play

Kaupungin kupeessa on kasvava yrityskeskittymä – lähelle tulossa muun muassa asuntoja, ruokakauppakin toiveissa

Masterparkissa on useita yrityksiä, ja alueelle suunnitellaan lisää toimintaa.

Masterparkissa on useita yrityksiä, ja alueelle suunnitellaan lisää toimintaa. Kuva: Henri Jumppanen

Henri Jumppanen

Lehmossa Vanhan Nurmeksentien varrella sijaitsevasta Masterparkista on viime vuosina kehittynyt monipuolinen yritys- ja toimitilakeskittymä. Lehmonportiksikin kutsutulla alueella on nykyään viisi liikerakennusta, ja kuudes on tulossa.

– Lisäksi meillä on suunnitteilla rivi- ja omakotitaloasuinalueen rakentaminen yrityspuiston läheisyyteen, alueen rakentamisesta ja kehittämistä vastaavan Master Yhtiöiden toimitusjohtaja Miikka Väänänen kertoo.

Alueella on tällä hetkellä muun muassa padel-halli, lounasravintola, parturi-kampaamo ja fysioterapiapalvelu sekä useiden muiden yritysten toimipisteitä.

Tuorein lisä Masterparkin palvelutarjontaan on lokakuussa 2023 avattu Api-autopesula, jonka yrittäjänä toimii Marko Ignatius. Ignatius odottaa jo kevättä, joka on hänen mukaansa vilkkainta aikaa autopesuloissa.

– Se riippuu paljon talvesta, siitä kuinka paljon ihmiset pesettävät autojaan. Tämä talvi on ollut pakkasten takia hiljaisempi kuin viime talvi.

Marko Ignatius odottaa innolla tulevaa kevättä, joka on autopesuloissa vuoden vilkkainta aikaa.

Marko Ignatius odottaa innolla tulevaa kevättä, joka on autopesuloissa vuoden vilkkainta aikaa. Kuva: Henri Jumppanen

Ignatiuksella on Masterparkin pesulan lisäksi toinen pesula Raatekankaantiellä. Läpiajettavat autopesulat ovat ympäri vuorokauden auki, ja Ignatius pyörittää niitä yksin. Vaikka autopesulat toimitavat pitkälti automatisoidusti, Ignatius huolehtii itse esimerkiksi laitteiden huollosta ja hallien siivoamisesta. Ignatius on toiminut autopesulayrittäjänä vuodesta 2020, jolloin hän jatkoi veljensä aloittaman yrityksen puikoissa.

– Aluksi hoidin pesulaa silloisen päivätyöni ohessa, mutta kun päätin lähteä laajentaman toimintaa uusien pesuloiden suuntaan, jäin päivätyöstäni pois.

Sijainniltaan Masterpark on Ignatiuksen mielestä autopesulaa ajatellen mainio.

– Vanhalla Nurmeksentiellä riittää liikennettä, siinähän menee tuhansia autoja päivittäin. Lisäksi tämä alue kasvaa ja kehittyy koko ajan.

Tuleva kevät näyttää Ignatiuksen mukaan sen, millaiseen suuntaan uuden pesulan käyttöaste kehittyy.

– Toivon, että saamme pidettyä Joensuun seudun autot puhtaana ja tarjottua asiakkaille hyviä kokemuksia. Ihmisillä on edelleen tiettyjä kammoja autopesuun menosta. Raatekankaalle avataan maaliskuussa toinen pesulahalli edellisen viereen.

Kello on vaille 11, eikä kauan tarvitse arpoa, minne ihmiset autoistaan suuntaavat. Masterparkin alueella sijaitsevassa Lounasravintola Aihossa on lounasaika. Linjastolta ruokaa lautasilleen ammentavat niin putkimiehet, poliisit kuin toimistotyöläiset. Tyhjiä pöytiä ei Aihossa juurikaan lounasaikaan näy. Yksi Aihon kolmesta yrittäjästä on Jari Häsä. Muut yrittäjät ovat Piia Pippuri ja Jenni Koistinen.

Aihossa käy päivittäin noin 300 lounastajaa, Jari Häsä kertoo.

Aihossa käy päivittäin noin 300 lounastajaa, Jari Häsä kertoo. Kuva: Henri Jumppanen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aiho perustettiin neljä vuotta sitten. Häsä kertoo, että viime vuosien globaaleista haasteista huolimatta Aiho on löytänyt hyvin paikkansa Joensuun seudun lounasravintoloiden kartalta.

– Näin jälkikäteen ajateltuna tämä tila olisi voinut olla suurempikin. Nyt meillä on reilut 100 asiakaspaikkaa, ja täällä käy joka päivä lounaalla noin 300 ihmistä.

– Meillä käy syömässä aika raskasruokaista porukkaa, mutta lähes jokaisen lautasella on myös reilusti salaattia. Olemmekin pyrkineet rakentamaan myös laadukkaan ja monipuolisen salaattipöydän osaksi lounasta. Se on yksi tekijä, jolla erotumme seudun muista lounaspaikoista.

Häsä kertoo kohtaavansa edelleen asiakkaita, jotka eivät ole käyneet tällä puolen kaupunkia vuosiin.

– Tämähän oli ennen suoaluetta, ja nyt tässä on vilkas keskittymä – se yllättää monet edelleen. Tätä kehitystä on ollut hieno seurata, hän sanoo.

Yksi parhaillaan lounastaan lopettelevista asiakkaista on Mika Väänänen.

– Käyn täällä aika säännöllisesti syömässä. Työskentelen tuolla Joensuun puolella, mutta tämä on yksi lähimmistä lounaspaikoista.

Masterparkin yrityspuiston alueella on tällä hetkellä noin 200 työpaikkaa. Miikka Väänänen kertoo Masterparkin monipuolisen tarjonnan ja kehityksen taustalla olevan 15 minuutin kaupunkiajattelun.

– Se tarkoittaa yksinkertaistetusti, että tässä on asuinalue, palvelut ja työpaikat lähekkäin, enintään 15 minuutin matkan päässä toisistaan, parhaimmillaan kävelymatkan päässä.

Miikka Väänänen uskoo, että kaupunkikeskustan ulkopuolisille palveluille on tarvetta.

Miikka Väänänen uskoo, että kaupunkikeskustan ulkopuolisille palveluille on tarvetta. Kuva: Henri Jumppanen

Masterparkin kaltaisen kaupunkikeskustan ulkopuolisen palvelukeskittymän merkityksen Miikka Väänänen näkee pohjoiskarjalaisten tarpeita vastaavaksi.

– Pohjois-Karjalassa monet ihmiset haluavat asua väljemmin. Ei täällä kannata keskittää palveluita vain Joensuun keskustaan. On tärkeää miettiä omakoti- ja rivitaloasujaa, että myös heillä on monipuoliset palvelut lähellään.

Miikka Väänänen kertoo, että Masterparkin aluetta on tarkoitus kehittää lähitulevaisuudessa entisestään. Asuinalueen rakentamisen lisäksi suunnitteilla on laajentaa palveluita.

– Alueelle olisi tarkoitus saada jossain vaiheessa elintarvikekauppa, sitä viedään eteenpäin aktiivisesti. Myös ison valtakunnallisen kuntosaliketjun kanssa on neuvottelut meneillään, Väänänen kertoo.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta