play

Kokonaisturvallisuus 2024: Aina ei tule auttaja ulkopuolelta

Yliopisto ja muut oppilaitokset ovat Pohjois-Karjalan vahvuuksia, joita voi esitellä ensi syksyn messuilla Areenassa.

Yliopisto ja muut oppilaitokset ovat Pohjois-Karjalan vahvuuksia, joita voi esitellä ensi syksyn messuilla Areenassa. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Valtakunnallinen Kokonaisturvallisuus 2024 täyttää Joensuun areenan lokakuussa ja näkyy muutenkin kaupungissa. Kyse on tapahtumasta, joka alkoi Maanpuolustusmessujen nimellä vuonna 1992.

Edellisten, Tampereella järjestettyjen messujen aikaan maailma oli vielä erilainen. Nyt eletään Nato-Suomessa, jota johtaa uusi presidentti.

– Messuviikko alkaa jo tiistaina iltapäivällä Itä-Suomen yliopistolla Naton sponsoroimalla seminaarilla, jossa käsitellään henkistä kriisinkestävyyttä. Hakijoita Naton tukemalle seminaarille oli valtava määrä, ja Suomi sai järjestettäväkseen yhden, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Erkko Kajander kertoo.

– Tasavallan presidentti on lähettänyt aina tervehdyksen, ja nyt kun meillä on uusi presidentti, toivomme, että hänellä olisi aikaa vierailla kokonaisturvallisuuden päätapahtumassa.

Kajanderin mukaan kokonaisturvallisuus nähtiin pelkkää maanpuolustusta laajempana asiana jo silloin, kun tapahtuman nimenä oli vielä maanpuolustusmessut.

– Nyt teemoihin on lisätty ensimmäistä kertaa osaaminen, ja siinähän on useampia ulottuvuuksia. Pohjois-Karjalassa on kolme isoa osaamisen ulottuvuutta: Itä-Suomen yliopisto, Karelia ja Riveria, Kajander toteaa.

Osaamista löytyy myös maakunnan korkean teknologian yrityksissä, joilla on monenlaisia yhteyksiä koulutukseen.

– Tietynlaista osaamista vaatii se, että pystytään suunnittelemaan, valmistamaan ja markkinoimaan korkean teknologian tuotteita. Kareliaan ja Riveriaan tullaan siinä, kun isoa konetta, sanotaan vaikka metsäkonetta, pitää oppia käyttämään, Kajander sanoo.

– Pohjois-Karjalassa on upeat kuviot, ja toivon, että tästä tulisi laajemmasti Karjalan messut, joissa näkyy, kuinka hyvin ja monipuolisesti asiat maakunnassa on.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen, korostaa Kajander ja sanoo, että messuilla avarretaan ihmisten ymmärrystä siitä, mistä kokonaisturvallisuudessa on kysymys.

Kaveria tietystikään ei jätetä, mutta pitää ymmärtää myös oma rooli kokonaisturvallisuudessa.
Erkko Kajander

– Ei voi heittäytyä ajattelemaan, että joku muu tulee aina auttamaan. Kaveria tietystikään ei jätetä, mutta pitää ymmärtää myös oma rooli kokonaisturvallisuudessa.

Kajander muistuttaa 72 tunnin ohjeesta, jonka mainitsee myös Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm.

– Kaikki kotitalousasiantuntijamme ovat käyneet 72 tuntia -koulutuksen, jossa tähdennetään, että kolme vuorokautta on kriittinen aika, joka kotona pitäisi selviytyä, eli sitä varten pitää löytää ruokaa, vettä, lääkkeitä ja esimerkiksi radio ja pattereita, Hjälm sanoo.

– Se on ollut marttailua ja tietysti kaikki se, mitä osaamme tehdä: kerätä satoa, säilöä, pakastaa ynnä muuta.

Marttojen toiminta sopii hyvin Erkko Kajanderin mainitsemiin huoltovarmuuteen, väestön toimintakykyyn ja henkiseen kriisinkestävyyteen.

– Martoissa puhutaan mielen kotivarasta, Hjälm huomauttaa.

– Oman kodin varautumiseen kuuluu myös henkisen hyvinvoinnin ja kriisinkestävyyden taitoja. Arjen rutiinit ja itselle mieluisat asiat luovat turvaa.

Hjälmin mukaan kiinnostus marttojen osaamista kohtaan heräsi koronan aikaan, jolloin ihmiset kokivat, kuinka yhteiskunta oikeasti saattaa laittaa kansalaisille rajoituksia.

Koronan jälkeen olemme halunneet vahvistaa ihmisten tietoisuutta siitä, miten on osattava toimia vesikatkon ja sähkökatkon aikaan.
Heli Hjälm
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Koronan jälkeen olemme halunneet vahvistaa ihmisten tietoisuutta siitä, miten on osattava toimia vesikatkon ja sähkökatkon aikaan. Pohjois-Karjalassa olemme tehneet asioita tämän edistämiseksi.

Pohjois-Karjalan Martoissa on muun muassa kehitetty erityisesti nuoria varten Mystery Box, huonepakopeli, jossa on ajateltu vesikatkoa ja sähkökatkoa. Se löi läpi niin, että Marttaliitto osti sen kaikille marttapiireilleen.

– Messuosastollamme on syksyllä varmasti jokunen osa Mystery Boxiamme. Toki voimme viedä sinne muutakin – esimerkiksi kotivaranäyttelymme, jota on kierrätetty muun muassa kouluilla ja kylätaloilla.

Kokonaisturvallisuus 2024 järjestetään Joensuun areenassa 4.–5.10.2024. Lisätietoa osoitteesta kokonaisturvallisuus2024.fi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta