play

Eurooppalainen sairaanhoitokortti auttaa akuutissa tilanteessa, mutta esimerkiksi sairaankuljetusta Suomeen se ei korvaa

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on noin kahdella miljoonalla suomalaisella.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on noin kahdella miljoonalla suomalaisella. Kuva: Laura Määttänen

Noora Kaasinen

Lomamatkalle lähtiessä mielessä ovat usein rentouttava ajanvietto, mukavat aktiviteetit sekä uudet kiinnostavat kokemukset. Aina kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan, vaan matkalla voi tapahtua myös odottamattomia asioita. Miten ikäviin tilanteisiin voisi varautua ennakkoon?

Matkavakuutus ja eurooppalainen sairaanhoitokortti ovat osa matkailijan ennakkovarautumista. Eurooppalaisessa sairaanhoitokortissa on kyse siitä, että sillä matkailijan tulisi saada lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa matkustaessa EU- tai Eta-maissa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa.

Noin kahdella miljoonalla suomalaisella on eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kelan suunnittelija Karoliina Andersson kertoo, että keskeisimmät hyödyt eurooppalaisesta sairaanhoitokortista ovat tilanteissa, joissa matkailija lähtee esimerkiksi lomamatkalle Eurooppaan ja matkalla sattuu äkillinen tilanne, kuten onnettomuus.

– Usein eurooppalainen sairaanhoitokortti on se, jota kysytään akuuteissa tilanteissa, kun asiakas tarvitsee lomamatkalla hoitoa, Andersson taustoittaa.

Anderssonin mukaan molempien, sekä matkavakuutuksen että eurooppalaisen sairaanhoitokortin, hankkiminen kannattaa.

Kortti on EU:n sopimus siitä, että matkustajat saavat sairaanhoitoa oleskellessaan lyhyen aikaa toisessa jäsenmaassa.
Karoliina Andersson

– Vaikka olisi matkavakuutus, niin jos menee sairaalaan tai julkiseen hoitolaitokseen, vakuutuskorttia ei välttämättä hyväksytä. Oletetaan, että asiakkaalla on eurooppalainen sairaanhoitokortti, koska se on Euroopassa yleisesti hyvin tunnistettu.

– Kortti on EU:n sopimus siitä, että matkustajat saavat sairaanhoitoa oleskellessaan lyhyen aikaa toisessa jäsenmaassa.

Pohjoismaissa eurooppalaista sairaanhoitokorttia ei tarvita, vaan välttämättömään sairaanhoitoon on oikeus, kun näyttää Suomen passia tai henkilökorttia.

Matkavakuutuksella ja eurooppalaisella sairaanhoitokortilla on eri tyyppiset roolit eri tilanteissa, joissa matkalla tapahtuu sairastuminen. Matkavakuutusten ehdot ja kattavuus vaihtelevat, joten siksi niihin kannattaa tutustua huolellisesti ennakkoon.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla ei kuitenkaan voi korvata matkavakuutusta eikä toisin päin. Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kata esimerkiksi sairaankuljetuksesta aiheutuvia kuluja, jos matkailija tarvitsee kyydin takaisin kotimaahan.

– Sanoisin, että ne täydentävät toisiaan, Andersson kertoo.

Sairaanhoitokortti on tuttu monelle, mutta myös uusia tilauksia tulee.

– Se on yleinen mutta ei kuitenkaan vielä ihan kaikille tuttu, Andersson kuvailee.

Uusien tilausten lisäksi myös vanhat tilaukset uusiutuvat. Tämän takia ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon uusia tilaajia on vuosittain. Kortti on voimassa kaksi vuotta, ja sen jälkeen uusi kortti lähetään automaattisesti.

Yleensä hakemus saadaan käsiteltyä hyvin äkkiä, ja sitten asiakas saa kortin.
Karoliina Andersson
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on ilmainen, ja se voidaan myöntää henkilölle, joka on sairausvakuutettu Suomessa tai jos Suomi on sairaanhoidon kustannuksista vastaava maa. Kortin myöntää Kela, josta korttia voi myös hakea.

– Omakelassa Kelan nettisivuilla voi tehdä kortista sähköisen hakemuksen, Andersson kertoo.

– Tietysti voi myös soittaa asiakaspalveluun tai käydä Kelan toimistossa.

Anderssonin mukaan kortin saamisessa menee noin pari viikkoa.

– Yleensä hakemus saadaan käsiteltyä hyvin äkkiä, ja sitten asiakas saa kortin.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta