play

Tunnistuskisa: Tahko Pihkalankin nimi liittyy logoon, joka komeilee liperiläisen oven yläpuolella

Tuhannet ihmiset näkevät tämän vuosittain, mutta kuinka moni mahtaa kiinnittää siihen huomiota.

Tuhannet ihmiset näkevät tämän vuosittain, mutta kuinka moni mahtaa kiinnittää siihen huomiota. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Jossakin päin Liperiä on rakennus, jonka ovien yläpuolella on logo, jonka moni muukin kuin liperiläinen on nähnyt, vaikka välttämättä ei ole osannut kiinnittää siihen huomiota.

Naapurustolleen paikka on helposti tunnistettavissa, ja naapuruston ulkopuolisille voi heittää vinkkinä, että Petri Maskonen on kirjoittanut kirjan, jossa mainitaan Tahko Pihkalankin nimi yhteydessä, johon logo liittyy.

Kuten vinkistä saattaa arvata, paikka liittyy jollain tavalla urheiluun. Liittyy se toisaalta myös kulttuuriin.

Logon tyylistä ehkä voi päätellä ilman Tahkon nimen mainitsemistakin, että aivan viime vuosikymmenten ilmiöstä ei logon edustaman tahon alkuvaiheissa ole kyse.

Tunnetuksi logon edustaman tahon teki kaksi sankaria, joiden vaiheita seurattiin muuallakin kuin Liperissä.

Näiltä nurkilta maineeseen kimmahtaneet sankarit olivat aukomassa vasta itsenäistyneen maan näkymiä suureen maailmaan ja matkasivat aina Amerikkaan asti, mikä ei siihen aikaan ollut aivan tavallista liperiläisille ihmisille.

Matkoistaan he raportoivat maakuntalehti Karjalaisessa. Vanhaa lehteä tutkaileva historiantuntijaa panee merkille kiinnostavana yksityiskohtana, että kun Vladimir Iljitsh Lenin teki tammikuussa 1924 kuolemaa Neuvostoliitossa, istui toinen näistä sankareista junassa Keski-Euroopassa.

Hänen tiensä katkesi jatkosotaan, toinen sankari teki merkittävän elämäntyön vielä sotien jälkeen.

Vapaasti käytettävänä vinkkinä Karjalan Heili heittää, että noiden sankareiden tarinaa voisi hyödyntää myös siinä kulttuurin lajissa, jota logon alla nykyisin harrastetaan.

Missä on se ovi, jonka yläpuolella logo sijaitsee? Mitä yhteisöä logo edustaa ja millaisia tarinoita mahtaa liittyä sankareihin, jotka aikoinaan logoa edustivat ja mitä tarinoita ylipäätään tuohin paikkaan?

Heili elvyttää tunnistuskisaa, jonka tyyppinen pyöri takavuosina viikoittain tunnuksen Tunnetko kaupunkisi alla. Nyt vain kyse ei ole viikoittaisesta kohteiden etsinnästä, vaan lehden aluesivujen yhteyteen eri puolilla jakelualuetta liikkuvasta kisasta.

Liperistä aloitetaan, ja seuraavan kerran aluesivut tehdään maaliskuun lopussa Kontiolahdesta.

Koska tämänkertainen vastaus liittyy jollain tavalla urheiluunkin, oikein vastanneiden kesken arvotaan viisi kahden hengen lippupakettia Joensuun Katajan runkosarjan otteluihin Korisliigassa.

Vastaukset voi laittaa Whatsappilla numeroon 050 373 2276, sähköpostilla osoitteeseen toimitus@heili.fi ja paperipostilla osoitteeseen Kauppakatu 26 C, 3. krs, 80100 Joensuu.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta