play

Terhi Mustonen, 34, ja Riikka Reinikainen, 38, kisaavat Miss Plus Size Finland -finaalissa – "Jokaisessa meissä on kauneutta"

Terhi Mustonen (vas.) ja Riikka Reinikainen kokevat, että jokainen finalisti on voittaja. "Jokainen on vähintään voittanut itsensä, kun on mukana kilpailussa", Reinikainen toteaa.

Terhi Mustonen (vas.) ja Riikka Reinikainen kokevat, että jokainen finalisti on voittaja. "Jokainen on vähintään voittanut itsensä, kun on mukana kilpailussa", Reinikainen toteaa. Kuva: Laura Määttänen

Laura Määttänen

Joensuun seudulla on vahva edustus Miss Plus Size Finland 2024 -kilpailun finaalissa. Mukana yhdeksän finalistin joukossa ovat liperiläinen Terhi Mustonen, 34, ja kontiolahtelainen Riikka Reinikainen, 38.

Reinikainen lähti mukaan saadakseen uusia kokemuksia ja lisää itsevarmuutta.

– Toivottavasti toimin myös inspiraationa jollekulle toiselle, hän sanoo.

Aiemmin hän ei ole miettinyt kisaan osallistumista – eikä aio myöskään enää myöhemmin osallistua, kävi finaalissa miten tahansa. Kilpailu on kaikessa hienoudessaan hänelle kerran elämässä -kokemus. Aiemmin hän on ollut muun muassa vaatemallina ja valokuvattavana.

Ammattilaisen kameran edessä on käynyt myös Terhi Mustonen, joka sanoo, että kuvaukset olivat yksi kimmoke osallistua kilpailuun.

Lapsena hän seurasi missikisoja tarkasti.

– Minulle sanottiin aina, että minusta ei voi tulla missiä, koska olen lyhyt ja minusta tulee pyöreä. Ehkä sekin vaikutti siihen, että nyt halusin osallistua. Melkein pari vuotta mietin, uskallanko, hän kertoo.

Mustosen ja Reinikaisen mielestä pluskokoisille tarkoitettu kauneuskilpailu näyttää suurelle yleisölle, että kauneutta on monenlaista.

– Jokaisessa meissä on kauneutta, Reinikainen sanoo.

– Kaikki ovat kauniita omalla tavallaan. Minä tykkään katsoa goottityylisiä ihmisiä, vaikka en itse varmaan pystyisikään pukeutumaan niin. Heissä on jotain silmiä hivelevää, Mustonen jatkaa.

Terhi Mustoselle (vas.) Ja Riikka Reinikaiselle kilpailun parasta antia on ollut muihin finalisteihin tutustuminen ja keskustelut heidän kanssaan.

Terhi Mustoselle (vas.) Ja Riikka Reinikaiselle kilpailun parasta antia on ollut muihin finalisteihin tutustuminen ja keskustelut heidän kanssaan. Kuva: Laura Määttänen

Kilpailijat ovat saaneet muun muassa meikkauskoulutusta, ja äskettäin heillä oli sekä hääpuku- että alusvaatekuvaukset. Kilpailuun kuuluu myös kaupallisia yhteistöitä sosiaalisessa mediassa.

Mustonen ja Reinikainen ovat nauttineet kaikesta kokemastaan. Suurin anti on ollut tutustua muihin finalisteihin.

– Olen saanut kahdeksan uutta ystävää. En koe, että olemme kilpailijoita keskenämme, vaan tuemme toisiamme. Jonkinlainen voimaantuminen on tullut siitä, että olemme kaikki pluskokoisia. Olemme saaneet toisiltamme vertaistukea ja kokeneet yhteenkuuluvuutta, Reinikainen sanoo.

Kilpailijoiden yhteinen toive on, että kaikki onnistuvat kuvauksissa.

– Missäköhän muuten minun tissiteippini on nyt menossa? Kahdella oli teippiä ja kolmannelle sitä pantiin, Mustonen muistelee.

Erityisen tärkeitä ovat olleet keskustelut muiden finalistien kanssa.

– Uskon, että kilpailun jälkeen olen taas eri ihminen kuin ennen sitä ja ymmärrän elämästä entistä enemmän. Tuntuu, että olen elänyt jossain sillipurkissa, ja nyt olen saanut uudenlaisia näkökulmia elämään, Mustonen miettii.

Molemmat finalistit korostavat positiivista elämänasennetta ja kiitollisuutta siitä, mikä kaikki on hyvin. Se on paljon tärkeämpää kuin esimerkiksi se, mitä vaaka näyttää.

– Joskus nuorempana tarkkailin painoa ja koin huonommuuden tunnetta, kun en ollutkaan S-kokoinen. Ikä ja elämänkokemus ovat tuoneet varmuutta, ja olen alkanut huomata itsessäni ja muissa kauneutta eri tavalla kuin nuorempana, Reinikainen sanoo.

Jokaisella on oma kauneuskäsityksensä.
Terhi Mustonen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mustonen sanoo, ettei ole koskaan erityisen paljon kiinnittänyt huomiota painoonsa tai kokoonsa. Jotkut muut sen sijaan ovat, esimerkiksi hänen entinen kumppaninsa, joka käski Mustosen laihduttaa 10 kiloa.

– Laihdutin, ja hän sanoi, ettei se riitä. Minä taas en halunnut laihtua enempää, vaan halusin olla muodokas. Jokaisella on oma kauneuskäsityksensä, hän toteaa.

– Paino ei määrittele ketään ihmisenä. Se on vain yksi ominaisuus, Reinikainen jatkaa.

Finalistit ovat varautuneet siihen, että sosiaalisessa mediassa heidänkin kuviaan voidaan kommentoida ikävään sävyyn. Mustonen sanoo saaneensa aiheeseen hyvän kenraaliharjoituksen tammikuussa. Silloin hän oli kolarissa, jonka toinen osapuoli oli irti päässyt hevonen. Mustonen selvisi vähin vammoin, ja kun kolarista uutisoitiin, jotkut kommentoijat olivat sitä mieltä, että Mustosen olisi pitänyt kuolla.

– Kommentit olivat ihan hirveitä.

Reinikaisen mukaan sosiaalinen media on melko raaka ja ulkonäkökeskeinen, mutta on siinä myös paljon hyvääkin.

– Siellä näkee itsensä kokoisia ihmisiä, joihin voi samastua. Kun näkee muissa kauneutta, sitä on helpompi nähdä myös itsessä, hän pohtii.

Pluskokoisena vaatteiden ostaminen ei aina ole helppoa. Osittain tarjonta on parantunut, mutta toisaalta moni kauppa on siirtänyt pluskoot kivijaloista verkkoon.

– Pluskoon vaatteet ovat usein yksivärisiä ja laatikkomallisia. Aina ei voi tuoda itseään vaatteilla ilmi niin kuin haluaisi, Reinikainen kertoo.

Yleisö voi äänestää Miss Plus Size Finland 2024 -kilpailun suosikkiaan internetissä 10. toukokuuta asti. Finaali pidetään seuraavana päivänä Lempäälän Ideaparkissa.

Kaksi finalistia Pohjois-Karjalasta

Riikka Reinikainen on teini-ikäisten kaksoispoikien äiti Kontiolahdelta.


Hän työskentelee sosiaali- ja terveysalalla ja harrastaa labradorinnoutajan kanssa metsässä ulkoilua sekä musiikin ja podcastien kuuntelua.


Terhi Mustonen asuu Liperissä, ja hänellä on 12-vuotias poika, dobermanni ja suursnautseri ja kaksi käärmettä.


Hän on edelliseltä ammatiltaan sairaanhoitaja mutta työskentelee laadunvalvojana.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta