play

"On tärkeää nauttia elämästä, koska sehän on kaikki, mitä meillä on" – Yhteisessä kodissa ei olla yksin

Alli Vatanen ja Rauno Hattunen heittävät huulta päiväkahvien päätteeksi.

Alli Vatanen ja Rauno Hattunen heittävät huulta päiväkahvien päätteeksi. Kuva: Henri Jumppanen

Henri Jumppanen

Tiedossa on ensiesitys, kun Joensuun Utrassa sijaitsevan Attendon hoivakodin Sirkunhovin lauluryhmä Pulmuset kokoontuu esiintymään talon muille asukkaille.

Lauluryhmä luikauttaa rennoin ottein viisi ikivihreää sävelmää, kuten Kultainen nuoruus ja Muurari. Monet katsomaan ja kuuntelemaan tulleista asukkaista yhtyvät lauluun, osa selvästi herkistyen. Lisäksi osana esitystä kuullaan runoja ja loruja. Ne tulevat terävästi ulkomuistista, ilman lunttilappua tai haparointia.

Pulmusissa esiintyvät myös Sirkunhovin asukkaat Alli Vatanen, 96, Rauno Hattunen, 72, Anna Palviainen, 90, ja Helmi Taren, 86. Nelikko kertoi ennen esiintymistä Karjalan Heilille kokemuksiaan hoivakodin arjesta.

– Tämä paikkahan on juuri passeli tällaisille nuorille tytöille. Suunnilleen samaan aikaan Allin kanssa tänne puoli vuotta sitten muutimme, Anna Palviainen letkauttaa.

– Kyllä tässä sen verran on jo tutustuttu, että sujuvasti päivää sanotaan toisillemme, Alli Vatanen vitsailee takaisin.

Rauno Hattunen, Anna Palviainen, Alli Vatanen ja Helmi Taren kokevat Sirkunhovin kodikkaaksi paikaksi.

Rauno Hattunen, Anna Palviainen, Alli Vatanen ja Helmi Taren kokevat Sirkunhovin kodikkaaksi paikaksi. Kuva: Henri Jumppanen

Vatanen kuvailee, että päivät kuluvat syöden, nukkuen ja seurustellen.

– Täällä riittää juttukaveria, ja monien nimetkin alkavat jo olla muistissa – että kuka on kukin, hän jatkaa.

Sirkunhovissa asuu kaikkiaan 40 asukasta. Jokaisella asukkaalla on oma 21-neliöinen kylpyhuoneella ja vessalla varustettu huone. Vuonna 2016 valmistunut hoivakoti on jaettu kahteen kerrokseen, joissa molemmissa on yhteiset oleskelutilat. Yhteisöllinen asuminen on Anna Palviaisen mukaan ollut huoletonta ja helppoa.

– Se tuntuu hyvältä, kun kaikki on aamusella valmista, voi vain nousta suoraan kahville ja puurolle. Minäkin totuin koko ikäni kiirehtimään aamuisin työni äärelle, on helpotus, kun nyt saa ottaa löysin rantein, Palviainen kertoo.

– Ja mikä kaikkein parasta, on tuo oma huone. Jos haluaa levätä ja olla omien ajatustensa kanssa, niin voi vetäytyä omaan ”mökkiinsä”, Alli Vatanen lisää.

Uusiin asuinkavereihin tutustuminen on myös Vatasen mukaan ollut luontevaa.

– Katsos, se on meillä karjalaisilla tuo kieli kahdesta päästä irti, niin kyllähän me tutustumme sukkelaan, Alli Vatanen tuumaa.

Vaan kuinka Rauno Hattunen kestää sanavalmiiden naisten matkassa?

– Kyllä sitä just ja just pysyy matkassa, kun suunnilleen tietää, mistä puhutaan. Kaikesta menneestä usein puhutaan, siitä se juttu lähtee aina luistamaan, Rauno Hattunen tuumaa.

Sirkunhovin johtaja Minna Nevalainen (vas.) ja sairaanhoitaja sekä tiimivastaava Kirsi Hyttinen kertovat hyvän ilmapiirin olevan avain Sirkunhovin kodinomaiseen tunnelmaan.

Sirkunhovin johtaja Minna Nevalainen (vas.) ja sairaanhoitaja sekä tiimivastaava Kirsi Hyttinen kertovat hyvän ilmapiirin olevan avain Sirkunhovin kodinomaiseen tunnelmaan. Kuva: Henri Jumppanen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sirkunhovin johtaja Minna Nevalainen kertoo, että myös päivänpolttavat asiat ovat osana asukkaiden keskusteluita.

– Meillä on täällä aina kello 11:n aikaan lukuhetki, jossa päivän lehteä käydään yhdessä läpi. Aina välillä kuulen toimistoon saakka, miten porukka juttelee esimerkiksi oman kotikylänsä uutisista.

– Monet meidän asukkaistamme kaipaavat ajankohtaista tietoa ja tahtovat olla ajan hermolla edelleen, Nevalainen kertoo.

Minna Nevalainen kertoo, että Sirkunhovissa järjestetään myös esimerkiksi maalaus- ja askartelutuokioita, tuolijumppaa ja säännöllisiä ulkoiluja.

– Pyrimme aina järjestämään tuokioita asukkaiden toiveiden mukaan, mutta musiikki on meillä keskeisessä roolissa. Kuuntelemme musiikkia ja laulamme yhdessä paljon.

– En tykkää ajatuksesta, että asukkaat istuisivat vain päivät pitkät hiljaa keskenään. Tietysti hiljaiselle oleskelulle on paikkansa, mutta on tärkeätä tarjota fyysisiä ja henkisiä virikkeitä asukkaille, Nevalainen kertoo.

Hoivakodissa on myös sauna, jota lämmitetään asukkaiden saunapäivien mukaan.

– Oikein on hyvät löylyt, varsinkin jos nakkaa koko saavillisen kiukaalle, Anna Palviainen vitsailee.

Sirkunhovissa tarjoiltavaa Attendon keskuskeittiöltä tulevaa ruokaa pöydässä istuva nelikkö kiittelee.

– Herkkuja ne tuppaavat meille syöttämään, ei täällä nälkä kerkeä tulla, Helmi Taren kertoo.

Se, millainen ilmapiiri täällä on, vaikuttaa suoraan siihen, kuinka kodinomainen ja turvallinen tunnelma koko talossa on.
Minna Nevalainen

Minna Nevalaisen mielestä hyvässä hoivakodissa tunnelma on kuin suuressa perheessä. Hänelle on tärkeää, että työntekijät eivät koe Sirkunhovia vain työpaikkana, jonne on pakko tulla ansaitsemaan.

– Sillä mentaliteetilla tätä työtä ei mielestäni voi tehdä – tässä täytyy olla sydän mukana. Se, millainen ilmapiiri täällä on, vaikuttaa suoraan siihen, kuinka kodinomainen ja turvallinen tunnelma koko talossa on.

– Minulle on tärkeää, että Sirkunhovi on paikka, jossa asukkaat voivat näyttää avoimesti kaikenlaisia tunteitaan aina ilosta suruun ja harmituksesta riemuun. Sellainen paikkahan kodin kuuluu olla, jossa kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja.

Kun Alli Vatasen, Rauno Hattusen, Anna Palviaisen ja Helmi Tarenin tulevaisuuden näkymiä sekä unelmia kysyy, nousee terveydellisten seikkojen lisäksi elämän hetkellisyys esiin.

– Toivottavasti saisi pitää terveyden ja terävän pään mahdollisimman pitkään. Se on myös tärkeää, ettei tarvitse olla yksin, Taren sanoo.

– On tärkeää nauttia elämästä, koska sehän on kaikki, mitä meillä on, Alli Vatanen lisää.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta