play

Milja Jaakkonen ja Elina Raassina pääsivät lasten itsenäisyyspäivän vastaanotolle – "Se linna oli tosi iso ja hieno"


Elina Raassina (vas.) ja Milja Jaakkonen Kiihtelysvaaran koulun käytävällä.

Elina Raassina (vas.) ja Milja Jaakkonen Kiihtelysvaaran koulun käytävällä. Kuva: Henri Jumppanen

Henri Jumppanen

Maanantaina 4.12. Helsingissä Valtioneuvoston linnassa vietettiin lasten itsenäisyyspäivän vastaanottoa. Paikalla pääministeri Petteri Orpon (kok.) isännöimässä juhlassa oli 536 lasta ympäri Suomea. Juhla järjestettiin nyt viidettä kertaa.

Joensuusta mukana oli kaksi Kiihtelysvaaran alakoulun neljännen luokan oppilasta. Joensuun kaupunkia edustivat 10-vuotiaat Milja Jaakkonen ja Elina Raassina. Kiihtelysvaaran koulu valikoitui edustamaan kaupunkia arvonnan kautta.

Kiihtelysvaaran koulun rehtori Tainamari Turunen kertoo saaneensa puhelun noin kuukausi sitten.

– Ilahduimme kovasti koko kouluna tästä kunniasta ja heti aloimme miettiä, ketkä sinne lähtevät. Luokan kesken keskustellen tulimme sitten siihen lopputulokseen, että Milja ja Elina lähtevät, Turunen kertoo.

Elina Raassina ja Milja Jaakkonen muistavat, kuinka jännittävä ja hieno tunne oli saada käteensä pääministerin nimikirjoituksella varustettu kutsukirje ohjeineen ja VIP-passeineen. Juhlavaatteiden valikoiminen oli kaksikon mukaan helppoa. Milja Jaakkosella oli yllään juhlahaalari ja Elina Raassinalla mekko. Molemmat pääsivät käyttämään korkokenkiä juhlan kunniaksi.

– Juhlat olivat hieno kokemus. Sinne ei kannata pukeutua normaalivaatteisiin, vaan kannattaa laittaa jotain hienoa vaatetta päälle, kuten mekko tai joku muu juhla-asu, Raassina antaa vinkin tuleville juhlavieraille.

Sinne oli järjestetty postitoimisto, josta sai lähettää kortin ilmaiseksi tutuilleen.
Milja Jaakkonen

Itsenäisyyspäivän juhliin Jaakkonen ja Raassina matkasivat junalla äitiensä kanssa. Itse juhliin ei äideillä ollut asiaa, vaan kyseessä oli puhtaasti lasten omat juhlat. Äidit suuntasivat juhlien ajaksi kahville ja kiertelemään kaupungille.

Juhlat alkoivat Linnan juhlille tuttuun tapaan kättelemällä. Petteri Orpon käteltyään lapset suuntasivat tutustumaan Valtioneuvoston linnaan.

– Se linna oli tosi iso ja hieno, tytöt kertovat esitelleessään puhelimistaan kuvia patsaiden ja maalausten koristamista huoneista.

Lapsille oli järjestetty juhlaan ohjelmaa, kuten Kaartin soittokunnan ja vaskikvintetin esitykset.

– Sitten sinne oli järjestetty postitoimisto, josta sai lähettää kortin ilmaiseksi tutuilleen. Lähetin mummolleni ja papalle kortit, Milja Jaakkonen kertoo.

Itsenäisyyspäivän juhlan kohokohta Milja Jaakkoselle ja Elina Raassinalle oli yllätysesiintyjä, joka paljastui koko kansan suosikiksi Käärijäksi.

– Tiesimme, että siellä on yllätysesiintyjä. Kun meitä haastateltiin pari viikkoa sitten Pogostan Sanomiin, veikkasimme, että se on Käärijä, kaksikko muistelee.

Linnan juhliin kuuluvat oleellisesti herkut. Lasten juhlassa olikin tarjolla monenlaista.

– Siellä oli ainakin karkkibuffet, sipsejä, hampurilaisia ja cocktailtikkuja. Karkkibuffettiin oli niin pitkä jono, ettemme ehtineet edes käydä siellä.

Tänä vuonna itsenäisyyspäivän juhlan teemana olivat ystävyys ja kaveritaidot. Uusia kavereita Kiihtelysvaaran tytöt kertoivatkin saaneensa Helsingin-reissultaan.

– Menimme vain juttelemaan heille, ja meistä tuli kavereita. Nyt meillä on yhteinen keskusteluryhmä nimeltään Cha Cha Cha, jossa vaihdetaan kuulumisia, Jaakkonen kertoo.

Juhlat olivat Elina Raassinalle ja Milja Jaakkoselle unohtumaton kokemus, josta riittää juttua pitkäksi aikaa. Kun Milja Jaakkoselta ja Elina Raassinalta kysyy, mitä itsenäisyyspäivä merkitsee heille, he pohtivat hetken toisiaan katsellen.

– Itsenäisyyspäivä on ystävyyden päivä, Elina Raassina sanoo.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta