play

Oman maakunnan valloittanut Veila menee nyt kohti tv-näkyvyyttä ja keikkaa ulkomailla

Tiia Turunen (vasemmalla), Lumi Ollila, Joel Kenakkala ja Siiri Ahtola saavat alkaneen vuoden keikoille soittimen, jossa on merkittäviä parannuksia edelliseen kanteleeseen.

Tiia Turunen (vasemmalla), Lumi Ollila, Joel Kenakkala ja Siiri Ahtola saavat alkaneen vuoden keikoille soittimen, jossa on merkittäviä parannuksia edelliseen kanteleeseen. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

– Kyllähän tämä oli meidän vuosi. Puolitoista vuotta olemme olleet pystyssä, mutta vuosi oli ihan älytön: meillä oli Ilosaarirokki, Joen yö, hirveästi muita keikkoja...

Siiri Ahtola lausui sanat Itä-Suomen yliopiston Educa-rakennuksessa, kun vuotta 2023 oli jäljellä kolme päivää ja Veila, neljän muusikon ja yhden yhteiskanteleen muodostama yhtye, oli kokoontumassa harjoituksiin.

Tarinan alkujuuret ovat kevättalvessa 2022, kun Ahtola ja Lumi Ollila menivät Hannu Koistisen luoman soittimen kanssa kauppakeskus Isoon Myyhyn osoittamaan tukeaan Ukrainalle. Siitä versoi idea, että perustetaan bändi, joka kokoontuu yhteiskanteleen ympärille ja tekee omia sovituksia tunnetuista popkappaleista.

Mukaan tulivat Tiia Turunen ja Joel Kenakkala ja sitten mentiin niin lujaa, että erilaiset palkitsijatkin arvostivat. Veila sai Joensuun Popmuusikoilta Hyvä tyypit -palkinnon ja voitti maakuntalehti Karjalaisen Vuoden kulttuuriteko -yleisöäänestyksen.

Nelikko tunnustaa, että he itse pysyivät juuri ja juuri kyydissä mukana.

– Mehän olimme pitäneet vasta parit treenit ja fiilistelleet, että mitä me tällä soittimella soittaisimmekaan, ja sitten alkoi yhenäkin tulla keikkoja keikan perään, aika isojakin juttuja. Tajusimme, että meidänhän pitää ruveta kokoamaan ohjelmistoa, Ollila sanoo.

Sitten alkoi yhenäkin tulla keikkoja keikan perään, aika isojakin juttuja. Tajusimme, että meidänhän pitää ruveta kokoamaan ohjelmistoa.
Lumi Ollila

Ahtola arvelee, että suosion syynä on soittimen ainutlaatuisuus ja yhtyeen tapa käyttää sitä. Tunnetuista hiteistä tehdään omaperäisiä sovituksia, jotka esitetään tasokkain lauluäänin semmoisen soittimen ääressä, jota ei käytä kukaan muu.

Kaikilla neljällä on omat musiikilliset taustansa ja vahvuutensa. Tiia Turunen kiteyttää, että kaikki ovat keskenään tuttuja joensuulaisesta opiskelijascenestä:

Sieltä opiskelijascenestä tiedän heidät kaikki.
Tiia Turunen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Sieltä tiedän heidät kaikki. Joken kanssa olemme olleet samaan aikaan yliopiston kuorossa, Siirin kanssa Norssissa ja Kuorosodassa, Lumin kanssa Rajaspeksin bändissä kuten Jokenkin. Itselläni on klasaripianotausta, mutta nyt pääsoittimeni on kiipparit ja kuorolaulu ja acapella.

Pianotaustaa löytyy myös Ollilalta ja Ahtolalta, joka tunnetaan laulupedagogina. Kenakkala kertoo olevansa alun perin itseoppinut rumpali, joka on ottanut haltuun muitakin bändisoittimia. Kolme muuta kommentoivat sivusta, että Jokehan soittaa mitä tahansa.

Ollila on yhtyeen kantelemestari, jonka johdolla Veila on löytänyt soittimesta yhä uusia ulottuvuuksia.

Vuoteen 2024 yhtye lähtee uuden soittimen voimin. Siinä on muun muassa mahdollisuus säätää jokaiselle soitettavalle kappaleelle oma valaistuksensa. Sillä on merkitystä keikoilla, joilla saman soittimen ympärillä näppäilevät kädet screenataan yleisön nähtäviksi.

Merkittävimpänä uudistuksena Joel Kenakkala pitää mikityksiä.

Jouni Mitjonen on tehnyt mikrofonijärjestelmän varta vasten näille soittimille. Siinä on sekä kantelemikit että perkussiomikit tuossa kannessa.
Joel Kenakkala

– Jouni Mitjonen on tehnyt mikrofonijärjestelmän varta vasten näille soittimille. Siinä on sekä kantelemikit että perkussiomikit tuossa kannessa. Minun näkökulmastani se on suurin parannus edelliseen soittimeen.

Siiri Ahtola huomauttaa, että jo nyt yleisö on ihmetellyt, miten yhdellä soittimella voi saada aikaan niin ison soundin.

Veila ehti julkistaa vuoden 2023 aikana kaksi videota, joissa huomio kiintyy paitsi kanteleesta irti saatuihin erikoisiin ääniin ja nelikon lauluun, myös muusikoiden ilmeikkäisiin kasvoihin.

Niistä näkee, että soittajat nauttivat aidosti tekemisestään, ja keikoilla se on välittynyt myös yleisölle. Lumi Ollila kertoo Pakkahuoneella ystäville järjestetystä intiimistä esiintymisestä, jonka jälkeen yksi kuulijoista tuli kysymään, onko nelikolla oikeasti noin hauskaa yhdessä.

– Vastasimme, että ei hauskanpitoa pysty feikkaamaan. Kylä se varmaan tulee siitä, kun soitetaan niin lähekkäin, rupeaa elämään helposti muidenkin tunteita.

Siiri Ahtola tunnustaa olevansa porukan itkupilli, joka on joskus liikuttunut yleisöstä aistittavasta tunteesta.

– Välillä yleisöstä saa niin uskomattoman lämmön ja energian, että kyllä siinä on välispiikeissä vähän itkua tirauttanut.

Vuoden 2024 Veila aloittaa esiintymällä ensin Koli Jazzissa 20. tammikuuta ja heti seuraavana päivänä Helsingissä kansainvälisten matkamessujen messulavalla.

Ulkomaankeikkakin on luvassa, mutta siitä yhtyeellä ei ole lupa kertoa, ennen kuin järjestäjät itse julkistavat ohjelmistonsa. Salaperäisyys leijuu myös keväisen tv-esiintymisen yllä. Lumi Ollilta naurahtaa, että semmoisesta ohjelmasta on kyse, jota ei ihan ensimmäisenä tule ajatelleeksi.

Toimittaja yrittää tarkkailla nelikon ilmeitä luetellessaan ensimmäisenä mieleensä tulevia ohjelmia Suomi Lovesta Elämäni biisiin.

– Kaikissa noissa, mitä sinä arvuuttelet, meidän pitää varmaan naureskella, että niin, mistäs sitä tietää, Kenakkala kommentoi.

Odotan kyllä, mitä sitten tapahtuu, kun Veila näkyy telkkarissa.
Siiri Ahtola

Siiri Ahtola sanoo, että alkavana vuonna yritetään päästä isoille stageille Helsinkiin.

– Odotan kyllä, mitä sitten tapahtuu, kun Veila näkyy telkkarissa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta