play

Joensuussa Tommi Martikaisella on oikea talvi ja puheliaita asiakkaita – "Lyhyessä ajassa on syntynyt tosi hyviä keskusteluja"

Tommi Martikainen on viihtynyt Joensuun seudulla mainiosti. ”Täällä on kaikki kohdallaan. Ihmisiin on ollut helppo tutustua, ja he ovat ottaneet tulijat hyvin vastaan niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin.”

Tommi Martikainen on viihtynyt Joensuun seudulla mainiosti. ”Täällä on kaikki kohdallaan. Ihmisiin on ollut helppo tutustua, ja he ovat ottaneet tulijat hyvin vastaan niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin.” Kuva: Laura Määttänen

Laura Määttänen

Oikea talvi oli yksi suuri syy siihen, miksi Tommi ja Terhi Martikainen halusivat muuttaa lännestä itään. Lokakuun alussa Intersportin kauppiaina aloittaneet Martikaiset pitävät hiihdosta ja muusta talviurheilusta, ja Kokkolassa talvi ei tarjoillut niille erityisen mairittelevia olosuhteita.

Täällä on ollut toisin. Pariskunta on todennut, että töihinkin pääsee hiihtolatuja pitkin.

– Se on aika poikkeuksellista. Matkaa tulee noin 30 kilometriä, ja lopussa pitää kilometrin verran kantaa suksia. Kerran pitää tänä talvena tulla suksilla töihin, Tommi Martikainen suunnittelee.

Myös Pohjois-Karjalan luonto ja sen retkeilymahdollisuudet kiehtoivat paria, samoin aiempaa isompi kauppapaikka. Kokkolassa he aloittivat Intersportin kauppiaina huhtikuussa vajaat neljä vuotta sitten. Tulevana keväänä kauppa siirtyy uudelle yrittäjälle.

Haastattelupäivänä Tommi Martikainen, 42, on töissä ja puoliso sairaana, mutta normaalisti he työskentelevät paljon yhdessä.

– Terhi tekee toimistohommia, koska hän on tarkka ja älykäs. Minä pystyn keskittymään huonommin ja teen monta asiaa yhtä aikaa. Minulle kuuluvat markkinointi ja liiketoiminnan kokonaiskuva ja kehittäminen.

Työt tulevat kotiinkin, mutta se ei ole ongelma.

– Kun on vastuuta, ei siitä kokonaan pääse irti. Etenkin jos on vaikeita asioita ratkottavana, ne seuraavat kotiin.

Urheiluun linkittyvä työ on Martikaisille luonteva valinta, sillä he harrastavat monipuolisesti liikuntaa. Tommi Martikainen pyöräili muutaman vuoden ammatikseen ulkomailla ja asui muun muassa Belgiassa ja Italiassa. Ammattilaispyöräily vaatii, että Keski-Euroopassa on oltava tammikuun lopusta syyskuun loppuun.

– Kesällä voi olla pätkän Suomessa, kun kisoja on vähemmän, mutta muuten on oltava muualla. On iso kynnys kehittyä täällä ammattilaistasolle, ja on myös iso kynnys muuttaa ulkomaille, Martikainen tietää.

Pyöräilyn pariin Tommi Martikaisen vei jääkiekko.  "Pyöräily oli kesätreenimuoto, ei tarvinnut käydä vain juoksemassa. Sitä kautta innostuin maantiepyöräilystä."

Pyöräilyn pariin Tommi Martikaisen vei jääkiekko. "Pyöräily oli kesätreenimuoto, ei tarvinnut käydä vain juoksemassa. Sitä kautta innostuin maantiepyöräilystä." Kuva: Laura Määttänen

Valmentamisen hän aloitti liki kymmenen vuotta sitten, joten sitä kautta yrittäjyydestä on kokemusta jo ennen kauppiasuraa. Valmennettavia on 28, ja kolmasosa heistä asuu ulkomailla.

– Valmentamista teen etänä, koska en pysty osallistumaan etenkään ulkomailla asuvien valmennettavien harjoituksiin ja kilpailuihin.

Into valmentamiseen lähti halusta auttaa nuoria urheilijoita ja estää heitä tekemästä samoja virheitä, jotka Martikainen itse oli tehnyt.

Valmentaja pääsee seuraamaan valmennettavan kehittymistä urheilijana ja ihmisenä.

– On siistiä, kun asetetaan tavoite ja urheilija pääsee siihen. Urheilussa olen tavannut hienoja tyyppejä ja ollut vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisen kanssa ja oppinut paljon. Urheilua on hieno katsoa vierestäkin, kun saa kuitenkin olla matkalla mukana.

Nuoria pyöräilyn harrastajia on perinteisesti ollut Suomessa vähän. Martikainen kehuu, että Joensuussa paikallinen seura tekee hyvää työtä nuorten parissa.

Asiakkaat antavat paljon palautetta.
Tommi Martikainen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Laji on Suomessa valitettavan pieni. Viime vuosina uusia, aikuisia harrastajia on tullut paljon lisää, ja se on hienoa. Ehkä heidän lapsensakin innostuvat pyöräilystä.

Pyöräilyyn liittyy Erä-Urheiluna tunnettuun liikkeeseen tuleva uudistus: keväällä sen tiloissa aloittaa pyörähuolto. Aiemmin kaupassa tehtiin jo remonttia. Kahden liikkeen taktiikalla jatketaan, Martikainen sanoo. Perustyö on samaa Kokkolassa ja Joensuussa.

– Erikoisliikkeiden tarjonta on täällä tietysti parempi kuin Kokkolassa. Eroja on esimerkiksi siinä, mitä ihmiset tällä alueella arvostavat ja mitä tuotemerkkejä täällä on totuttu ostamaan.

Hän on saanut jo huomata, että pohjoiskarjalaiset ovat puheliasta väkeä.

– Lyhyessä ajassa on syntynyt tosi hyviä keskusteluja. Asiakkaat antavat paljon palautetta. Länsirannikolla se ei ole niin yleistä.

Martikaiset miettivät kauppiaan uraa pitkään. Kokkolassa he työskentelivät ensin kauppiasharjoittelijoina. Tommi Martikaisen suvussa on paljon kauppiaita, joten kauppiaan rooli oli sitä kautta tuttu.

Martikainen vertaa yrittäjyyttä urheiluun.

– Yrittäjänä, kuten kestävyysurheilussakin, on tietyllä tapaa itselleen tulosvastuussa. Se on ehkä parasta. Toki on myös vapaus tehdä ja kehittää asioita itse, hän miettii.

– Stressiä on varmasti aina, mutta se pitää yrittää hallita tiedostamatta tai tietoisesti. Jos painetta ei siedä hyvin, suoritus ei ole täydellinen. Sama pätee urheiluun.

Ihminen yrityksen takana -juttusarjassa haastatellaan eri alojen yrittäjiä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta