play

Joensuu-päivä: Mertanen soitti Kuusen ja Mäkäräinen lupasi onnitella televisiossa

Kysymys salin akustiikasta jäi esittämättä, kun Janne Mertasella oli kiire heti soittonsa jälkeen valmistautumaan illan juhlaan Areenalla.

Kysymys salin akustiikasta jäi esittämättä, kun Janne Mertasella oli kiire heti soittonsa jälkeen valmistautumaan illan juhlaan Areenalla. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Joensuu-päivät palkitsemisissa oli tänä vuonna uusia sävyjä muutenkin kuin siksi, että tilaisuus oli Teatteriravintolan sijasta taidemuseo Onnissa. Kulttuuripalkinnon saanut pianisti Janne Mertanen esimerkiksi piti kaikkien aikojen parhaan kiitospuheenvuoron:

– Puheen sijasta ajattelin soittaa. Sibeliuksen Kuusi!

Puheen sijasta ajattelin soittaa. Sibeliuksen Kuusi!
Janne Mertanen

Kamerat räpsyivät hetken ja sitten hiljennyttiin kuuntelemaan. Kun Mertanen oli lyönyt viimeisin nuotin, sävel jäi kaikumaan museon juhlasaliin, kohosi jonnekin kattoa kohti ja vaimeni. Mieli teki kysyä Mertasen arviota salin akustiikasta, mutta mies ehtikin livahtaa kohti Areenaa, missä hän esiintyy iltajuhlassa.

Joensuu-palkintoa ei jaeta joka vuosi, mutta nyt Joensuun 175-vuotisjuhlavuonna se jaettiin kahdelle kansainvälisesti menestyneelle joensuulaiselle, valotaiteilija Kari Kolalle, joka on myös Botanian yrittäjä, sekä ampumahiihtäjä-tv-kommentaattori Kaisa Mäkäräiselle. Kumpikaan ei työkiireidensä vuoksi ehtinyt taidemuseolle, mutta molemmat lähettivät tervehdyksensä.

– Lupaan onnitella Joensuuta tänään televisiossa, ilmoitti Ylen ampumahiihtolähetyksessä mukana oleva Mäkäräinen.

Kaupunginjohtaja Jere Penttilä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen sekä kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Sari Koskinen jakoivat Jokaisen Joensuu -palkinnot Mohammed Altayawelle sekä Karl Hancockille.

Kaupunginjohtaja Jere Penttilä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen sekä kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Sari Koskinen jakoivat Jokaisen Joensuu -palkinnot Mohammed Altayawelle sekä Karl Hancockille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Palkituissa oli niin kansainvälisiä menestyjiä kuin arjen sankareitakin. Jokaisen Joensuu -palkinnon saivat Mohammed Altayawe sekä Karl Hancock, jotka molemmat ovat olleet helpottamassa maahanmuuttajien kotoutumista Joensuuhun.

– Olen iloinen siitä, että olen päässyt yli kaikista niistä haasteista, mitä minulla oli, ja että voin nyt auttaa ihmisiä, joilla on sama haaste, Altayawe totesi Karjalan Heilin haastattelussa.

Millaisia haasteita hänellä itsellään sitten oli?

– Uusi maa, uusi kulttuuri, olin yksin. En osannut kieltä, en mitään – voit kuvitella, kaikenlaista. Onneksi löysin täältä ihmisiä, jotka auttoivat ja tukivat minua siihen asti, että pärjäsin kaikessa.

Toinen Arjen sankarit -palkituista oli Helena Leppänen, joka muun muassa toimi vapaaehtoisena Paiholassa vuonna 2015, jolloin ISISin alta Suomeen turvapaikanhakijaksi tullut Altayawekin tuli Joensuuhun.

Näin Paiholassa noita arjen sankareita, joilta sain uutta energiaa ja voimaa. Siitä alkoi minun matkani eteenpäin etsimään töitä ja oppimaan kieltä ja kulttuuria.
Mohammed Altayawe

– Näin Paiholassa noita arjen sankareita, joilta sain uutta energiaa ja voimaa. Siitä alkoi minun matkani eteenpäin etsimään töitä ja oppimaan kieltä ja kulttuuria.

Kun Altayawe otti Joensuussa vastaan palkintonsa, sota Ukrainassa jatkui ja viimeinenkin Suomen ja Venäjän välisistä raja-asemista oli menossa kiinni ja Gazassa ihmisillä oli vaikeaa. Millaisia ajatuksia kaikki tämä herätti?

– Sama ongelma on ollut ihan kauan kauan sitten: oli sota siellä ja täällä. Meidän tehtävämme on tehdä enemmän töitä ja antaa enemmän rakkautta, niin että hyvä voittaa pahan.

Palkinnot jaettiin tänä vuonna taidemuseon juhlasalissa.

Palkinnot jaettiin tänä vuonna taidemuseon juhlasalissa.

Yrittäjäpalkinnon sai Iivari Mononen Oy, perheyhtiö, jonka maailmanvalloitus alkoi Ilomantsista vuonna 1952. Tilivuonna 2023 konserniin kuuluvat Scanpole Oy, Prima Timber Oy ja Exsane Oy. Liiketoimintayhtiöt valmistavat kestäviä puupylväitä, aitatolppia ja kestopuutuotteita sekä rakentavat sähkö- ja televerkkoja. Yhtiön strategia pohjautuu kannattavaan kasvuun ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia etsitään vihreästä siirtymästä. Konsernilla on vientiä yli kahteenkymmeneen maahan ja sen tuotteita on historian kuluessa viety yli seitsemäänkymmeneen maahan. Yhtiö on maakunnassa tunnettu vastuullisuudesta ja erityisesti urheilun tukemisesta ja liikunnallisen elämäntavan edistämisestä. Liikevaihto oli vuonna 2022 noin 85 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli noin 210 henkilöä, kymmenellä paikkakunnalla, neljässä maassa.

Nuorisopalkinto: Kulttuuripaja Kuohu, joka tarjoaa ohjausta ja turvallisen paikan monelle joensuulaiselle nuorelle. Rennon ohjelman taustalla on ammattimainen tuki nuorille oman elämän hallinnan parantamiseen. Vertaisohjaajatoiminta mahdollistaa nuorten aktiivisen osallistumisen toiminnan kehittämiseen. Pitkäjänteinen kehittämistyö on tuonut tulosta ja Kuohu on vakiinnuttanut paikkaansa Joensuun palvelutarjonnassa.

Luotsi-palkinto: Suomen Muuttofirma Oy, Sub Food Joensuu Oy, N-Clean Joensuu

Suomen Muuttofirma Oy: Yritys on kunnostautunut monen nuoren ensimmäisenä työpaikkana. Se on sopinut monelle myös välivuoden työpaikaksi ennen siirtymistä opintoihin tai armeijan alkamista. Suomen Muuttofirma on joensuulainen perheyritys, joka toimii jo toisessa polvessa ja on avannut kasvaessaan toimipisteitä myös muualle Suomeen. Yrityksen punavalkeat autot ovat tuttu näky monelle.

Sub Food Joensuu Oy: Yritys on toiminut monen nuoren ensimmäisenä työpaikkana. Vaikka ravintolatyötä pidetään usein helppona matalan kynnyksen työnä, tosiasiassa nopean syömisen ja take away -toimintaan erikoistuvan ravintolan työtehtävät ovat yksi alan haastavimmista. Yritys on tarjonnut 15 vuoden aikana sadoille nuorille ensikosketuksen työhön. Heitä on perehdytetty työelämän pelisääntöihin ja ohjattu kohti omia urapolkuja – tai tarjottu etenemismahdollisuuksia uralle ketjun sisällä. Erityistä taitoa on myös osata yhdistää nuoret vahvoiksi tiimeiksi, jotka saavuttavat asetetut tavoitteet yhdessä ja luovat jokaiseen työpäivään me-hengen, jonka ansiosta töihin on kiva mennä.

N-Clean Joensuu: Yritys on tarjonnut monelle kansainväliselle opiskelijalle ja maahanmuuttajalle ensimmäisen työpaikan Suomessa. Tämä on vaatinut N-Cleanilta erityistä panostusta rekrytointiin ja perehdyttämiseen, yli kieli- ja kulttuurikynnysten. Siivousalan työt ovat usein osa-aikaisia ja näitä erityisesti opiskelijat etsivät. Työ on tärkeä osa kotoutumista Joensuuhun ja suomalaiseen yhteiskuntaan.

Arjen sankarit -palkinto: Helena Leppänen, Sirkka Kinnunen

Helena Leppänen: Leppänen on tehnyt vuosikausien ajan konkreettista vapaaehtoistyötä haavoittuvassa asemassa olevien auttamiseksi. Hän tarttuu toimeen, kun hätä on suuri, jo vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana ja myös nyt Ukrainan pakolaisten aikana. Leppäselle on kertynyt vuosikymmenten aikana laajat verkostot, joihin hän rohkeasti ottaa yhteyttä, kun on tarvetta laittaa maahanmuuttajien koteja asuttavaksi. Ihmisenä Helena Leppänen on empaattinen, iloinen, kannustava, auttavainen. Hän tekee vapaaehtoistyötä konkreettisesti ja suurella sydämellä.

Sirkka Kinnunen: Vaikka eläkeikä lähestyy, Sirkka Kinnusen tahti muiden auttamiseen vaan kiihtyy. Hänellä on aina aikaa kuunnella, tukea ja auttaa muita. Hänen puoleensa kääntyvät niin lapset, aikuiset kuin vanhukset. Kinnunen levittää ympärilleen iloa ja välittämisen tunnetta. Hän rientää apuun ennen kuin apua ehtii pyytää. Hän haluaa kaikille hyvää ja tekee kaikkensa auttaakseen, onpa kyseessä sitten perunamaan perustaminen, polttopuiden teko tai koko pitäjän hirvipeijaisten järjestäminen. Kinnunen huolehtii, että he, joilla ei ole mahdollisuutta päästä itse keräämään luonnon antimia, saavat kuitenkin niistä nauttia – yhdelle jos toisellekin on oven taakse ilmestynyt sankollinen puhdistettuja marjoa tai sieniä, jopa kalaa. Kaikesta uurastuksesta kiitokseksi Sirkka ottaa vain hymyn.

Jokaisen Joensuu -palkinto: Mohammed Altayawe, Karl Hancock

Mohammed Altayawe: Altayawe saapui Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2015 Turkin kautta, lähtömaana Irak. Hän kouluttautunut täällä uuteen ammattiin ja työllistynyt ohjaajaksi kieli- ja kulttuuriryhmien opetukseen. Hän on toiminut aktiivisesti oman työnsä lisäksi maahan muuttaneiden nuorten ja perheiden kotoutumisen tukemisessa. Sydämellään hänellä ovat erityisesti maahanmuuttajanuoret ja -isät.. Altayawe toimii Joensuussa viikoittain satojen maahanmuuttajien parissa erilaisissa harrastuksissa, koulussa ja kieli- ja kulttuuriopetuksen monikulttuurisuustoiminnoissa, joissa hänen aktiivinen panoksensa on kullan arvoista. Altayawe ohjaa ihmisiä aktiivisesti teatterin, jalkapallon, IT-tuen ja eri harrastusten pariin sekä avustaa arjen askareissa. Mohammed Altayawe on kertonut omaa kotoutumistarinaansa teatteriesityksissä, antirasistisissa työpajoissa ja videotarinoiden muodossa joensuulaisille ja suomalaisille ja haluaa omalta osaltaan vaikuttaa kaikkien uusien joensuulaisten osallisuuden parantamiseen ja yhteisöllisyyden ilon löytämiseen. Hänen iloinen hymynsä toivottaa jokaisen uuden ja vanhan joensuulaisen tervetulleeksi monikulttuurisuudessa rikastuvaan Joensuuhun.

Karl Hancock: Hancock on Manchesterista kotoisin oleva rajatutkimuksen maisteri, valmistunut Itä-Suomen yliopistosta. Hän on aloittanut sosiologian alan väitöskirjan teon Jyväskylän yliopistossa, liikuntatieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Jalkapallo maahanmuuttajien kotoutumisvälineenä”. Hancock toimii aktiivisesti järjestöissä ja on tällä hetkellä Monikulttuurisuusyhdistys JoMonin puheenjohtaja. Jalkapallo ja ihmisten väliset hyvät suhteet ovat lähellä Hancockin sydäntä: moni maahan muuttanut on oppinut tuntemaan hänet JoMonin jalkapallotoiminnan myötä, jota hän ohjaa ja koordinoi: jalkapallotoiminnassa on tänä vuonna yli 160 osallistujaa 33 eri kansallisuudesta. Hancock tekee aktiivisesti myös rasisminvastaista ja yhdenvertaisuutta edistävää työtä Pohjois-Karjalan alueella, koordinoi mm. vuosittaista Meille Saa Tulla -jalkapalloturnausta. Hancock on toiminnallaan edistänyt ihmisten kotiutumista ja kotoutumista niin Suomeen kuin Joensuun alueelle, myös esimerkiksi kiintiöpakolaiset ovat päässeet heti kiinni harrastukseen ja yhteisölliseen toimintaan jalkapallon avulla. Jokainen kaupunki tarvitsisi oman Karlin.

Menestyneiden joensuulaisurheilijoiden palkinto:

Miika Kirmula, suunnistus, Kalevan Rasti: MM-hopea viestissä

Santeri Kirjavainen, suunnistus, Kalevan Rasti: MM-pronssi nuorten viestissä

Maria Karjalainen, varustepenkkipunnerrus, Joensuun Punttipojat: MM-pronssi

Tomas Käyhkö, keilaus: EM-pronssi joukkuekilpailussa

Luukas Väänänen, keilaus: EM-kulta nuorten joukkuekilpailussa

Saara Yli-Hietanen, pyöräsuunnistus: EM-hopea

Olavi Parjanen, keihäsvalmentaja, Joensuun Kataja. Parjanen valmentaa parayleisurheilun MM-kisoissa pronssia saavuttanutta kuopiolaista keihäänheittäjä Marjaana Heikkistä.

Joensuun kulttuuripalkinto:

Janne Mertanen: Janne Mertanen on Joensuun Musiikkijuhlien perustaja ja taiteellinen johtaja. Musiikkijuhlat juhlii tänä vuonna 10-vuotistaivalta ja on tärkeä osa kaupungin kulttuuritarjontaa. Mertanen on uransa aikana tehnyt runsaasti ja pyyteettömästi työtä monien tapahtumien mahdollistamiseksi. Joensuu on Mertaselle tärkeä ja osaltaan hänenkin ansiostaan Joensuussa on ollut mahdollisuus nauttia laadukkaista tuotannoista. Työtä Mertanen tekee suurella intohimolla ja sydämellä – innostaen ja kannustaen. Hän toimii Joensuussa myös monien eri tahojen ja produktioiden kumppanina. Mertanen on paitsi valtakunnallisesti myös maailmanlaajuisesti tunnettu ja arvostettu pianotaiteilija, erityisesti Chopin runollista tuotantoa hän tulkitsee taitavasti. Mertanen on opiskellut Joensuun konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa ja Imolassa Italiassa. Hänen meriittejään ovat mm. voitot kansainvälisessä Chopin-kilpailussa Darmstadtissa vuonna 1992 ja Nyborgin pohjoismaisessa pianokilpailussa Tanskassa 1992. Hän on esiintynyt useimpien suomalaisten orkestereiden solistina, ja hänellä on ollut kiinnityksiä useissa pohjoismaisissa orkestereissa solistina. Soolokonsertteja on ollut lukuisia ja Mertanen on ollut orkestereiden solistina ympäri maailmaa niin Euroopassa ja Amerikoissa kuin Aasiassa ja Australiassa. Janne Mertanen on vuosikymmenten aikana maailmalla matkatessaan vienyt Pohjois-Karjalaa ja Joensuuta maailman kartalle ja on ylpeä juuristaan. Maailma ei ole häntä vieroittanut: Mertasten perheen kotipesä on Joensuussa. Jannea voisi tituleerata Joensuun kulttuurilähettilääksi.

Kunniamaininnat:

Popkatu-yhdistys ry: Vapaaehtoisvoimin toteutettu pitkäjänteinen kulttuurityö vuodesta 2001 lähtien on luonut Joensuuhun vetovoimaisen tapahtuman, joka on erinomaisesti saavutettava laajalle yleisölle.

Ohvanan kulttuuritalo: Kulttuurityö yhteisöllisestä ajatuksesta on kasvanut merkittäväksi pyhäselkäläiseksi kulttuuriteoksi kohti laajemman yleisön tietoisuutta.

Ilja Teppo: Monipuolinen viihdetaiteilija, joka luo esityksillään kulttuuriympäristöt, missä viihdytään ja voimaannutaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta