play

Kuhasalon elämyspolku kutsuu viemään valon ja ystävyyden viestiä

Natalia Shalkouskaya (vasemmalla), Lotta Räty ja Natalia Petrova katsastivat tiistaina Pyhäselän rannassa paikat, joissa perjantai-illan esitykset voi vetää.

Natalia Shalkouskaya (vasemmalla), Lotta Räty ja Natalia Petrova katsastivat tiistaina Pyhäselän rannassa paikat, joissa perjantai-illan esitykset voi vetää. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Että osuikin hyvään saumaan tämä ENO-verkkokoulun kansainvälinen tapahtumapäivä tänä vuonna.

Valoa tarvitaan, sillä uutiset olivat kovin synkkiä, kun Ystävyyden valot -elämyspolkua valmisteleva kolmikko saapui tiistaina aamupäivällä Kuhasalon rantamaisemaan. Joensuussa valotapahtuma on viikkoa aikaisemmin kuin muualla ENO-verkkokoulun toiminta-alueella, koska täältä kerätään se materiaali – ystävyysviestit – joita levitetään joulukuun ensimmäisenä perjantaina netin kautta kaikkialle maailmaan.

Entistä merkityksellisempää on se, että emme ajattele yksilöinä politiikkaa, kun luomme toisiin ihmisiin ystävyyssuhteita.
Maria Pikkarainen

– Entistä merkityksellisempää on se, että emme ajattele yksilöinä politiikkaa, kun luomme toisiin ihmisiin ystävyyssuhteita, sanoo Maria Pikkarainen, joka on Joensuun kaupungin koulutuspalvelujen puolesta mukana järjestelyissä.

Pikkarainen huomauttaa, että tulevana perjantaina eri puolilta maailmaa tulleet lapset tanssivat valon viestiä yhdessä. On lapsia Ukrainasta, Venäjältä, arabimaista, Aasiasta, Euroopan eri puolilta.

Joensuun koulutuspalvelut on tänä vuonna kolmatta kertaa mukana ENO-verkkokoulun Light for friendship -tapahtumassa. Joka vuosi jossakin kaupungin koulussa, tänä vuonna Karsikossa ja Nepenmäellä, koululaiset valmistavat lasilyhtyjä ja muita valonlähteitä, joita asetellaan parkkipaikalta lähtevän polun varteen aina Kalmon katiskalle saakka.

Ohjelma – tanssit ja laulut sekä Miika Nuutisen esittämä tulijonglööraus – koetaan Kalmon katiskalla ja sitä edeltävällä rantaviivalla. Tiistaina rannalle asteli kolmikko, joka katsasti, missä tarkalleen ohjelmat voisi esittää.

– Lotta, älä!

Tapahtuman valokuvaaja ja mediavastaava Natalia Petrova huudahti nähdessään, että järjestelyjen kokonaisvastuuta kantava Lotta Räty astahti jäälle. Paria askelta pidemmälle Räty ei mennyt, halusipahan vain varmistaa, että ainakaan tässä vaiheessa viikkoa jää ei ole riittävän vahvaa.

Tanssiopettaja Natalia Shalkouskaya tarkkaili hiukan ennen kotaa olevaa nuotiopaikkaa ja arveli, että tässä voisi esitysten pääpaikka olla, mutta katsotaan vielä tuolta edempää.

Elämyspolulle pääsee perjantaina 24. marraskuuta kello 17–19.

– On tosi hämmentävää, kun Kuhasalo on siinä vaiheessa pimeä, ja siellä on valoja tosi paljon, Maria Pikkarainen sanoo.

– Reitin varrella on valojen lisäksi myös pisteitä, joissa on kuultavia ja kosketeltavia asioita. Kun sirkustulet, tanssit ja laulut ovat Kalmon katiskan tienoilla, on polku hiljaisempi, ja siellä voi kokea elämyksiä monilla aisteilla.

Vuosi sitten elämyspolkua kiersi noin 2 000 ihmistä.

Odotin, että sinne tulee joitakin satoja, mutta en minä tuhansiin nousevaa ihmismäärää osannut odottaa.
Lotta Räty
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Se yllätti. Odotin, että sinne tulee joitakin satoja, mutta en minä tuhansiin nousevaa ihmismäärää osannut odottaa, Lotta Räty huomautti tiistaina.

Globaali kestävä tulevaisuus on yksi Joensuun kaupungin koulujen painopisteistä vuosina 2021–25, ja teeman mukaisia tapahtumia tuotetaan kouluille ja kuntalaisille. Nepenmäen koulu oli mukana elämyspolulla jo vuosi sitten.

– Tänä vuonna valotapahtuman painopisteeksi haluttiin ystävyys. Muuttunut maailmanpoliittinen tilanne vaatii kouluja ja yhteisöjä painottamaan yhä enemmän turvallisuutta ja toisaalta vastustamaan ennakkoluuloja, koulun rehtori Maija Salo-Vartiainen toteaa tapahtuman tiedotteessa.

Kommentti: Juuri tätä me tarvitsemme

Viime viikonloppuna pelotti.


Uutiset kertoivat asioita, jotka kuohuttivat sosiaalisessa mediassa niin, että tuli tunne, että se yksi hämmentäjä onnistuu tavoitteessaan. Täällä me alamme keskenämme riidellä siitä, mitä pitäisi tehdä, ja kuinka paljon me itse syyllistymme ihmisyyden vastaisiin tekoihin.


Voimattomaksi tuntee itsensä, kun miettii ihmisiä, jotka ovat joutuneet härskin pelin nappuloiksi. Vielä voimme kuitenkin itse pysähtyä harkitsemaan, mitä sanomme ja teemme, ettemme itse alaa kärjistää herkkiä asetelmia.


Juuri nyt tuntuu erityisen hyvältä ajatus, että Kuhasalossa tanssitaan ja lauletaan perjantaina rinta rinnan eri kielillä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta