play

Yhteiskäyttöautoilla jo kymmeniä käyttäjiä – kesällä osaa voi vuokrata arkisin myös päiväsaikaan

Autot ovat olleet ahkerassa käytössä. Ajon jälkeen auto on pantava lataukseen.

Autot ovat olleet ahkerassa käytössä. Ajon jälkeen auto on pantava lataukseen. Kuva: Laura Määttänen

Laura Määttänen

Kymmenet joensuulaiset ovat jo käyttäneet toriparkissa olevia yhteiskäyttöautoja. Joensuun kaupungin työntekijät käyttävät kahdeksaa sähköautoa virka-aikaan, ja arki-iltaisin ja viikonloppuisin Renault Meganet ovat kaupunkilaisten vuokrattavissa. Autojen vuokraus alkoi 25. maaliskuuta.

– Autot on otettu vastaan tosi positiivisesti, ja ne ovat päässeet hyvin käyttöön. Yksityiskäyttö kasvaa yleensä kovasti ensimmäisen puolen vuoden aikana. Toukokuussa autot olivat jo yli kaksi kertaa kovemmassa yksityiskäytössä kuin huhtikuussa, liiketoimintajohtaja Jeremias Lahtinen Omagosta kertoo.

– Mitään erityisiä pulmia ei ole ollut. Takatalvi oli hieman ikävä, kun renkaanvaihtoa jouduttiin siirtämään.

Omago omistaa autot ja vastaa niiden vuokrauksesta. Autot vuokrataan Omagon sovelluksen tai verkkosivujen kautta. Kesäkuun 15. päivä alkaen neljää autoa voi vuokrata yksityiskäyttöön myös virka-aikana, mikä mahdollistaa esimerkiksi pitkät kesälomareissut. Autot ovat vuokrattavissa arkisin päiväsaikaan 15. elokuuta asti.

Lahtinen arvelee, että moni ei vielä tiedä, missä yhteiskäyttöautot sijaitsevat. Monessa kaupungissa ne ovat esimerkiksi kaupungintalon pihalla.

– Mietimme, että laittaisimme autoista kertovan kyltin toriparin ulkopuolelle.

Omago ja kaupunki ovat keskustelleet autojen määrän lisäämisestä.

– Autoilla ajetaan erittäin paljon työajoja. Ne ovat jatkuvasti liikenteessä. Yhteiskäytön osalta tietysti nähdään vasta myöhemmin, onko autojen määrää tarpeen lisätä, mutta ainakaan liikaa niitä ei ole, Lahtinen sanoo.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta