play

Opiskelijankatu 7 on Joensuun Ellin halutuin kohde ja yli 200 opiskelijan koti

Pipsa Humalamäki on asunut Opiskelijankatu 7:ssä pian vuoden.

Pipsa Humalamäki on asunut Opiskelijankatu 7:ssä pian vuoden. Kuva: Veera Vuori

Veera Vuori

Tiilinen, ruskea kerrostalo kohoaa aivan yliopiston kupeessa, Opiskelijankadun ja Siltakadun välissä. Ulkoapäin katsellessa rakennus näyttää hiljaiselta. Kyseinen rakennus on Joensuun yksi suosituimmista opiskelija-asuntokohteista, vuonna 2019 valmistunut Opiskelijankatu 7. Taloyhtiössä on yhteensä 209 yksiötä ja viisi kaksiota.

Rauhallista taloa katsellessa on vaikea uskoa, että sen sisällä parisataa opiskelijaa asuu, tulee ja menee sekä viettää arkeaan.

Yhdessä Opiskelijankadun yksiöistä asuva Pipsa Humalamäki, 22, on samaa mieltä.

– Kotona ollessani en tule ajatelleeksi sitä, että talossa on minun lisäkseni ainakin 199 muuta opiskelijaa, joilla on kaikilla erilaiset arjet. Äänieristys on hyvä, eikä asuntoon kuulu ääniä juuri muualta kuin rappukäytävästä.

Taloyhtiön suuruus tuntuu kuitenkin joissakin käytännön asioissa. Juliet Lehtonen, 22, nimeää tällaisiksi autopaikkojen vähäisyyden ja sen, että pyykkivuoroja on välillä hankala saada.

Lehtonen on asunut puolisen vuotta 29,5 neliön yksiössään ja pitää asunnostaan kovasti.

– Tämä asunto oli mielessäni ykkösvalinta, kun hain asuntoa Elliltä. Asuin aiemmin isommassa asunnossa, joten kesti hetki totutella tämän asunnon kokoon. Olen kuitenkin viihtynyt todella hyvin, hän sanoo.

Humalamäki taas on asunut Opiskelijankadulla kohta vuoden. Asunto tuntuu hänestä kodilta.

– Olen viihtynyt asunnossa erittäin hyvin. Pidän erityisesti asunnon pohjaratkaisusta. Pääsin ennen muuttoa katsomaan asuntoa entisen asukkaan kanssa ja ihastuin siihen heti.

Opiskelijankatu 7 valmistui vuonna 2019.

Opiskelijankatu 7 valmistui vuonna 2019. Kuva: Veera Vuori

Opiskelija-asuntoyhtiö Joensuun Ellin toimitusjohtaja Jarmo Ojalainen nimeää Opiskelijankatu 7:n halutuimmaksi Ellin kohteeksi. Ojalaisen mukaan sijainti on tässä keskeinen tekijä – sijaitseehan kohde aivan yliopiston vieressä ja noin kilometrin päässä keskustasta. Yleisesti ottaen hänen mukaansa eniten asuntohakemuksia tulee uusiin keskustan alueen kohteisiin.

Myös Humalamäki ja Lehtonen pitävät lyhyttä matkaa yliopistolle tärkeänä. Lisäksi Lehtonen nimeää asuntojen uutuuden yhdeksi olennaisimmista syistä siinä, miksi halusi muuttaa juuri Opiskelijankadulle.

Sijaintinsa lisäksi Opiskelijankatu 7:ssä on muitakin bonuksia. Talossa on kuusi kerrosta, joista viidessä on asuntoja. Sisääntulokerroksessa toimii opiskelijaravintola Kampus Bistro. Talon kaksi saunaa ja pesutupa sijaitsevat ylhäällä. Humalamäki asuu viidennessä kerroksessa.

– Koska asunto on korkealla, sisälle tulee valoa ympäri vuoden, vaikkei aurinko paista suoraan sisään. Näkymä asunnostani on parkkipaikalle. Se ei haittaa minua, sillä tykkään nähdä elämää, Humalamäki toteaa hymyillen.

Muitakin hyviä puolia talosta löytyy.

– Naapureilla on söpöjä koiria, Lehtonen mainitsee.

Melkein kaikki asunnot ovat yksiöitä.

Melkein kaikki asunnot ovat yksiöitä. Kuva: Veera Vuori

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Taloyhtiössä, jossa asuu vain opiskelijoita, on omat erityispiirteensä. Humalamäki pitää siitä, että naapureissa asuu muita opiskelijoita. Kun kaikki ovat samankaltaisessa elämäntilanteessa, on helppo ymmärtää toisten arkea.

– Opiskelija-asunnossa asuessa opiskelijaelämää ymmärretään. Asukkailla on vähän niin kuin sanaton sopimus siitä, että sallitaan opiskelijaelämän rikkaus ja siihen kuuluvat riennot.

– On hauskaa, kun törmää helposti tuttuihin. Se luo yhteisöllisyyden tunnetta, Lehtonen kertoo.

Joensuun Ellillä on noin 2700 opiskelija-asuntoa. Opiskelija-asuntoa hakiessa moni joutuu jonottamaan asuntoa lähemmäs vuoden. Juuri Opiskelijankadulla yksiöihin jonotetaan Ojalaisen mukaan hieman pidempään kuin Ellin yksiöihin keskimäärin. Humalamäki kertoo jonottaneensa asuntoaan reilun puoli vuotta, Lehtonen taas noin vuoden. Sekä Humalamäki että Lehtonen mainitsevat myös ottaneensa yhteyttä Joensuun Elliin jonotusaikana ja pohtivat, onko se nopeuttanut asunnon saamista.

– Odotusaika tuntuu minusta kohtuulliselta. Olin varautunut, että voisi mennä yli vuosi, ennen kuin saisin opiskelijayksiön ylipäätään mistään, Humalamäki kertoo.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta