play

Nuoret miekkailijat kilpailevat Suomen mestaruuksista Joensuussa

"Kokonainen varustesetti maksaa vähän yli 500 euroa. Puku kestää 10–20 vuotta", Ville Elonheimo kertoo miekkailuun tarvittavista varusteista.

"Kokonainen varustesetti maksaa vähän yli 500 euroa. Puku kestää 10–20 vuotta", Ville Elonheimo kertoo miekkailuun tarvittavista varusteista. Kuva: Laura Määttänen

Laura Määttänen

Joensuussa miekkaillaan tulevana viikonloppuna nuorten Suomen mestaruuksista. Karjalan Kalvan järjestämissä kisoissa kilpailevat alle 17-vuotiaat ja alle 20-vuotiaat miekkailijat. Kilpailut järjestetään Nepenmäen koululla, ja niihin osallistuu 56 miekkailijaa.

– Laji painottuu pääkaupunkiseudulle, mutta osallistujia on aika hyvä määrä. Kärkenä on äskettäin maailmanmestaruuskisoissa käyneitä maajoukkuemiekkailijoita, kertoo järjestävän seuran valmennusvastaava Ville Elonheimo.

Karjalan Kalpa järjestää yleensä kilpailuja vuosittain. SM-kisat ovat pienelle seuralle suuri ponnistus, sillä seurassa on vain 11 jäsentä. Suomessa miekkailun harrastajia on noin 1 500. Suomalainen Niko Vuorinen oli äskettäin lähellä saada olympiapaikan.

Ville Elonheimon miekassa on ortopedinen kahva eli pistoolikahva. "Kahva kehitettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kun osalla miekkailijoista oli sodan jäljiltä vähemmän sormia."

Ville Elonheimon miekassa on ortopedinen kahva eli pistoolikahva. "Kahva kehitettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kun osalla miekkailijoista oli sodan jäljiltä vähemmän sormia." Kuva: Laura Määttänen

Elonheimon mukaan miekkailua harrastetaan noin joka toisessa maailman maista. Kalpamiekkailu on myös yksi nykyaikaisen viisiottelun lajeista.

– Esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa miekkailua harrastetaan muun muassa koulujen kerhoissa, hän kertoo.

Uusia harrastajia Karjalan Kalpaan tulee yleensä alkeiskurssin kautta, niin nuoria kuin aikuisiakin.

– Naismiekkailijoita meillä on nyt vähemmän kuin miehiä, mutta kisoissa suurin sarja on alle 17-vuotiaat naiset. Siinä on 24 osallistujaa.

Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Miekkailussa täytyy pystyä ajattelemaan ja liikkumaan yhtä aikaa. Kyseessä on kamppailulaji, jossa kilpaillaan toista vastaan, eli on mietittävä, mitä itse tekee, ja arvioitava, mitä toinen aikoo tehdä. Myös liikkeenlukutaitoa tarvitaan.

Pään pitää olla kunnossa, jos aikoo menestyä kilpailuissa.
Ville Elonheimo
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Lisäksi miekkailija tarvitsee nopeutta, räjähtävää voimaa ja kestävyyttä. Pään pitää olla kunnossa, jos aikoo menestyä kilpailuissa. Maksimivoimaa laji ei vaadi, Elonheimo listaa.

Elonheimo tuli lajin pariin 15-vuotiaana Jyväskylässä nähtyään mainoksen alkeiskurssista. Hän piti välillä kymmenen vuoden tauon miekkailusta mutta palasi sitten lajin pariin.

– Kilpailen itse noin kerran vuodessa nähdäkseni, millainen taso kisoissa on, hän sanoo.

Vuonna 2005 perustetun Karjalan Kalvan harjoituspaikka on vaihtunut vuosien aikana monta kertaa. Nyt miekkailijat harjoittelevat Niinivaaran urheiluhallilla kahdesti viikossa, mutta paikka on taas vaihtumassa. Miekkailijat tarvitsevat tasaisen lattian ja hyvän valaistuksen.

– Ulkonakin olemme joskus harjoitelleet, mutta sateen riski on aina olemassa, joten olemme päättäneet harjoitella kesälläkin sisällä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta