play

Operaatio Ukraina: "Vielä pitää jaksaa auttaa, länsi"

Irmeli Tahvanainen kantoi avustusbussiin muun muassa seurakunnan Toimen tuvalta peräisin olevaa tavaraa.

Irmeli Tahvanainen kantoi avustusbussiin muun muassa seurakunnan Toimen tuvalta peräisin olevaa tavaraa. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Alkuinnostus on hyytynyt ja Ukrainan ahdinko on muuttunut poliittiseksi peliksi niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin, mutta vielä löytyy auttamisen haluakin. Kun Operaatio Ukrainan bussia lastattiin Joensuussa Savo-Karjalan Linjan varikolla, pihaan kaartoi autoja, joista bussiin kannettiin pahvilaatikoita.

Huolestuttaahan tämä, mutta uskon, että Eurooppa tästä ryhdistäytyy.
Irmeli Tahvanainen

– Huolestuttaahan tämä, mutta uskon, että Eurooppa tästä ryhdistäytyy, totesi Irmeli Tahvanainen, joka on toiminut monin tavoin Ukrainan ja ukrainalaisten hyväksi koko Venäjän hyökkäyksen ajan.

Miten apua sitten voi antaa? Kysymys on tullut Karjalan Heilin toimitukseen saakka.

– Perusjuttu on se, mitä kaikissakin lehdissäkin on, eli Punaisen Ristin kautta ja niin edelleen, mutta minunkin kauttani tavaraa saa yhä eteenpäin, vastasi Hane Peace Ukraine -verkoston perustaja Hannu Vähäkoski, joka lähti perjantaina ajamaan bussia kohti Seinäjokea, jossa rattiin hyppäsivät Operaatio Ukrainan vapaaehtoiset.

Vähäkoski tuli tunnetuksi mittavasta avustustoiminnastaan heti sodan alettua.

– Minultakin on kysytty, että miksi auttaminen ei jatku teillä, ja olen sanonut monta kertaa, että te tarkoittaa meitä suomalaisia. Takki ja kukkaro ovat tyhjät aika äkkiä, jos minä teen tätä yksin.

Vähäkoski sanoo, että yritysten tuki on tärkeää, jos bussit tavaroineen aiotaan saada Ukrainaan saakka. Vuoden verran yritykset jaksoivat olla mukana, nyt into on hiljentynyt.

– Korhonen-yhtiöt oli yrityksenä auttamassa heti alussa, ja edelleen Pertti Korhonen on vahva lahjoittaja, Vähäkoski kertoo.

Muitakin löytyy.

Yksi rekka meni rajoista yli tälläkin viikolla, kun nimetön lahjoittaja laittoi kuljetukseen satatuhatta euroa.
Hannu Vähäkoski
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Yksi rekka meni rajoista yli tälläkin viikolla, kun nimetön lahjoittaja laittoi kuljetukseen satatuhatta euroa. Tavaraa kuljetukseen kerättiin tammikuussa.

Nyt startanneeseen kuljetukseen meni muun muassa lastenvaatteita ja lastensairaalassa tarvittavia tavaroita. Bussi perälle pakattiin ensimmäiseksi 10 000 euron edestä lahjoituksia Pohjois-Karjalan keskussairaalalta.

Irmeli Tahvanainen kuljetti paikalle omalla autollaan omien ja muiden yksittäisten ihmisten lahjoitusten lisäksi tavaraa seurakunnan Toimen tuvalta.

– Siellä oli paljon peitteitä, villapeitteitä ja lakanoita, joiden lähettäminen oli kallista. Niinpä he antoivat ne tänne, ja minulle tuli hiki, kun autonpenkki ja takaosa olivat niitä täynnä, Tahvanainen kertoi

Karjalan Heili on aiemmin törmännyt Tahvanaiseen Perheentalolla, jossa hän oli mukana järjestämässä borssikeittotarjoilua Joensuuhun saapuneille ukrainalaisille.

Anne Kakko-Piiroisen keittämää borssia oli perjantainakin saatavilla.

– Sitä myydään litran purkeissa 15 eurolla. Tuotto menee tuon bussin polttoainekuluihin, Tahvanainen kertoi.

Tahvanainen auttaa eri tavoin Joensuun ukrainalaisia täkäläiseen elämään sopeutumisessa.

– Käytän heitä autolla erilaisissa paikoissa heidän tarpeidensa mukaan ja kutsun kotiini, että he oppisivat suomen meiltä. Jotkut ovat oppineet aika hyvinkin.

Autotalliinkin kertyy tavaraa, kun Tahvanaisen tuttavat ovat oppineet, että hänelle niitä voi viedä eteenpäin toimitettavaksi.

Perjantaina lähteneestä kuljetuksesta tiedotettiin Joensuussa kuukauden verran. Hannu Vähäkoski ennakoi, että Operaatio Ukraina organisoi uuden mittavan kuljetuksen syksyyn mennessä.

Ukraina-apu

Google-haku ”Kuinka auttaa Ukrainaa” vie useiden järjestöjen, muún muassa Unicefin, Pelastakaa Lapset ry:n ja Kirkon Ulkomaanavun, sivuille, joiden kautta voi lahjoittaa rahaa Ukrainan hyväksi.


Operaatio Ukrainan sivuilla on ohjeet myös tavaratoimituksista. Operaation omat varastot ovat Espoossa ja Seinäjoella.


Joensuussa Operaatio Ukrainan yhteistyökumppanjina toimii Hane Peace Ukraine, jonka sivuilla on ohjeet auttamisesta. Yhteyttä voi ottaa Hannu Vähäkosken puhelinnumeroon 050 555 0890 tai sähköpostiosoitteeseen hannu.vahakoski@uef.fi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta