play

Tiina Lymi ottaa Myrskyluodon Maijassa paljon vapauksia – "Anni Blomqvistin tekstin Maija on aikansa vanki"

Seuraavaksi Tiina Lymi aloittaa uuden televisiosarjan kuvaukset.

Seuraavaksi Tiina Lymi aloittaa uuden televisiosarjan kuvaukset. Kuva: Antti Rastivo

Joonas Tanskanen

Ahvenanmaalaisen Anni Blomqvistin kirjoittama Myrskyluoto-romaanisarja ilmestyi 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Nyt kirjoista on tehty kotimainen suurelokuva.

Tiina Lymi on elokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja. Tätä ennen näyttelijänäkin tunnettu Lymi on ohjannut muun muassa elokuvat Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja (2018) ja Tarhapäivä (2019) sekä TE-keskuksen toimintaa mustan huumorin kautta kuvanneen tv-sarjan Sisäilmaa (2021).

Tarina kuvaa Maijan ja Jannen sekä näiden lasten yksinkertaista, välillä vaikeaa, mutta onnenhetkienkin täyttämää elämää Myrskyluodolla.

Aluksi ohjaaja Lymi mietti, ettei Myrskyluodon Maijasta pitäisi tehdä elokuvaa.

– Näin kuitenkin yhden unen ja kävin hakemassa kirjasarjan luettavaksi. Luettuani kirjat oivalsin, että tämä on sellainen projekti, jonka haluan tehdä seuraavaksi. Pääsen tekemään jotain, mitä en ole aiemmin uskaltanut tehdä.

Kirjasarjasta on tehty 1970-luvulla Åke Lindmanin ohjaama tv-sarja. Lymi sanoo, ettei ole nähnyt sarjaa.

Lymin elokuva ei ole ehdottoman uskollinen Blomqvistin kirjoille. Lymi sanoo, että Blomqvistin tekstin Maija on aikansa vanki ja aikansa tuote.

– Kirjassa on esimerkiksi lause, että Maija ei uskaltanut antaa kirjaa tyttärelleen pyydettyään ensin Jannelta lupaa. Tämä tuntui nykyhetkestä käsin vieraalta. En halunnut tehdä sellaista päähenkilöä.

 Elokuvassa on otettu paljon vapauksia.
Tiina Lymi

Lymi kertoo poimineensa kirjasarjasta itselleen tärkeät aiheet ja keskittyneensä niihin. Laajasta tekstistä ei voi mahduttaa kaikkea mukaan.

– Elokuvassa on otettu paljon vapauksia. Aluksi kirjoittaminen oli vaikeaa. Mutta kirjoitus lähti kulkemaan, kun laitoin kirjan pois ja päätin, että minulla on jo olemassa riittävästi tietoa ja Maijan oikea henki.

Elokuvan näyttelijäkaarti on kansainvälinen. Pääparia esittävät ruotsalaiset Amanda Jansson ja Linus Troedsson. Brittiläisenä upseerina on Normaaleja ihmisiä -sarjasta tuttu Desmond Eastwood.

– Roolitusprosessi oli poikkeuksellisen iso. Ruotsissa oli oma loistava casting agent. Hän oli apuna etsimässä ehdokkaita.

– Työ kaikkien näyttelijöiden kanssa on samanlaista. Kuvauksissa edetään maailma edellä ja kaikki tekevät töitä yhteisen näkemyksen eteen.

Tapahtumat sijoittuvat osittain Krimin sodan vuosiin 1853–1856. Elokuvassa sota on kirjoja selkeämmin osa juonta.

– Sotiahan maailmasta ei ole puuttunut. Päähenkilön kehityskaaren kannalta oli tärkeää laittaa Maija keskelle sotaa. Tavallaan hän voittaa sodan yksinään.

– Tuntui kiinnostavalta ja haastavalta kuvata kokonainen sota yhden pienen naisen silmien läpi.

Nykyhetkessä on paljon samaa.

– Ukrainassa ja Gazassa on ihmisiä, jotka eivät varmasti syvimmillään ymmärrä, miksi tämä kaikki tapahtuu. Joku vain tulee ja lyö kaiken rikki.

Näyttelijän ohjaaminen on ohjaajan työstä vain pieni osa.
Tiina Lymi
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lymi sanoo näyttelijöiden ohjaamisen olevan itselleen luontevaa, koska hän on itsekin näyttelijä.

– Samoin kirjoittaessa henkilön kaari on selkeä asia. Tiedän, miten sen pitää olla. Mutta näyttelijän ohjaaminen on ohjaajan työstä vain pieni osa.

Epookin eli historiaan sijoittuvan elokuvan tekeminen luo tiettyjä ehtoja.

– Esimerkiksi vaatteita ei voi ostaa Henkkamaukasta, vaan ne on tehtävä itse. Sitten on paljon käytännön asioita. On tiedettävä, miten taikina alustetaan, miten rukkia käytetään tai miten silakoita perataan.

Elokuvan ulkokohtaukset on kuvattu Ahvenanmaalla, jossa sääolosuhteet saattoivat olla melkein mitä tahansa.

– Oli antauduttava hallitsemattomille olosuhteille. Vähän kuin yrittäisi keskustella Jumalan kanssa, ei ole puhelinnumeroa. Luonto antaa mitä antaa, mutta välillä palkinnoksi tulikin jotain odottamatonta ihanaa.

Seuraavaksi Lymiä työllistää hänen käsikirjoittamansa ja ohjaamansa kuusiosainen tv-sarja Queen of Fucking Everything, jonka kuvaukset alkavat jo ensi kuussa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta