play

Tärinä rentouttaa Tiina Sotkasiiran kehon ja sitä kautta myös mielen – "Taikatempuista ei ole kyse"

Tiina Sotkasiira on toiminut TRE-ohjaajana vuodesta 2020 saakka. Hän on saanut menetelmästä myös apua omaan stressinhallintaansa.

Tiina Sotkasiira on toiminut TRE-ohjaajana vuodesta 2020 saakka. Hän on saanut menetelmästä myös apua omaan stressinhallintaansa. Kuva: Henri Jumppanen

Henri Jumppanen

Joensuulainen Tiina Sotkasiira asettuu jumppamatolle selälleen makaamaan. Hän nostaa hieman lantiotaan ja venyttelee, kunnes hänen kehonsa alkaa täristä. Hetken päästä hän rauhoittaa kehonsa, nostaa varpaat sekä sormensa kohti kattoa ja tärinä lakkaa. Sotkasiira esittelee, kuinka kehon hermostolliseen tärinään perustuva, rentouttava TRE-itsehoitomenetelmä toimii.

Yhdysvalloista lähtöisin olevassa menetelmässä harjoitus lähtee liikkeelle tekemällä muutamia kevyesti lihaksia rasittavia liikkeitä. Liikkeiden avulla käynnistetään kehossa hermostoperäistä tärinää. Tärinän avulla voidaan purkaa esimerkiksi stressin myötä kehoon ja mieleen patoutuneita jännitteitä.

Tiina Sotkasiira on toiminut sertifioituna TRE-ohjaajana vuodesta 2020 saakka, mutta hänen päätoiminen työnsä on Itä-Suomen yliopistolla apulaisprofessorina. Koulutukseltaan hän on yhteiskuntatieteiden tohtori. TRE-menetelmän pariin hän löysi tiensä oman stressitasonsa antaessa hälytysmerkkejä muutamia vuosia sitten.

– Minä kuten aika monet muutkin työkaverini yliopistolla työskentelemme ajoittain melkoisen paineen alla. Huomasin silloin tullessani töistä kotiin, etten osannut enää rauhoittua, vaan ylivireystila jäi päälle kotonakin.

– Olo oli kuin sähköjäniksellä – se alkoi myös näkyä katkonaisina yöunina.

Hänen kaverinsa vinkkasivat hänelle TRE:stä. Sitten Sotkasiira huomasi, että Joensuuhun oli tulossa kouluttaja Lappeenrannasta, ja hän osallistui aloituskurssille ja kokeili menetelmää kotonaan.

Tärinä saadaan Tiina Sotkasiiran mukaan aikaan yksinkertaisten ja kevyesti kehoa rasittavien liikkeiden avulla.

Tärinä saadaan Tiina Sotkasiiran mukaan aikaan yksinkertaisten ja kevyesti kehoa rasittavien liikkeiden avulla. Kuva: Henri Jumppanen

– Huomasin heti, että se toimi kohdallani. Tärinä rauhoitti kehollisesti, ja kun kehoni rentoutui, myös mieleni rauhoittui. Kokemuksesta innostuneena hakeuduin kesäyliopiston kurssille ja kouluttauduin TRE-ohjaajaksi.

TRE:tä voi Sotkasiiran mukaan kokeilla itsenäisestikin, mutta varsinkin alussa on turvallisempaa tehdä harjoitteita ohjatusti, koska hermostoperäinen tärinä voi aluksi tuntua hämmentävältä, jopa pelottavalta kokemukselta. Kyseessä on hänen mukaansa samanlainen hermostoperäinen tärinä, jota koemme tilanteissa, joissa meidän hermostomme aktivoituu.

– Esimerkiksi kun olet menossa puhumaan tai esiintymään yleisön eteen, sympaattinen hermosto aktivoituu ja saattaa alkaa täristä. Myös jokin läheltä piti -tilanne voi aiheuttaa jälkikäteen reaktion, jossa keho purkaa hetkellisen jännityslatauksen tärisemällä.

Sotkasiira kertoo TRE-menetelmän kehittäjän, trauma-asiantuntija David Bercellin työskennelleen konfliktialueille. Siellä Bercelli teki Sotkasiiran mukaan havaintoja, että äärimmäisen jännittävissä tilanteissa tai niiden jälkeen ihmiset tärisevät.

– Hän alkoi miettiä, ettei kyse ole välttämättä mistään vaarallisesta, vaan kyseessä on kehon reaktiomekanismi, jolla jännitystä puretaan kropasta pois. Siltä pohjalta hän kehitti liikkeitä, joilla samankaltainen tärinä saadaan itse aikaiseksi ja pystytään lopettamaan.

– Tärinässä itsessään ei ole mitään sen ihmeellisempää, se lähtee liikkeelle, kun kehon eri lihaksia jännitetään ja pidätetään – kyse ei ole mistään taikatempuista, Sotkasiira korostaa.

Sotkasiira pohtii, että suomalaisessa yhteiskunnassa on opittu ajattelemaan, että jännittämisen merkit, kuten punastuminen tai tärinä, ovat asioita, joita ihmisen on hyvä kätkeä. TRE tarjoaa hänen mukaansa yhden mahdollisuuden tutkailla kehollisia tuntemuksia ja tekijöitä niiden taustalla.

– Itse esimerkiksi punastun, kun tiedän jotain minulle tärkeää tapahtuvan. Nuorempana pidin sitä tosi kiusallisena, mutta tutustuttuani kehollisiin menetelmiin olen alkanut ajatella punastumista merkkinä siitä, että olen tekemässä jotain tärkeää.

– Keräämme arjessamme sisäämme paljon latausta, jota olisi hyvä päästää välillä ulos, mutta emme tee sitä, koska olemme oppineet, että ihmisen kuuluu olla viilipyttymäisen tyyni. TRE:n avulla säpinää ja särinää voi turvallisesti päästää ulos kehosta.

Tiina Sotkasiiran mukaan tärinän avulla on mahdollista tutkailla kehollisia tuntemuksiaan.

Tiina Sotkasiiran mukaan tärinän avulla on mahdollista tutkailla kehollisia tuntemuksiaan. Kuva: Henri Jumppanen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

TRE on kokemushoitoa, jonka terveysvaikutteita ei ole tutkittu siinä määrin, että voitaisiin puhua lääketieteellisestä hoidosta. Hoitoon ei liity mitään ideologiaa tai uskontoa. Sotkasiiran mukaan TRE soveltuu perusterveille ihmisille yleensä hyvin.

– Minulla ei ole terveydenhoitoalan koulutusta, joten työskentelen vain sellaisten ihmisten kanssa, joilla on niin sanotusti normaali terveydentila. Jos TRE:tä haluaisi käyttää esimerkiksi terapiamuotona, niin tulee valita ohjaaja, jolla on terapiatyöhön vaadittu koulutus.

Harjoitteita voi myös tehdä Sotkasiiran mukaansa itsenäisesti kotona saatuaan ensin ohjausta tärinän säätelyyn ja lopettamiseen. Hän haluaa myös muistuttaa, että menetelmää voi harjoittaa myös pelkästään fyysisenä harjoituksena.

– Esimerkiksi jos olet juossut pitkän lenkin ja tärisytät sen jälkeen hetken lihaksia, ne rentoutuvat. Toki jos kokee tarvetta ja halua tutkia esimerkiksi omaa elämäntarinaansa, kehollisen työskentelyn kautta voi nousta esiin kaikenlaisia muistoja ja tilanteita. Niitä voi kirjata ylös tai jakaa kanssani luottamuksellisesti harjoituksen aikana.

Helmikuussa Tiina Sotkasiira siirtyy vetämään TRE-harjoituksia ja työnohjausta uusiin tiloihin, kun hänen yrityksensä Tutkiva Ote muuttaa Noljakasta uusiin tiloihin Penttilään.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta