play

Kontiolahti pohjustaa IBU-cupilla uutta MM-hakua

Sami Leinonen uskoo, että IBU-cupin avauspäivänä pääkatsomo täyttyy.

Sami Leinonen uskoo, että IBU-cupin avauspäivänä pääkatsomo täyttyy. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU päätti syksyllä 2022, että vuoden 2027 MM-kisat järjestetään Viron Otepäässä. Kontiolahtikin haki kisoja mutta joutui siirtämään tähtäintään syksyyn 2024, jolloin päätetään vuosien 2028 ja 2029 kisaisännistä.

Marras-joulukuun vaihteessa järjestettävässä IBU-cupissa Kontiolahden kisajärjestäjät aikovat näyttää, että edellisen kisahaun heikkouksista on otettu opiksi.

– Viime kerralla yksi IBUn hallituksen perusteluista oli, että fanikulttuuri on Otepäässä huomattavasti parempi kuin Kontiolahdella ja että Virossa kiinnostavuus on suurempi kuin Suomessa. Siihen halusimme tarttua, Kontiolahden tapahtumajohtaja Sami Leinonen sanoo.

Tämän alkutalven IBU-cupiin houkutellaan yleisöä teemapäivillä, johon yhteistyökumppanit, muun muassa Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, Joensuun kaupunki ja Kontiolahden kunta, ovat lähteneet mukaan. Kyse on nousevien urheilijoiden sarjasta, jossa kerätään pisteitä maailmancup-tasolle nousemisiin.

Aiemmin IBU-cup on järjestetty Kontiolahdella kerran, vuonna 2017. Tuolloin jatkoksi tuli yllättäen myös maailmancup, kun IBU otti pois Venäjältä osakilpailun, joka siirrettiin Kontiolahdelle.

– Sen perusteella, mitä olen livestriimejä ja tallenteita katsonut, ei IBU-cupeissa ole ollut muuallakaan hirveästi katsojia. Tämä voi olla poikkeuksellinen viikonloppu tässä sarjassa, Leinonen arvelee.

Avauspäivänä torstaita 30. marraskuuta pääkatsomo täyttyy, uskoo Leinonen.

– Kontiolahdelta on tulossa tänne 850 katsojaa, ja myös kahdesta joensuulaisesta koulusta on tulossa oppilaita. Lisäksi olemme olleet yhteydessä yliopistoon, Kareliaan ja Riveriaan. Toivon mukaan täällä on silloin hyvä tunnelma, ja ainakin Kontiolahden koulun apulaisrehtori sanoi, että heidän oppilaansa ovat äänekkäitä, sen he ovat huomanneet omassa arjessaan.

Lauantaina 2. joulukuuta on kumppanuuspäivä, joksi Kontiolahden Urheilijat ja Suomen ampumahiihtoliitto ovat kutsuneet omia yhteistyökumppaneitaan.

Kyllä esimerkiksi kaupunki, maakuntaliitto ja PKO ymmärtävät, kuinka tärkeää tälle alueelle on, että täällä on kansainvälisiä kisoja.
Sami Leinonen

– Silloin heidän kanssaan keskustellaan tulevaisuudestakin. Venäjän tilanne ja venäläisten poissaolo vaikuttaa, mutta kyllä esimerkiksi kaupunki, maakuntaliitto ja PKO ymmärtävät, kuinka tärkeää tälle alueelle on, että täällä on kansainvälisiä kisoja, Leinonen sanoo.

Lauantaita ja sunnuntaita on teemoitettu myös perheille. Kontiolahtelaisia ja joensuulaisia on haastettu mukaan järjestämään toimintapisteitä.

Leinosen mukaan jo pääkatsomon täyttyminen ja kannustushuutojen kuuluminen saavat aikaan hyvän tunnelman.

– Viime vuoden maailmancupista saimme palautetta, että täällä oli paras tunnelma ikinä, vaikka yleisöä ei ollut älyttömästi. Yleisö oli paikalla koko ajan ja kannusti urheilijoita numerosta yksi aina sinne viimeiseen saakka. Jo pääkatsomon täyttyminen ja kannustuksen kuuluminen tasapuolisesti luovat hyvän tv-tunnelman.

Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat IBUn mukaan teemoja, jotka vaikuttavat tulevien kisaisäntien valintaan. Sami Leinosen mukaan ne ovat jo ennestään Kontiolahden vahvuuksia.

Jo usean vuoden ajan meillä on ollut maailmancupiin liittyen ekokompassi-sertifikaatti.
Sami Leinonen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Meillehän myönnettiin kesällä 2022 kisajärjestäjien tapaamisessa ensimmäinen IBUm myöntämä palkinto kestävän kehityksen työstä. Jo usean vuoden ajan meillä on ollut maailmancupiin liittyen ekokompassi-sertifikaatti.

Kontiolahdella on muun muassa vähennetty kertakäyttöastioita, ja vaikka lautaset olivatkin vielä viime maailmancupissa kertakäyttöisiä, ne oli tehty biohajoavasta materiaalista. Telttojen lämmittimet toimivat biopolttoaineella, samoin Kontiolahden kunnan latukone.

– Itse kullakin meillä kuuluu arjen pohdintaan se, miten hiilijalanjälkeä saadaan pienemmäksi, Sami Leinonen sanoo.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta