play

Viesti molemmista leireistä: "Ei enää sammakoita, Alex!"

Ulla Vaarnamo kommentoi vaalitulosta Heinosen kahvilassa Kanervalassa.

Ulla Vaarnamo kommentoi vaalitulosta Heinosen kahvilassa Kanervalassa. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Pekka Haavisto voitti selkeästi presidentinvaalien toisen kierroksen Joensuussa, vaikka Alexander Stubb valittiinkin tasavallan presidentiksi.

Erityisen haavistolainen oli Kanervalan äänestysalue, missä prosentit jakaantuivat 63,8–36,2. Stubb oli vahva Joensuun maaseutualueilla ja varsinkin Kiihtelyksessä, jossa lukemat olivat 59,8–40,2.

Karjalan Heili pyörähti maanantaina molempien vahvuusalueilla, joilta tuli saman sisältöinen viesti: nyt Alex tarkkana sen kanssa, mitä suusta tipahtelee.

Mutta miksi Kanervala oli niin selvästi Pekka Haaviston?

Olettaisin, että Kanervalassa asuu semmoisia ihmisiä, joille luonto on tärkeä.
Ulla Vaarnamo

– Olettaisin, että Kanervalassa asuu semmoisia ihmisiä, joille luonto on tärkeä, ja olettaisin, että Haavisto suhtautuu hyvin vakavasti ilmastonmuutokseen, vaikka se oli kampanjoissa hyvin vähän esillä, Ulla Vaarnamo pohti Heinosen kahvilassa Vanamokadulla.

Miksi sitten Stubb oli vahva maaseudulla? Hammaslahdessa (meni Stubbille 52,3–47,7,) itse äänestänyt Markku Halonen nautti lounastaan Heinävaaran SEOlla ja sanoi suoraan, että näillä alueilla seksuaalinen suuntautuminen vaikuttaa yhä.

– Se tuli selvästi ilmi, kun kävin aamulla Hammaslahdessa kahdellakin huoltoasemalla.

Niin Vaarnamo kuin Halonenkin sanovat, että tietotaito on hyvä molemmilla ehdokkailla. Vaarnamo uskoo, että Stubb on aikuistunut, vaikka häneltä takavuosina onkin tipahdellut vähemmän harkittuja lausuntoja.

– Nopea ihminen kun on, hän on joskus reagoinut kovin nopeasti. Ymmärrän sen, koska olen itsekin möläyttelijä. Presidentin pitää kuitenkin olla rauhallinen ja harkitseva – aikuinen, Vaarnamo sanoo.

Markku Halonen kommentoi vaalitulosta Heinävaaran SEOlla.

Markku Halonen kommentoi vaalitulosta Heinävaaran SEOlla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Halonen kertoi lounastavansa Heinävaaran SEOlla, koska hänellä oli siinä lähellä metsätyöpiste. Halosen mukaan Stubb on maaseudulla asuvan ja työskentelevän näkökulmasta hiukan ylimielinen.

 Jos nyt ei presidentin roolissa laskisi suustaan niitä sammakoita, pikkuisen niitä näköjään joskus karkovaa.
Markku Halonen

– Jos nyt ei presidentin roolissa laskisi suustaan niitä sammakoita, pikkuisen niitä näköjään joskus karkovaa, pohti Halonen, jonka mukaan kansa kuitenkin sai valita kahdesta hyvästä ehdokkaasta.

Miten Kiihtelysvaaran suunnalla sitten suhtauduttiin siihen, että Pekka Puustinen, Kiihtelyksen keskustan vahva mies, julistautui lauantain Karjalaisessa Haaviston kannattajaksi?

– Enemmänhän täällä oli ensimmäisellä kierroksella perussuomalaisia kuin keskustalaisia, heitti Halosen pöytään kahviaan juomaan istahtanut mies, joka ei kertonut nimeään, koska velkamiehet kuulemma olisivat tulleet perään, jos nimi olisi lehdessä näkynyt.

Totta osittain. Heinävaaran äänestysalueelta Jussi Halla-aho sai 194 ääntä ja Olli Rehn 145, joskin Kiihtelyksessä Rehn oli parempi luvuin 147–116.

Kiinnostavaa on, että toisella kierroksella Heinävaaran tulos oli varsin tasainen: Stubb voitti vain 50,5–49,5. Miksi näin?

– Liekö täällä sitten ollut hyviä puhujia, Halonen pohti.

Kiinnostavaa on sekin, että vaikka Heinävaara oli ensimmäisellä kierroksella vahvaa perussuomalaisten aluetta, nimenomaan siellä Haavisto pärjäsi toisella kierroksella hyvin. Vastaus piillee äänestysprosenteissa: ensimmäisellä kierroksella se oli Heinävaarassa 71,4, toisella kierroksella vain 66,4.

Oma kiinnostavuutensa on myös Enon pitäjän tuloksissa. Stubb oli vahva Enon äänestysalueella, Haavisto yhtä vahva Uimaharjussa.

Ulla Vaarnamo sanoi olevansa iloinen, että molemmat tekivät fiksun vaalikampanjan ilman, että olisivat ruvenneet syyttelemään toisiaan.

– Mitään ähinää ja puhinaa ei ollut, vaikka media jossakin vaiheessa selvästi toivoi, että olisi ollut riitaisampaa. Isot plussat Suomelle, että molemmat suhtautuivat tulokseen näin hyvin.

Joensuun tulokset äänestysalueittain

KOKO KAUPUNKI: Haavisto 54,6 prosenttia–Stubb 45,4


Noljakanmäki: Haavisto 52,4–Stubb 47,6


Noljakka: Haavisto 59,7,–Stubb 40,3


Linnunlahti: Haavisto 53,3,–Stubb 46,7,


Kanervala: Haavisto 63,8–Stubb 36,2


Keskikaupunki: Haavisto 61,2–Stubb 38,8


Kaupungintalo: Haavisto 56,7–Stubb 43,3


Penttilä: Haavisto 56,4–Stubb 43,6


Niinivaara: Haavisto 54,6–Stubb 45,4


Hukanhauta: Haavisto 52,8–Stubb 47,2


Karsikko: Haavisto 59,8–Stubb 40,2


Mutala: Haavisto 54,2–Stubb 45,8


Rantakylä: Haavisto 60,4–Stubb 39,6


Pataluoto: Haavisto 59,6–Stubb 40,4


Utra: Haavisto 51,5–Stubb 48,5


Iiksenvaara: Haavisto 51,2–Stubb 48,8


Heinävaara: Stubb 50,5–Haavisto 49,5


Kiihtelys: Stubb 59,8–Haavisto 40,2


Tuupovaara: Stubb 59,7–Haavisto 40,3


Hammaslahti: Stubb 52,3–Haavisto 47,7


Reijola: Stubb 52,8–Haavisto 47,2


Niittylahti: Stubb 56,1–Haavisto 43,9


Uimaharju: Haavisto 53,6–Stubb 46,4


Eno: Stubb 53,1–Haavisto 46,9

Korjattu ABC:t Heinosen kahviloiksi kello 8.05.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta