play

Voiko tennareissa oikeasti mennä juhliin? – Katso vastaus tähän ja 16 muuhun juhlapukeutujaa askarruttavaan kysymykseen

Minna Antikaisen mielestä juhlapukeutumisessa tärkeintä ei ole tietyn pukukoodin noudattaminen vaan juhlan kutsujien ja tilanteen kunnoittaminen.

Minna Antikaisen mielestä juhlapukeutumisessa tärkeintä ei ole tietyn pukukoodin noudattaminen vaan juhlan kutsujien ja tilanteen kunnoittaminen. Kuva: Veera Vuori

Veera Vuori

Kevään edetessä kesän juhlia aletaan suunnitella ja kutsuja lähettää. Miten erilaisiin juhliin olisi syytä pukeutua? Kysymyksiin juhlapukeutumisen säännöistä ja etiketistä vastaavat Kekäleen aluemyymäläpäällikkö Minna Antikainen sekä vaatealan artesaani ja muotoilija Anni Hurmalainen.

1 Jos juhlaan ei erikseen määritellä pukukoodia, miten vieraan odotetaan pukeutuvan?

Antikainen: – Aina on hyvä ajatella ensiksi sitä, kuka on kutsuja, millainen juhla on kyseessä ja mikä on juhlapaikka. Asua voi lähteä miettimään sen kautta.

Hurmalainen: – Jos pukukoodia ei ole erikseen ilmoitettu, saa valita melko vapaasti, mitä laittaa päällensä. On kuitenkin tärkeää huomioida tilanteen juhlallisuus sekä sää ja vuodenaika mahdollisten päällysvaatteiden kannalta.

2 Millainen istuvuus juhlavaatteilla olisi syytä olla, eli voiko juhla-asu olla vaikkapa liehuva tai oversize eli hyvin väljä?

Antikainen: – Voi olla! Linja saa olla tiukka tai vaikka runsas ja röyhelöinen. Tärkeää on, että asu on kuitenkin henkilölle sopiva. Esimerkiksi oversize-istuvuuden tulee olla henkilön oma oversize.

Hurmalainen: – Juhla-asu voi olla kokonaan istuva, tai asun voi koota esimerkiksi niin, että yläosa on malliltaan istuva ja alaosa väljä.

3 Mikä lasketaan tumman puvun pukukoodissa naiselle sopivaksi housupuvuksi?

Antikainen: – Jos pukukoodi on tumma puku, naisen asu on todella vapaa. Asu voi olla pitkä tai lyhyt mekko tai housupuku. Tänä keväänä on näkynyt paljon värikkäitä housupukuja, leveälahkeisia housuja ja oversize-mallisia jakkuja. Pukeutuja voi korostaa asulla omaa persoonaansa.

4 Miten tarkasti lasten on syytä noudattaa pukeutumisetikettiä? Pitääkö esimerkiksi taaperoikäisellä juhlavieraalla olla juhlavaatteet yllä?

Antikainen: – Ei tietenkään voida odottaa, että vauvalla olisi puku päällä juhlassa. Erityisiä juhlavaatteita ei tarvitse olla, kunhan vaatteet ovat siistit.

Hurmalainen: – Lapsillakin on hyvä olla jokseenkin juhlavat vaatteet, mutta lasten kohdalla etikettiä ei tarvitse noudattaa yhtä tarkasti.

5 Kesällä sää voi yllättää juhlijan, ja asusuunnitelmia täytyy muuttaa sääolosuhteiden mukaan. Tarvitseeko kuumana kesäpäivänä juhliin laittaa sukkahousuja?

Antikainen: – Jos on kuuma kesäpäivä ja olet menossa esimerkiksi naapurin ylioppilasjuhliin, jonkun viisikymppisille tai häihin, sukkahousuja ei tarvitse laittaa.

6 Entä saako sadepäivänä juhla-asun päälle laittaa sadetakin?

Antikainen: – Sadetakkia voi totta kai pitää matkalla, jotta puku ja kampaus pysyvät kuivina. Sisällä sadetakki päällä ei tietystikään istuta.

Hurmalainen: – Sadepäivänä ulkoilmajuhlaan voisi olla juhlavampaa ottaa sateenvarjo mukaan kuin pukeutua sadetakkiin.

7 Moni saa kesällä kutsun häihin ja joutuu pohtimaan, miten niihin tulisi pukeutua. Saako muu kuin morsian pukeutua häissä valkoiseen?

Antikainen: – Morsianta on totta kai syytä kunnioittaa, ja tärkeää on, ettei häneltä vie huomiota. Valkoiseen hameeseen, yläosaan tai muuhun yksityiskohtaan voi pukeutua, mutta kokovalkoiseen ei.

Hurmalainen: – Länsimaisissa häissä useimmiten kukaan muu ei pukeudu valkoiseen kuin morsian, ellei hääpari itse ole sitä erikseen toivonut. Myös todella vaaleat beigen sävyt ovat rajalla, ovatko ne suotavia vai eivät.

Arkisesta asusta voi muokata juhlavan esimerkiksi kenkien avulla.

Arkisesta asusta voi muokata juhlavan esimerkiksi kenkien avulla. Kuva: Veera Vuori

8 Entä jos morsian ei pukeudu valkoiseen?

Antikainen: – Jos kutsussa ei sanota toisin, valkoiseen voi tällaisessa tilanteessa pukeutua. Jos on epävarma, juhlan järjestäjältä voi myös kysyä asiasta.

Hurmalainen: – Tässä tilanteessa häihin voi laittaa valkoista päälle. Tällöin olisi soveliasta välttää morsiamen mekon väriä, jos se on etukäteen tiedossa.

9 Saako häihin pukeutua mustaan juhlavaatteeseen – muuten kuin mustaan pukuun?

Antikainen: – Saa, sillä musta on juhlan väri.

Hurmalainen: – Yleensä kokomustaa ei nähdä häihin sopivana, mutta mustia yksityiskohtia saa tietysti olla.

10 Juhla-asusta saa luotua juhlavamman valitsemalla siihen sopivia asusteita. Kuuluvatko korut osaksi hienoa juhla-asua, ja pitääkö niiden olla arvokoruja?

Antikainen: – Korut eivät ole välttämättömiä. Jos koruja on, niiden ei tarvitse olla miltään merkkibrändiltä – eihän mikään etiketti voi määrittää, että vieraalla tulee olla kalliita koruja. Olennaisinta on, että korut ovat kauniit ja oman oloiset sekä asukokonaisuuteen sopivat.

Hurmalainen: – Asusteiden käyttö on aika vapaavalintaista, mutta korut toki tekevät asusta juhlavan näköisen. Tärkeintä on, että korut ovat siistejä ja hyvännäköisiä, eli ne voivat olla myös edullisia.

11 Milloin hatun voi laittaa juhliin, ja millainen sen pitää olla?

Antikainen: – Hatun voi pukea juhlaviin, esimerkiksi iltapukukoodin juhliin. Monesti on myös tapana, että morsiamen tai sulhasen äiti pukeutuu häissä hattuun.

Hurmalainen: – Hattu sopii erityisesti silloin, kun juhlat järjestetään ulkona. Kesällä esimerkiksi jonkinlainen lierihattu tai pienempi hattu voi olla osa naisen juhla-asua.

12 Entä miesten hatut? Milloin mies voi käyttää juhlissa hattua?

Antikainen: – Miesten juhlapukuun kuuluu todella harvoin hattu. Se sopii ennemmin rennompiin tilaisuuksiin.

13 Jos jotakin vaatetta on käyttänyt toistuvasti arjessa, onko se silti juhlaan sopiva?

Antikainen: – On tietysti. On vastuullista, ettei hankita yhden käyttökerran juhlamekkoa vaan käytetään samaa useammin. Asusteilla, kuten laukulla, kengillä ja koruilla, sekä hiuksilla vaatteista tehdään juhla-asu.

Hurmalainen: – On sopiva. Mielestäni tärkeintä on se, miten vaatteen stailaa, sekä se, että lopputulos on juhlavan näköinen.

14 Entä saako samaa asua käyttää saman kesän aikana useissa juhlissa?

Antikainen: – Totta kai! Ei voi olettaa, että joka juhliin oltaisiin hankkimassa uusi asu.

Hurmalainen: – En ole koskaan kuullut, että kukaan katsoisi pahalla, jos joku pitää samaa asua useammissa juhlissa päällä.

15 Ovatko tennarit oikeasti juhliin sopivat jalkineet?

Antikainen: – Nykypäivänä tennareita käytetään juhlissa paljon. On myös paljon kauniita, esimerkiksi kimaltavia ja kullanhohtoisia tennareita. Tennareita voi käyttää juhlissa, kunhan ne ovat puhtaat ja siistit. Kuitenkaan iltapuvun kanssa niitä ei tulisi laittaa.

Hurmalainen: – Tennarit voivat olla sopivat juhlakengät, jos ne ovat siistit ja yksinkertaiset. Tässäkin tapauksessa stailaus on tärkeää. Erittäin juhlavassa tilanteessa suosittelisin kuitenkin välttämään tennareita.

16 Mikä on pahin etikettivirhe, jonka juhlissa voi pukeutumisen suhteen tehdä?

Hurmalainen: – Mielestäni pahin virhe on alipukeutuminen. Silloin erottuu ikävällä tavalla joukosta eikä kunnioita juhlatilannetta. Myös väärän värin valitseminen, esimerkiksi häihin valkoiseen pukeutuminen tietäen, että morsiamen puku on valkoinen, voi olla huono idea.

17 Entä mikä pukeutumisetiketin ohje on joustavin?

Antikainen: – Koko kokonaisuus. Juhlapukeutuminen voi olla hyvinkin selkeää ja juhlijan itsensä näköistä. Tärkeintä on, että asu on siisti ja juhlan tilannetta ja kutsujia kunnioitetaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta