play

Helmi Mäki, 18, ja Lyydia Väänänen, 18, ovat jo konkareita kahvilayrittäjinä – nyt alkoi viides kesä

Helmi Mäki (vas.) ja Lyydia Väänänen avasivat Kakkulaiturin toukokuun puolivälissä. Kahvila on auki ainakin elokuun loppuun saakka.

Helmi Mäki (vas.) ja Lyydia Väänänen avasivat Kakkulaiturin toukokuun puolivälissä. Kahvila on auki ainakin elokuun loppuun saakka. Kuva: Laura Määttänen

Laura Määttänen

Paiholan kesäkahvila Kakkulaituri on jälleen avannut ovensa. Vetovastuussa ovat nuoret yrittäjät Lyydia Väänänen, 18, ja Helmi Mäki, 18, joille kesä Pielisjoen rannalla on jo viides.

Kahvilassa työskentelee seitsemän tyttöä. Päivän tarjottavien valmistus alkaa aamulla seitsemältä, ja lisää leivotaan tarpeen mukaan. Käytössä on myös viereisen sairaalan keittiö.

Korvapuusti on yksi suosikkituotteista, ja niitä leivotaan vilkkaimpina päivinä yli sata.

– Tänä vuonna olemme jo huomanneet, että lounaskeiton suosio on kasvanut. Viime kesänä aloimme tarjota keiton ohessa salaatteja, ja niistäkin on tullut suosittuja, Väänänen kertoo.

Vaikka kesä viedään läpi tutulla reseptillä, jotain uuttakin yrittäjät ovat kehitelleet. Keskiviikkoisin kahvilassa on teemapäivä, jonka aihe vaihtuu viikoittain. Viime viikolla teemana olivat letut, tällä viikolla amerikkalaiset pannukakut.

– Kaikkia teemoja emme ole vielä päättäneet, vaan ideoita tulee lisää kesän mittaan, Mäki kertoo.

Tänä kesänä sup-lautojen vuokraus ja minigolf ovat ilmaisia kahvilan asiakkaille. Monena vuonna kahvilan naapurissa on ollut lampaita, ja niitä on nytkin tulossa.

– Tänne pääsee myös veneellä. Sitä eivät kaikki tiedä, Väänänen kertoo.

Väänäselle ja Mäelle kesä kahvilassa on "unelmaduuni tähän vaiheeseen".

– Tämä on ihan oma juttunsa, kesä kesältä huomaan, miten nautin. Toki vastuuta on paljon, ja se tuo stressiä, mutta on myös vapautta, Väänänen sanoo.

– Vaikka hommat ovat hanskassa, silti voi olla stressiä. Välillä täytyy osata sanoa itselleenkin ei, ettei työtä tule liikaa. Olemme kaikki yrittäjähenkisiä, tarvittaessa tulemme aiemmin tai jäämme töihin pidemmäksi aikaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta