play

Talvi Lanzarotella, kesä Italiassa – matkaoppaan työ on vienyt Eveliina Ikosen, 30, Ilomantsista maailmalle

Eveliina Ikonen työskentelee parhaillaan Lanzarotella. Kuva on Caldera Blanca -kraaterin patikointireitiltä.

Eveliina Ikonen työskentelee parhaillaan Lanzarotella. Kuva on Caldera Blanca -kraaterin patikointireitiltä. Kuva: Eveliina Ikosen kotialbumi

Henri Jumppanen

Matkaoppaana työskentelevä Eveliina Ikonen, 30, on kotoisin Ilomantsista, mutta viime vuosina hän on viettänyt enemmän aikaa ulkomailla kuin kotimaassa. Karjalan Heili tavoitti tällä hetkellä Lanzaroten saarella Espanjassa matkaoppaana työskentelevän Ikosen kertomaan työstään.

Aurinkomatkojen oppaaksi Ikosen vei lomamatkalla parikymppisenä saatu oivallus.

– Olin viettänyt Kreetalla mummoni kanssa erityisen mukavan loman. Kotiinpaluun tunnelmissa huomasin matkaoppaan lentokentälle matkaavan bussin etuosassa.

– Silloin ajattelin, että vähänkö olisi siistiä olla itsekin matkaopas ja asua ulkomailla.

Eveliina Ikonen päätti seurata unelmiaan ja haki matkaopaskouluun Valkeakoskelle. Koulun ovet aukesivat, eikä mennyt pitkään, kun Ikonen pääsi työhaastatteluun Aurinkomatkoille.

– Sieltä soiteltiin pian perään ja kysyttiin, kiinnostaako tulla meille töihin.

Sen päivän Ikonen kertoo muistavansa aina.

– Hypin kuperkeikkoja ja itkin onnesta. Se on yksi iso kohokohta elämässäni.

Tänä keväänä Ikosella tulee täyteen kuusi vuotta Aurinkomatkojen palveluksessa. Ensimmäinen kohde, jossa hän työskenteli, oli Mallorca, ja sieltä hän siirtyi Teneriffalle. Useana kesänä hän on työskennellyt Turkissa, mutta viime kesän hän vietti Italiassa. Viimeiset kolme talvea Ikonen on ollut Lanzarotella.

Kesäksi Eveliina Ikonen palaa Italiaan. Viime vuonna hän teki roadtripin, joka ulottui muun muassa Dolomiiteille.

Kesäksi Eveliina Ikonen palaa Italiaan. Viime vuonna hän teki roadtripin, joka ulottui muun muassa Dolomiiteille. Kuva: Eveliina Ikosen kotialbumi

Matkaoppaan työ on paljon muutakin kuin retkien vetämistä turistiryhmille.

– Toki edelleen tehdään retkiä, ja pidän niiden vetämisestä paljon. Mutta retkien järjestämiseen kuuluu olennaisesti muun muassa se, että opiskelet kohteen historiaa ennakkoon ja osaat kertoa paikallisesta kulttuurista.

Ennen kaikkea matkaoppaan työssä on kyse asiakaspalvelusta. Yksikään päivä ei ole samanlainen kuin toinen.

– Olemme esimerkiksi asiakkaita vastassa lentokentällä ja saatamme heitä sinne. Tänään taas olin vuorostani hotellilla palvelupisteellä, johon asiakkaat saavat tulla esittämään mielensä päällä olevia kysymyksiä, joita ratkon parhaani mukaan.

– Koko ajan saa pitää silmiään auki erilaisten tapahtumien suhteen, että osaa kertoa niistä asiakkaille. Lisäksi se, että osaa antaa infoa perusasioista, kuten lähimmän apteekin sijainnasta, on tärkeää.

Asiakaspalvelutaitojen lisäksi matkaoppaalta vaaditaan Ikosen mukaan muun muassa avoimuutta erilaisia kulttuureja kohtaan. Samoilla linjoilla on Aurinkomatkojen viestinpäällikkö Mari Kanerva.

– Uteliaisuus ja kiinnostus ovat keskeisiä ominaisuuksia, samoin halu jatkuvaan oppimiseen, koska työskentelykohteet vaihtuvat. Muuttuvissa tilanteissa tarvitaan myös muutoksensietokykyä ja taitoa sopeutua erilaisiin olosuhteisiin.

– Sosiaalisten taitojen lisäksi empatiakyky on arvokas lisä. Asiakasta osaa auttaa parhaiten, kun ymmärtää hänen tarpeitaan, Kanerva kertoo.

Eveliina Ikonen on työskennellyt matkaoppaana kuuden vuoden ajan. Kuva on Turkista Efesoksen antiikinaikaisesta kaupungista.

Eveliina Ikonen on työskennellyt matkaoppaana kuuden vuoden ajan. Kuva on Turkista Efesoksen antiikinaikaisesta kaupungista. Kuva: Eveliina Ikosen kotialbumi

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös kielitaito on olennainen osa matkaoppaan työtä. Eveliina Ikonen kertoo suomen kielen lisäksi käyttävänsä työssään säännöllisesti englantia. Toisinaan myös paikallista kieltä tarvitaan.

– Esimerkiksi retkillä paikalliset bussikuskit eivät välttämättä osaa englantia. Silloin on hyvä osata sen verran paikallista kieltä, että osaa kertoa hänelle vähintään aikataulut ja kohteen, Ikonen naurahtaa.

Mari Kanerva kertoo, että heidän oppaansa työskentelevät yleensä lomakauden kerrallaan samassa kohteessa. Se tarkoittaa noin puolen vuoden mittaista työjaksoa kesäkohteissa ja noin puolen vuoden jaksoa talvikohteissa. Eveliina Ikonen kertoo tulleensa Lanzarotelle viime vuoden lokakuussa ja olevansa siellä maaliskuun loppupuolelle saakka.

– Sitten tulen käymään hetkeksi Suomessa ja jatkan tulevaksi kesäksi töihin Italiaan.

Ikonen kertoo olevansa helposti kotiutuvaa sorttia. Puolen vuoden työkomennuksen jälkeen hän kokee kuitenkin hienoista haikeutta suunnatessaan uuteen kohteeseen.

– Tämä on nyt minun neljäs talveni Lanzarotella, joten tästä on muodostunut minulle talvikoti, jonne on rakentunut omanlaisensa elämänpiiri ihmisineen.

Eveliina Ikonen kertoo olleensa aina kesäihminen, eivätkä pitkät ja pimeät talvet pakkasineen ole olleet koskaan hänen juttunsa. Kotiseudulle Pohjois-Karjalaan hänestä on kuitenkin mukava aina palata. Tänä keväänä Ikosella on mahdollisuus viettää Suomessa poikkeuksellisen paljon aikaa.

– Olen ennen Italiaan lähtöä Suomessa maalis–huhtikuun vaihteessa yli kaksi viikkoa. Siinä ehdin nähdä rauhassa perhettäni ja kavereitani.

Timanfayan kansallispuisto on yksi Lanzaroten nähtävyyksistä.

Timanfayan kansallispuisto on yksi Lanzaroten nähtävyyksistä. Kuva: Eveliina Ikosen kotialbumi

Kesällä Ikoselle on tiedossa viiden viikon kesäloma, jonka hän aikoo viettää osin kotikonnuillaan, mutta kuuluu matkaoppaan lomaan myös matkailu.

– Haluaisin käydä lomailemassa jossain ihan uudessa paikassa. Monet aina ihmettelevät, kun matkustan vielä lomillani.

– Rakastan matkustamista ja sitä tunnetta, kun tiedän pääseväni tutustumaan johonkin uuteen paikkaan, hän kertoo.

Elämänsä sovittamista vaihtuviin asuinpaikkoihin Eveliina Ikonen ei ole kokenut vaikeaksi.

– Vien arkeni rutiineineen mukanani sinne, missä olen töissä. Videopuheluiden myötä kotiin on helpompaa pitää yhteyttä kavereiden ja perheen kanssa.

– Jos matkaoppaan työ kiinnostaa, kannustan kokeilemaan siipiä rohkeasti, Eveliina Ikonen sanoo ja huikkaa samalla terveiset Ilomantsiin ja koko Pohjois-Karjalaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta