play

Futsal ei ole jalkapalloa vaan ihan oma lajinsa – "Kentällä pitää koko ajan antaa sata prosenttia itsestään"

Aada Niskanen (vas.) ja Minja Pietarinen kehuvat futsal-joukkueen yhteishenkeä. ”Sitoutumisen aste on hyvin korkea niin treeneissä kuin niiden ulkopuolella”, Pietarinen sanoo.

Aada Niskanen (vas.) ja Minja Pietarinen kehuvat futsal-joukkueen yhteishenkeä. ”Sitoutumisen aste on hyvin korkea niin treeneissä kuin niiden ulkopuolella”, Pietarinen sanoo. Kuva: Laura Määttänen

Laura Määttänen

Heti alussa on syytä tehdä tämä selväksi: futsal ei ole jalkapalloa, jota pelataan sisällä. Moni luulee niin, ja se häiritsee Aada Niskasta, 23. Niskanen on FC Hertan futsal-joukkueen kapteeni.

– Futsal on ihan oma lajinsa lajinomaisine piirteineen, hän sanoo.

– Ja aika tuntematon laji, jatkaa maalivahti ja FC Hertan toiminnanjohtaja Minja Pietarinen, 29.

Futsalin synnystä kerrotaan erilaisia tarinoita. Suomen Palloliiton mukaan laji sai todennäköisimmin alkunsa Uruquayn jalkapallohuumassa 1930-luvun alussa. Eurooppaan futsal saapui 1960-luvulla.

Futsal on yhä Suomessa pieni laji. Idässä sitä pelataan varsin vähän. FC Hertan kakkossarjan peleissä oli viime kaudella vain kourallinen katsojia, mutta tällä kaudella määrä voi hyvinkin kasvaa.

Täksi kaudeksi joukkue nousi Ykköseen. Ensimmäinen peli oli viime viikonloppuna, ja vastassa oli viime kauden lohkovoittaja FC Oulun Pallo. Joensuulaisjoukkue voitti maalein 6–5, eli kauden avaus sujui erinomaisesti.

Seuraava peli on Joensuun urheilutalossa 12. marraskuuta, ja vastaan tulee Kälviän Tarmo.

– Odotamme innoissamme, että pääsemme näkemään, millainen Ykkösen taso on ja miten pärjäämme, Pietarinen sanoo.

– Lähdimme Ykköseen, koska halusimme päästä pelaamaan hyvätasoisia pelejä. Mitä parempia vastustajat ovat, sitä paremmin itsekin pelaamme, Niskanen jatkaa.

Minja Pietarinen ja Aada Niskanen odottavat innoissaan kautta Ykkösessä.

Minja Pietarinen ja Aada Niskanen odottavat innoissaan kautta Ykkösessä. Kuva: Laura Määttänen

Kauden ensimmäinen pelikierros antaa jo vähän osviittaa siitä, missä mennään.

– Tavoite on vakiinnuttaa toiminta ja säilyttää suora sarjapaikka. Myöhemmin sitten näemme, mitä muuta voimme tavoitella, Minja Pietarinen toteaa.

Moni futsalin pelaaja pelaa tai ainakin on jossain vaiheessa pelannut myös jalkapalloa. Niskaselle futsal on tuttu jo lapsuudesta, mutta pääasiassa hän on pelannut jalkapalloa. Nykyisin hän pelaa vain futsalia. Pietarisen futsal-harjoittelu jäi, kun jalkapallossa talviharjoittelu siirtyi vastavalmistuneeseen halliin, mutta viime kaudella hän palasi futsalin pariin. Hyvälle maalivahdille oli tarvetta.

– Maalivahti on futsalissa erittäin tärkeä pelaaja, Niskanen sanoo.

Futsal on nopeatempoista, ja kenttä on paljon jalkapallokenttää pienempi. Joukkueessa on viisi pelaajaa, joista yksi on maalivahti. Yksi yhtä vastaan -tilanteita tulee paljon, ja maaleja syntyy enemmän kuin jalkapallossa. Futsalissa pelataan kaksi 20 minuutin erää.

– Yksilösuoritukset voivat nousta paremmin esiin kuin jalkapallossa, ja on hienoa katsoa, kun joukkue toimii hyvin yhteen. Futsalissa korostuu se, että kentällä pitää koko ajan antaa sata prosenttia itsestään. Jos hetkeksi nukahtaa, voi tapahtua mitä vain, Niskanen sanoo.

– Ykkösessä vastustaja rankaisee varmasti heti, jos toisen joukkueen pelaaja nukahtaa, Pietarinen toteaa.

Futsal on tosi hauskaa, paljon hauskempaa kuin jalkapallo.
Aada Niskanen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joukkue treenaa yhdessä kolmesti viikossa, ja pelejä on melkein joka viikonloppu. Joukkueessa on kaikkiaan 14 pelaajaa. Suurin osa heistä on opiskelijoita, ja moni opiskelee kasvatusalaa. Niskasesta tulee kotitalousopettaja ja Pietarisesta opinto- ja uraohjaaja.

Urheilun suhteen heillä on maltilliset tavoitteet.

– Futsal on minulle aika uusi laji, ja olen nähnyt konkreettista kehitystä ja oppinut uutta. Se lisää kiinnostusta, ja opittavaa on yhä paljon. Futsal on tosi hauskaa, paljon hauskempaa kuin jalkapallo, Niskanen vertaa.

Pietarinen pelaa myös jalkapalloa FC Hertan edustusjoukkueessa.

– Onnistumiset ruokkivat motivaatiota. Katsotaan, mihin rahkeet riittävät. Futsalissa pelaajat ovat usein hieman vanhempia kuin jalkapallossa, hän sanoo.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta