play

Nuorten maksuton ehkäisy saattaa loppua – Elsa Malinen, 22, sai apua kivuliaisiin kuukautisiin

Elsa Malinen kokee, että maksuton ehkäisy on laskenut kynnystä mennä ehkäisyneuvolan vastaanotolle.

Elsa Malinen kokee, että maksuton ehkäisy on laskenut kynnystä mennä ehkäisyneuvolan vastaanotolle. Kuva: Janita Kauppinen

Janita Kauppinen

Siun sote aloitti maksuttoman ehkäisyn alle 20-vuotiaille syksyllä 2021. Vuonna 2022 kokeilua laajennettiin koskemaan alle 25-vuotiaita Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeen turvin. Ehkäisyneuvolan terveydenhoitaja Mira Halmepuro ajattelee, että laajennuksesta on ollut hyötyä.

– Raskauden keskeytysten ja klamydiatartuntojen ilmaantuvuus on suurinta 20–24-vuotiaisen ikäryhmässä. Toki näitä on muissakin ryhmissä, Halmepuro kertoo.

– Pitkäkestoiset ehkäisymenetelmät, kuten kapseli ja kierukka, ovat nostaneet suosiotaan kokeilun aikana, mikä on mahdollisesti omalta osaltaan vähentänyt raskauden keskeytyksiä.

Hankkeen mahdollistama maksuttoman ehkäisyn jakelu on päättymässä vuoden loppuun mennessä, ja tilastot kokeilusta julkaistaan myöhemmin.

Valtakunnallisesti monet alueet ovat päättäneet jatkaa nuorten maksutonta ehkäisyä, mutta Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuusto ei ole vielä päättänyt kokeilun jatkorahoituksesta.

Etenkin kondomit koskevat kaikkia sukupuoleen katsomatta.
Mira Halmepuro

Halmepuro korostaa, että maksuton ehkäisy antaa tasavertaisen aseman kaikille sukupuolille raskauden ja seksitautien ehkäisyyn.

– Etenkin kondomit koskevat kaikkia sukupuoleen katsomatta.

– Käynnillä käsitellään myös elintapoihin liittyviä asioita, kuten ravitsemusta ja päihteiden käyttöä, ja tarjotaan tukea esimerkiksi tupakoinnin lopettamiseen. Tällaiset palvelut eivät välttämättä tavoittaisi niitä, jotka eivät ole koulussa tai työelämässä, Halmepuro sanoo.

Hän huomauttaa myös, että maksuton ehkäisy on ennaltaehkäisevä toimi, joka tuottaa pitkän tähtäimen säästöjä. Halmepuro kannustaa ottamaan yhteyttä ehkäisyneuvolaan seksuaali- ja lisääntymisterveyttä koskevissa asioissa.

Kirjallisuuden maisteriopiskelija Elsa Malinen, 22, kokee, että kynnys hakea uutta sopivaa ehkäisymuotoa laski, kun hän pääsi YTHS:lle ja maksuttoman ehkäisyn piiriin.

– Hain ehkäisyä pääasiallisesti kuukautisten takia, mutta en tähän hetkeen myöskään lasta haluaisi, sillä yliopisto-opiskelu on aika hektistä, Malinen kertoo.

Maksuton ehkäisy antaa Mira Halmepuron mukaan nuorille tasavertaisemman aseman sukupuolesta riippumatta.

Maksuton ehkäisy antaa Mira Halmepuron mukaan nuorille tasavertaisemman aseman sukupuolesta riippumatta. Kuva: Janita Kauppinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Helmikuussa hän sai ehkäisypillerit vuodeksi eteenpäin, ja ne ovat olleet hänen kokemuksensa mukaan erittäin hyvät.

– Minulle oli myös tarkoitus laittaa kierukka syksyllä 2022, mutta sitä ei voitukaan laittaa. Selvisi, että minulla on kaksi kohtua, hän kertoo.

Aikaisemmin tätä asiaa ei ollut tutkittu.

– Minulla on kuitenkin aina ollut kivuliaat ja runsaat kuukautiset.

Kuhmossa asuessaan Maliselle määrättiin ehkäisypillerit, jotka eivät auttaneet kuukautiskipuihin.

– Minulle määrättiin lisäksi Panadolia ja Buranaa, joita piti ottaa kolme kertaa päivässä, jo ennen kuukautisia ja niiden ajan. Se tuli sillä tavalla halvemmaksi.

– Se ei todellakaan tehnyt hyvää, hän lisää.

Raskauden ehkäisyn hinta huolestuttaa Elsa Malista. Hän huomauttaa, että monet joutuvat kokeilemaan eri valmisteita, joiden hinnoissa on eroa, ja sopiva ehkäisy voi käydä kalliiksi nuorelle.

– Laskeskelin juuri, että kierukkaan ja pillereihin olisi mennyt tähän mennessä jo yli kolmesataa euroa.

Olisi tosi harmi, jos ehkäisy ei olisi enää maksuton.
Elsa Malinen

Malinen arvioi, että häneltä on vuodessa säästynyt noin kahden kuukauden ruokabudjetin verran.

– Olisi tosi harmi, jos ehkäisy ei olisi enää maksuton. Kohtuja ei kuitenkaan poisteta nuorelta ihmiseltä, joten jos ei olisi varaa pillereihin, niin vaihtoehtona olisi kärsiä kivuissa.

Hän uskoo, että maksuton ehkäisy laskee kynnystä mennä vastaanotolle.

– Olen vasta nyt oppinut kunnolla ehkäisystä, kun olen päässyt puhumaan näistä asioista. Yläasteelta muistan vain sen, kun opetettiin laittamaan kondomi banaanille, Malinen naurahtaa.

– Kapseleista, kierukasta ja ehkäisypillereistä puhuttiin kyllä mutta ei kunnolla toimintatavoista tai siitä, paljonko ne maksavat. Monia saattaa myös pelottaa kustannukset, mutta jos ehkäisy on maksuton, on helpompi mennä vastaanotolle.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta