play

Valokuvaaja Salla Seeslahti perusti studion perinteikkääseen tilaan

Salla Seeslahti aloitti entisen KK-kuvan tiloissa syyskuussa. ”Toivottavasti keskustaan saataisiin nykyistä enemmän liikennettä. Täällä on usein melko hiljaista.”

Salla Seeslahti aloitti entisen KK-kuvan tiloissa syyskuussa. ”Toivottavasti keskustaan saataisiin nykyistä enemmän liikennettä. Täällä on usein melko hiljaista.” Kuva: Laura Määttänen

Laura Määttänen

Valokuvaaja Salla Seeslahti, 42, otti syksyllä ison askeleen. Hän perusti studion Joensuun keskustaan entisen KK-kuvan tiloihin. Yrityksen toinen studio on Polvijärvellä, ja se palvelee ajanvarauksella lähinnä passikuvan tarpeessa olevia. Seeslahti ajaa joka arkiaamu Polvijärveltä Joensuuhun töihin.

Syksyllä asiakkaita riitti hyvin, mutta vielä on arvoitus, miten talvi etenee. Kilpailu alalla on kova, ja kulut ovat nousseet yhtä lailla yrittäjillä kuin kotitalouksilla. Seeslahti kuvaa muun muassa passi-, hää-, yritys- ja muotokuvia.

– Kuvista voi teettää esimerkiksi canvastauluja. Printtipuolta aion kehittää edelleen, hän sanoo.

Joensuun-studiossa työskentelee yrittäjän lisäksi yksi työntekijä.

Seeslahti kiinnostui aikoinaan valokuvaamisesta videokuvaamisen kautta. Hän opiskeli audiovisuaalista alaa Outokummussa, mutta opinnot katkesivat, kun perhe kasvoi.

Ensimmäisen järjestelmäkameran hän osti vuonna 2008. Yökuvaaminen oli ensimmäinen innostuksen kohde.

Toivoin pitkään, että saisin valokuvaamisesta itselleni ammatin.

Ammattimaisesti hän alkoi tehdä alalla töitä vuoden 2015 lopussa, ja 1,5 vuoden ajan hän on työskennellyt vain valokuvaajana. Aiemmin hän on tehnyt töitä muun muassa ammattikuljettajana.

– Toivoin pitkään, että saisin valokuvaamisesta itselleni ammatin, Torniossa valokuvausta opiskellut Seeslahti sanoo.

Viime vuosikymmenen lopussa Seeslahti sairastui työuupumukseen eikä koskenut kameraan kahteen vuoteen.

– Ymmärsin sitten, että eniten haluan kuvata, mutta eihän tämä helppo tie ole. Haastavimmat talvikuukaudet ovat edessä, ja jos niistä selvitään hyvin, niin sitten uskon, että jatkostakin selvitään, hän miettii.

Seeslahti kertoo panostaneensa viime aikoina paljon ammattitaitonsa kehittämiseen. Nyt on aika laittaa teknisen osaamisen kartuttaminen hetkeksi sivuun.

– Nyt on keskityttävä bisnespuoleen. Tekisi silti aina mieli opetella jotain uutta ja kehittää omaa tekniikkaa, mutta pitää nyt hetki odotella niiden kanssa.

Seeslahti osallistuu mielellään valokuvauskilpailuihin. Syksyllä hän sai susikuvallaan pronssia Finnish Photo Awards -kilpailun Wildlife-sarjassa. Kilpailuissa häntä kiinnostaa etenkin tuomareiden antama palaute ja mahdollisuus peilata omaa ammattitaitoa Suomen huippuihin.

– Kilpailut ovat tietysti aina kilpailuja, ja hyvä kuva voi menestyä yhdessä kilpailussa mutta olla menestymättä toisessa, Seeslahti sanoo.

Valokuvaamisessa Seeslahtea kiehtoo hetken tallentaminen.

– Esimerkiksi ammattilaisen ottama muotokuva on muisto, jonka aikaan saamiseksi sekä kuvaaja että kuvattava ovat antaneet parastaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta