play

Botaniassa avautuu jäinen Merenkuninkaan valtakunta

Timo Heikura ihastelee jäisiä delfiinejä ja kertoo uutisen tosi isosta sinivalaasta.

Timo Heikura ihastelee jäisiä delfiinejä ja kertoo uutisen tosi isosta sinivalaasta. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Vuoden kuluttua tulee jotain vielä isompaa.

Noin lupasi Botanian yrittäjä, valotaiteilija Kari Kola tammikuussa 2023, kun hän esitteli talvipuutarhaan kohonneita, lumesta luonnollisen kokoisiksi tehtyjä Pääsiäissaarten patsaita.

Heiliin Patsastelua-sarjakuviakin piirtävä jäänveistäjä Timo Heikura paljasti jouluviikolla, että tämän vuoden pääteos on lumesta yksi yhteen -mittakaavalla tehty sinivalas, jolla on korkeutta 9 metriä ja pituutta noin 30 metriä.

Heikura itse oli tekemässä kahden muun jäänveistäjän kanssa patsaita Merenkuninkaan valtakunta -jäägalleriaan, joka avautuu yleisölle uudenvuodenaattona.

Haastatteluhetkellä valmiina olivat jo itse merenkuningas Poseidon, jättiläiskalmari ja kaksi hyppäävää delfiiniä, jota vielä viimeisteltiin. Veistäjäkaverin moottorisaha pärähti käyntiin, kun Heikura alkoi kehua jäätä materiaalina.

Kuinka mahtavasti valo kulkeekaan jään sisällä tämmöisessä veistoksessa, joka on tehty jään ominaislaatua mukaillen.
Timo Heikura

– Jää on muihin materiaaleihin nähden helppo veistää. Se tottelee tuommoisia teräviä työkaluja todella hyvin, Heikura kehui.

– Sitten on tämä jään visuaalisuus. Kuinka mahtavasti valo kulkeekaan jään sisällä tämmöisessä veistoksessa, joka on tehty jään ominaislaatua mukaillen.

Veistohetkellä delfiinejä valaisi kirkas työlamppu, mutta gallerian avauduttua merelliset hahmot pääsevät loistamaan värillisissä ledvaloissa.

Miksi jäägalleriassa sitten mennään tänä talvena Poseidonin valtakuntaan?

– Se on Karin valinta tämän vuoden teemaksi. Hän haluaa nostaa esiin valtamerten tilaa ja luonnon ihmeellisyyttä, Heikura vastasi.

Kyse on siis luontevasta jatkumosta viime talven lumisille versioille Pääsiäissaarten moai-patsaista.

– Ilmastonmuutoksen takia nämä kaatuvat jossain vaiheessa mereen, koska meri syö koko ajan maata niiden takaa, Kola sanoi tuolloin.

Jäägalleria Merenkuninkaan valtakunta avautuu Botanian talvipuutarhassa uudenvuodenaattona, sunnuntaina 31.12. kello 15.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta