play

Titta Norppa, 23, sai arkensa raiteilleen Nuotti-valmennuksen aikana – nyt valmennus on loppumassa kokonaan

Titta Norppa aloitti Nuotti-valmennuksessa lukion jälkeen. ”Valmennuksen alussa olin hieman lukossa, koska valmentaja oli tietysti minulle uusi ihminen. Teimme paljon kaikkea yhdessä, kävimme muun muassa syömässä ja keilaamassa.”

Titta Norppa aloitti Nuotti-valmennuksessa lukion jälkeen. ”Valmennuksen alussa olin hieman lukossa, koska valmentaja oli tietysti minulle uusi ihminen. Teimme paljon kaikkea yhdessä, kävimme muun muassa syömässä ja keilaamassa.” Kuva: Laura Määttänen

Laura Määttänen

Muutama viikko sitten Titta Norppa, 23, poisti Tiktokin puhelimestaan. Sovelluksessa tuli vastaan liian paljon ahdistavaa sisältöä. Ahdistavan sisällön syynä on se, että pahoinvoivia nuoria on niin paljon.

– Halusin säästää itseäni. En voi kuitenkaan pelastaa koko maailmaa, Norppa sanoo.

Norppa tietää, miltä tuntuu, kun suunta on hukassa ja arkiset asiat eivät suju. Hän on saanut vuosien varrella apua monelta taholta. Yksi niistä on Nuotti-valmennus, joka on vaarassa loppua ensi vuoden alussa, vaikka apua ja tukea tarvitsevia nuoria on nyt erityisen paljon. Hallitus on esittänyt, että nuorten ammatillinen kuntoutus perutaan ensi vuodesta alkaen.

Nuotti-valmennus on Kelan järjestämää ammatillista kuntoutusta. Se on tarkoitettu 16–29-vuotiaille nuorille, joiden toimintakyky on olennaisesti heikentynyt. Valmennusjakso kestää viisi kuukautta ja sisältää 20 tapaamista oman valmentajan kanssa.

Nuorella voi olla haasteita esimerkiksi opiskelussa tai arjen hallinnassa. Valmentajan kanssa laaditaan valmennukselle selkeät tavoitteet, ja valmennuksen sisältö suunnitellaan sen mukaan.

Nuotti-valmennukseen voi hakeutua monta kautta, mutta mitään diagnoosia ei tarvita. Valmennusta saatetaan suositella nuorelle esimerkiksi työllisyyspalveluissa, oppilaitoksissa tai sosiaalitoimessa. Niitäkin on, jotka hakeutuvat itse valmennukseen.

Etenkin ala-asteella Titta Norppaa kiusattiin rajusti. 17-vuotiaana hänestä tuntui, että voimat olivat lopussa. Hänestä tuli nuorisopsykiatrian asiakas, ja psykologi ehdotti hänelle Nuotti-valmennusta.

– Suurimmaksi osaksi selvittelin itse asiaa ja soittelin Kelalle. Olen saanut sieltä aina hyvää palvelua, Joensuussa kasvanut Norppa kertoo.

Nuotti-valmennukseen hän pääsi helmikuussa 2021.

Jaksamiseni huononi ja keskeytin opinnot.
Titta Norppa

Yhdessä valmentajansa kanssa Norppa mietti, mikä ala häntä kiinnostaisi. Lopulta hän pääsi lukion päättötodistuksella opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Runsaan kuukauden opiskelun jälkeen hänestä alkoi tuntua, että ammattikorkeakoulussa opiskelu on liian raskasta.

– Jaksamiseni huononi ja keskeytin opinnot. Lopulta päätin jättää sairaanhoitajaopinnot kokonaan vuoden 2022 maaliskuussa.

Vaikka voimia ei ollut kovin paljon, Norppa oli halukas osallistumaan monenlaiseen toimintaan, ja halu kuntoutua oli suuri. Hän osallistui niin Nuorisoverstaan toimintaan kuin Liitoon-hankkeeseen, jonka tarkoitus oli lisätä osallistujien liikuntaa ja sitä kautta osallistumista ja aktiivisuutta.

– Nuoret ovat pääsääntöisesti hyvin sitoutuneita valmennukseen, ja meillä valmentajilla on velvollisuus metsästää nuorta, jos hänestä ei kuulu mitään. Tapaamisten välillä pidämme yhteyttä nuoren kanssa, Nuotti-valmentaja Vilma Vartiainen Pohjois-Karjalan Mielenterveyden tuki ry:stä kertoo.

– Minulla on ollut valmennettavana paljon opiskelijoita, ja silloin valmennukseen on kuulunut aikatauluttamista ja opintoihin motivoimista.

Kaksi vuotta sitten keväällä Norppa oli tutun kysymyksen äärellä: mitä seuraavaksi? Hän päätti hakea opiskelemaan laboratorioalan perustutkintoa ja aloitti seuraavana syksynä opinnot Kuopiossa.

Ala on tuntunut omalta, ja tänä keväänä hän valmistuu. Ensimmäisen harjoittelun hän teki Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksella.

Yliopistomaailma ja tutkimus kiehtovat minua, eikä tiedä, vaikka lähtisin vielä opiskelemaan laboratoriotekniikan insinööriksi tai kemiaa yliopistoon.
Titta Norppa
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Se oli ehkä elämäni parasta aikaa. Yliopistomaailma ja tutkimus kiehtovat minua, eikä tiedä, vaikka lähtisin vielä opiskelemaan laboratoriotekniikan insinööriksi tai kemiaa yliopistoon, hän suunnittelee.

Nuotti-valmennukseen Norppa osallistui poikkeuksellisesti 15 kuukauden ajan. Jatkojaksoja sai tuolloin viiden kuukauden päälle paljon helpommin kuin nyt. Tällä hetkellä nuorelle voidaan myöntää Nuotti-valmennuksen välittömäksi jatkoksi toinen valmennusjakso, jos se on tarpeen valmennukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Valmennuksen parasta antia oli Norpan mukaan se, että hän oppi huolehtimaan itsestään ja suhtautumaan itseensä terveellä tavalla.

– Sain myös valmentajasta hyvän ystävän, jonka kanssa pidän edelleen yhteyttä. Opin arjen hallintaa, asioiden käsittelyä ja itseni kunnioittamista.

Norppa käy nykyisin psykoterapiassa, ja myös läheisistä on ollut paljon apua. Takana on aika, jolloin nukkumisrytmi oli sekaisin eikä Norppa muistanut syödä, tai jos hän söi, hän söi kerralla liikaa. Liikuntakin on palannut osaksi arkea. Elämäntapamuutoksen myötä hän on laihtunut syyskuusta 11 kiloa, ja tavoitteena on pudottaa lisää painoa. Koulukiusaamisesta on jäänyt varjoksi häpeä, josta Norppa yrittää yhä päästä eroon.

– Yritän tykätä itsestäni niin paljon, että pystyn jossain vaiheessa tykkäämään itsestäni kokonaisena.

Nuotti-valmentajat Sanna Pulkkinen (vas.), Vilma Vartiainen ja Katja Virta ovat huolissaan siitä, riittääkö nuorille apua, jos Nuotti-valmennus loppuu.

Nuotti-valmentajat Sanna Pulkkinen (vas.), Vilma Vartiainen ja Katja Virta ovat huolissaan siitä, riittääkö nuorille apua, jos Nuotti-valmennus loppuu. Kuva: Laura Määttänen

Viime vuonna Nuotti-valmennusta myönnettiin noin 8 200 nuorelle. Edellisvuonna määrä oli noin 9 000 nuorta. Tämän vuoden tammi–helmikuussa myönteisiä päätöksiä on tehty noin 500.

– Nuotti-valmennusta myönnetään niin kauan kuin lainsäädäntö on voimassa, eli päätöksiä tehdään normaalisti, Kelan etuuspäällikkö Milla Kaitola kertoo sähköpostitse.

Pohjois-Karjalassa Nuotti-valmennusta tarjoaa 17 palveluntuottajaa. Pohjois-Karjalan Mielenterveyden tuki on ollut mukana vuodesta 2020. Viime vuonna valmennusta sai sen kautta 52 nuorta, edellisvuonna heitä oli 63. Tälle vuodelle oli kaavailtu neljää valmentajaa, mutta käytännössä valmennettavia on riittänyt kahdelle. Jo viime kesänä valmennettavien määrä väheni. Valmentajien mukaan taustalla on se, että Kela täsmensi valmennuksen kohderyhmää.

Valmennukseen ohjautui välillä nuoria, jotka eivät olleet oikeaa kohderyhmää vaan kaipasivat ennen muuta hoitokontaktia. Tarkennusta valmentajat pitävät hyvänä, mutta silti heitä huolestuttaa, missä nämä nuoret nyt ovat ja saavatko he apua. Ennen kaikkea valmentajilla on huoli tulevasta: mitä sitten, jos Nuotti-valmennus loppuu kokonaan?

– Palveluita supistetaan, vaikka samaan aikaan puhutaan nuorten mielenterveyden kriisistä. Mietityttää, lähteekö jokin taho kehittämään jotain uutta, vaikka voitaisiin hyödyntää olemassa olevia ja hyvin toimivia palveluja, Nuotti-valmentaja Sanna Pulkkinen Pohjois-Karjalan Mielenterveyden tuesta sanoo.

Tutkimukset osoittavat, että Nuotti-valmennuksesta on paljon hyötyä.

– Se on auttanut selkeyttämään nuorten ongelmallisia elämäntilanteita, antanut valmiuksia itsenäiseen elämään sekä tukenut nuorten käsitystä omista vahvuuksistaan ja voimavaroistaan. Valmennus on auttanut nuoria opintojen pariin tai työelämään, Kaitola sanoo.

Vuoden alusta Pohjois-Karjalassa aloitti myös uusi palveluntuottaja, Live-säätiö. Se on jo aiemmin tarjonnut Nuotti-valmennusta pääkaupunkiseudulla. Nuotti-valmentaja Katja Virtaakin huolestuttaa palvelujen saatavuuden heikentyminen.

– Apu tulee usein liian myöhään. Korjaavan työn sijaan painon pitäisi olla ehkäisevässä työssä. Esimerkiksi Nuotti-valmennuksesta saadut valmiudet voivat kantaa todella pitkälle.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta