play

Joulukonsertti: Joensuun kasvatit maksavat velkaansa yleisölle, joka nosti heidät siivilleen

Keski-Karjalan musiikkiopistossa opettavan Talvi-Maaria Turusen joulukuuhun kuuluu myös omien oppilaiden konsertit.

Keski-Karjalan musiikkiopistossa opettavan Talvi-Maaria Turusen joulukuuhun kuuluu myös omien oppilaiden konsertit. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Taas riittää valittavaa joulukonserteissa, ja yksi vaihtoehto on neljän konsertin kiertue Valot tuhannet, jonka sopraanot Talvi-Maaria Turunen ja Henna-Mari Luolamo, pianisti Tuomas Turunen ja sellisti Ville Kivivuori tuovat 8.–10. joulukuuta Juukaan, Joensuuhun ja Kontiolahdelle.

Konserteissa kuullaan pääosin suomalaisille tuttuja joululauluja tavalla, jonka Talvi-Maaria Turunen määrittelee suloiseksi fuusioksi:

Jazzpianistiveljeni tuo oman sointi- ja sointumaailmansa sovituksiimme, joita tulkitsee kaksi sopraanoääntä.
Talvi-Maaria Turunen

– Jazzpianistiveljeni tuo oman sointi- ja sointumaailmansa sovituksiimme, joita tulkitsee kaksi sopraanoääntä, joiden rinnalle sello tuo omat tummat sävynsä.

Valot tuhannet on jo perinne, joka alkoi vuonna 2006 yhdellä konsertilla ja laajeni sen jälkeen maakuntakiertueiksi. Kokoonpanot ovat vaihdelleet, ja korona toi välillä tauonkin, jonka aikana Turusen sisarukset tekivät oman sävellyksensä Revontulet, joka kuullaan tämän vuoden konsertissa ja jonka voi katsoa ja kuunnella myös Youtubesta.

Turusten ja Luolamon elämäntilanteetkin ovat vaikuttaneet siihen, mikä on minäkin vuonna ollut joulukonsertin tilanne.

– Totesimme Henna-Marin kanssa, että nyt olemme molemmat voimissamme, ja kysyimme Tuomakselta, olisiko hänellä mahdollisuuksia lähteä herättämään perinnettä. Sieltä tuli välittömästi vastaus, että jos vain saisi päivämäärät, niin kyllä hän saa järjestymään.

Syksyn ajan Tuomas Turunen on kiertänyt eurooppalaisia jazzpaikkoja Emil Brandqvist Trion riveissä ja soittanut myös omissa soolokonserteissaan.

Kun Valot uhannet -konserttia alettiin muokata kiertueeksi 2007, Luolamo ja Talvi-Maaria Turunen opiskelivat Turussa ja Tuomas Turunen vaikutti Göteborgissa.

Ruotsista Tuomas tuli laivalla Turkuun harjoituksiin, joissa syntyi myös alkujuuret moneen sovitukseen, joita nytkin kuullaan.
Talvi-Maaria Turunen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Sieltä Tuomas tuli laivalla Turkuun harjoituksiin, joissa syntyi myös alkujuuret moneen sovitukseen, joita nytkin kuullaan, Talvi-Maaria kertoo.

Hänen mukaansa joulukonsertti on voima, joka tuo esiintyjiä yhteen niin keskenään kuin myös sen yleisön kanssa, joka nosti joensuulaiset nuoret muusikot aikanaan siivilleen.

– Jo Turun ajoista asti meillä on ollut tunne, että olemme tämän velkaa musiikillisille ja myös asuinjuurillemme. Asummepa missä tahansa, vähintään kerran vuodessa tuomme omaa osaamistamme ja musiikkiamme tänne kuultavaksi.

Luolamo ja Talvi-Maaria Turunen ovat palanneet Joensuun seudulle, missä molemmat toimivat laulunopettajina. Joulukuussa heitä pitää kiireisinä myös omien oppilaiden konsertit.

Valoissa tuhansissa kuullaan Turusten sovituksia muun muassa klassikoista Arkihuolesi kaikki heitä, Me käymme joulun viettohon sekä maakunnan oman säveltäjän Heino Kasken kappaleesta Mökit nukkuu lumiset.

Kuinka hyvin siten ne klassisesti koulutetut sopraanoäänet sopivat yhteen tumman sellon ja jazzahtavan pianon kanssa?

– Älyttömän hyvin. Kyse ei ole niin paljon genreistä kuin musiikista ja muusikkoudesta – meidän toistemme aistimisesta, Turunen vastaa.

– Piano on laaja soitin, ja Tuomas osaa hienosti ottaa sieltä alueita, jotka sopivat sopraanoääniimme, plus meillä on Henna-Marin kanssa hyvä yhteys.

Turunen paljastaa, että molemmat sopraanot ovat horoskooppimerkiltään kaloja, ja keskenään he puhuvat, että laulaessaan heillä molemmilla on kalan kylkiviivat auki.

– Meidän molempien äänissä on heleyttä, mutta on niissä tarvittaessa myös tummia sävyjä niin, että vaihdamme stemmoja, kun laulamme duettona. Tässäkin konsertissa yli puolet on duettoja.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta