play

Joensuun Postimerkkeilijöiden 75-vuotisjuhlatapahtuma tuo Kimmeliin Suomen parhaat kokoelmat

Juhani Kontkanen (vasemmalla) ja Mika Issakainen tuovat näyttelyyn omia kokoelmiaan.

Juhani Kontkanen (vasemmalla) ja Mika Issakainen tuovat näyttelyyn omia kokoelmiaan. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Joensuu kokee tulevana viikonloppuna postimerkkeilyn suurtapahtuman, kun kansallinen JOEX24-näyttely tuo Kimmeliin Suomen tasokkaimmat kokoelmat.

Kyse on sekä kilpailusta, jossa tuomarit arvioivat kokoelmia, että tapahtumasta, joka esittelee paitsi postimerkkejä, myös muuta postiin liittyvää, muun muassa postikortteja ja Joensuun vanhojen yritysten postilähetyksiä, joissa näkyvät yritysten nimet ja logot.

– Tämä on Suomen suurin postimerkkitapahtuma tänä vuonna. Meillä on esillä 103 kokoelmaa, ja mukana ovat maan kaikki huippukokoelmat, jotka ovat saaneet menestystä maailmanlaajuisestikin, Joensuun Postimerkkeilijät ry:n puheenjohtaja Juhani Kontkanen sanoo.

Kontkanen antaa tiivistyksen historiasta: maailman ensimmäinen postimerkki oli Englannissa 1842 valmistunut Penny Black, ja Suomen ensimmäiset postimerkit julkaistiin 1856.

– Meidänkin näyttelyssä on vuodelta 1856 olevia merkkejä. Itse asiassa sitä materiaalia on olemassa aika paljon, Kontkanen kertoo.

Postin historia ulottuu luonnollisesti kauemmaksi. Kontkanen kertoo, että hänelläkin on 1700-luvun Liperistä, tai Lipelits-nimellähän pitäjä silloin esiintyi, peräisin olevaa postia, jossa postimerkin korvasivat linnunhöyhenet.

Näyttelyssä on myös historiallinen ulottuvuus.
Juhani Kontkanen

– Näyttelyssä on myös historiallinen ulottuvuus. Historiahan kiehtoo minua muutenkin, Kontkanen sanoo.

Postimerkkien kautta voi tutustua muun muassa siihen, miten rautatieliikenne kehittyi 1800-luvulla. Punaisen Ristin kokoelmaa kootessaan Kontkanen törmäsi yllättävään tietoon Torniossa ensimmäisen maailmansodan aikana toimineesta kenttäsairaalasta ja länsivaltojen sekä Venäjän välisestä haavoittuneiden sotavankien vaihdosta.

– Siellä vaihdettiin yli 60 000 sotavankia. Sain sen selville, kun löysin pari Tornion kenttäsairaalan kirjettä, Kontkanen kertoo.

– Suomenkin Punainen Risti perusti 1900-luvun alussa kenttäsairaaloita, ja niillä oli niin sanottu ambulanssileima, joka tarkoitti kirjeen vapaata kulkemista. Minulla on Punaisen Ristin kokoelma, johon ambulanssileimat kuuluvat.

Merkkien ja leimojen kertomien tarinoiden lisäksi kiinnostavia ovat tarinat siitä, kuinka keräilijät ovat saaneet materiaalia kokoelmiinsa.

– Niitä löytää huutokaupoista ja kuolinpesistä – milloin mistäkin. Tämän sain huutokaupasta, toteaa näyttelytoimikunnassa mukana oleva Mika Issakainen ja näyttää todellista harvinaisuutta, postimerkkitaiteilija Pirkko Vahteron tekemiä Muumi-postimerkkien luonnoksia.

– Tuo on todellinen löytö, vahvistaa Juhani Kontkanen.

– Korostan, että nämä ovat taiteilijan omakätisiä luonnoksia. Tämmöisiä ei yleensä näe.

Näyttelyn harvinaisuuksiin kuuluu postimerkkitaiteilija Pirkko Vahteron omakätiset luonnokset.

Näyttelyn harvinaisuuksiin kuuluu postimerkkitaiteilija Pirkko Vahteron omakätiset luonnokset.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kontkanen ja Issakainen kertovat, että Kimmelissä on paikalla suurin osa näytteilleasettajista, jotka kertovat mielellään kokoelmiensa taustoista.

Tarjonta on niin valtava, että kukaan ei pysty perehtymään kaikkeen esillä olevaan. Mistä tulijan on hyvä aloittaa?

– Meillä on siellä kerhon pöytä, josta voi tulla kysymään. Jaamme näyttelyn käsiohjelmia, josta voi katsoa, mikä alkaa kiinnostaa, Issakainen vastaa.

– Vaikea on sanoa, mikä ketäkin kiinnostaa, siellä on täysi kattaus laidasta laitaan. Sinne tulee esimerkiksi kokoelma Joensuu-postikortteja, Kontkanen jatkaa.

Oma erikoisuutensa on Ahvenanmaan postin varta vasten tähän näyttelyyn julkaisema Joensuu-merkki.

– Suomen postiahan nämä tapahtumat eivät ole enää kiinnostaneet, mutta Ahvenanmaan posti tulee Joensuuhun, Kontkanen toteaa.

Näyttelyn järjestää Joensuun Postimerkkeilijät ry, joka täyttää tänä vuonna 75 vuotta. Kontkasen mukaan Joensuu oli 1960–70-luvuilla merkittävä filateliakeskus, mutta sen ajan harrastajien kuoltua tuli notkahdus.

Nyt on menossa taas nousukausi.

– Meillä on 64 maksavaa jäsentä, joista reilut 30 käy joka kokouksessa. Erikoisuutena kerhossa on kolme 13-vuotiasta poikaa, Kontkanen sanoo.

Issakaisen mukaan nyt on aktivoitunut moni semmoinenkin, joka joskus harrasti filateliaa mutta joka sittemmin antoi harrastuksensa hiipua.

Piilevää kiinnostusta on paljon.

– Odotamme me tähän näyttelyyn satoja kävijöitä, Kontkanen ja Isskainen sanovat.

JOEX24 – kansallinen postimerkkinäyttely Kimmelissä 13.–14.4.2024

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta