play

Jarkko Joukanen on torivalvoja, mutta talvisin työpäivät kuluvat pääasiassa "jalat kuivina toimistossa"

Vuonna 2018 valmistunut torilava on Jarkko Joukasen mieleen. ”Pidän paljon myös torin pinnasta, josta on tehty upea. Siinä on 73 300 kivilaattaa.”

Vuonna 2018 valmistunut torilava on Jarkko Joukasen mieleen. ”Pidän paljon myös torin pinnasta, josta on tehty upea. Siinä on 73 300 kivilaattaa.” Kuva: Laura Määttänen

Laura Määttänen

Marraskuun aamuna Joensuun tori on sumuinen, mutta torilavan suuri mainostaulu tykittää harmauteen kirkkaita värejä. Toritoimintavastaava Jarkko Joukanen käy sytyttämässä torilavalle vielä lisää valoja kuvan ottoa varten. Torilava on Joukasesta erityisen hieno.

– Se on mualiman uniikein torilava. Pidän siitä erinomaisen paljon. Esiintymismahdollisuus on kahteen suuntaan, sekä torille että Kauppakadulle päin. Esityksiä voi siis olla kaksi samaan aikaan, Joukanen esittelee.

Joukanen myöntää olevansa ylpeä Joensuun torista. Viime kesänä torille saatiin uusi kauppahalli, Marttakahvio ja Torinkulma-ravintola, ja turistit ihmettelivät, mitä täällä on tapahtunut, kun tori on niin hieno. Kansalaisten toiveet torin suhteen ovat käytännössä loppuneet, kun kaikkea jo on.

– Tori on viihdekeskus, joka tarjoaa syötävää, juotavaa, viihdykettä ja ostettavaa, naurahtelevaa mieltä ja iloa, Joukanen määrittelee.

– Vessaan pääsee kauppahalliin, ja muuallakin vessoja on. Joissain kaupungeissa on kaksi toria, mutta täällä tori on niin keskellä kuin keskellä voi olla.

Kun torilla tapahtuu jotain, se kerää aina ohikulkijoitakin paikalle.
Jarkko Joukanen

Toritoimintavastaava tunnetaan myös torivalvojana, ja se on titteli, joka lukee Joukasen neonkeltaisen takin selässäkin. Kollegana hänellä on osa-aikaisesti työskentelevä Esko Ilonen.

Joensuulainen Joukanen aloitti työssään viime tammikuussa. Uuteen tehtävään hän siirtyi paalausverkkotuotannosta. Kesäisin työpäivät kuluvat torilla muun muassa myyjiä vastaanottamassa.

– Talvella olemme sitten jalat kuivina toimistossa. Nyt myymme marrasmarkkinoita, jonne on tulossa paljon myyjiä. Kesäänkin olen hyvin tyytyväinen.

Perinteiset marrasmarkkinat pidetään torilla perjantaina ja lauantaina. Samaan aikaan järjestetään Kekrifest, joka tuo torilavalle monia esiintyjiä.

– Kun torilla tapahtuu jotain, se kerää aina ohikulkijoitakin paikalle, Joukanen sanoo.

Talveksi tori väistämättä hiljenee, mutta sitä pyritään virkistämään tapahtumien, muun muassa joulutorin, avulla.

Titteli selviää työtakin selästä.

Titteli selviää työtakin selästä. Kuva: Laura Määttänen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Torivalvoja kiittää niin kävijöitä kuin kaupunkiakin siitä, että tori pysyy siistinä. Ilkivaltaa tehdään hyvin harvoin, eikä siivottavaa tai alkoholin aiheuttamia häiriöitä paljon ole.

Tori- ja kotitarvemyyjät saavat toimia torilla maanantaista lauantaihin kello 7–21, yögrillit taas vuorokauden ympäri viikon jokaisena päivänä. Sunnuntaisin tori on avoinna esimerkiksi joulunavauksessa, joka on tänä vuonna 19. marraskuuta.

Myös koirat ovat tervetulleita Joensuun torille. Toivottavaa tietenkin on, että ne käyttäytyvät siellä hyvin.

Toritoiminnan lisäksi torivalvojan tehtäviin kuuluvat monien tapahtumien, muun muassa Ilosaarirockin, alku- ja loppukatselmukset.

– Käymme alussa ja lopussa katsomassa, että alueet ovat asianmukaisessa kunnossa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta