play

PKO selvitti ensimmäistä kertaa toimintansa vaikutuksia

Juha Kivelä (oik.) tilasi, Teppo Tarnanen toteutti. PKO tietää nyt aiempaa paremmin, mitkä ovat esimerkiksi sen taloudelliset vaikutukset maakunnassa.

Juha Kivelä (oik.) tilasi, Teppo Tarnanen toteutti. PKO tietää nyt aiempaa paremmin, mitkä ovat esimerkiksi sen taloudelliset vaikutukset maakunnassa. Kuva: Laura Määttänen

Laura Määttänen

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on ensimmäistä kertaa selvittänyt yritystoimintansa vaikutuksia aluetaloudelle. Se tilasi toimintansa vaikutuksista selvityksen Karelia-ammattikorkeakoululta, ja tarkastelussa olivat etenkin taloudelliset vaikutukset ja työllisyysvaikutukset. Tarkastelun kohteena olivat vuodet 2018–2022.

PKO on maakunnassa erittäin merkittävä työllistäjä, sillä se on maakunnan suurin yksittäinen työnantaja. Vuonna 2022 sillä oli 1603 työntekijää. Viiden vuoden liikevaihto oli yhteensä 2,04 miljardia euroa, ostot noin 1,46 miljardia euroa ja henkilöstökulut noin 235 miljoonaa euroa, tiedotteessa kerrotaan.

Välittömät tulovaikutukset olivat viiden vuoden aikana 637 miljoonaa euroa. Ne syntyvät esimerkiksi siitä, kun yritys ostaa toimijoilta tuotteita tai maksaa palkkoja. Välillisiä vaikutuksia syntyy muun muassa siitä, kun PKO:lle tavaroita tai palveluja toimittavat pohjoiskarjalaiset yritykset ostavat itse tavaroita tai palveluja muilta maakunnan yrityksiltä ja työllistävät näin niitä.

Kun lasketaan yhteen PKO:n välittömät ja välilliset tulovaikutukset vuosina 2018–2022, summa on 918 miljoonaa euroa.

– PKO:n toiminnalla on huomattavia välittömiä ja välillisiä tulo- ja työllisyysvaikutuksia myös muualla Suomessa. Nämä vaikutukset on rajattu tämän selvityksen ulkopuolelle, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan alueellinen vaikuttavuus -selvityksen tehnyt lehtori Teppo Tarnanen toteaa.

Toimitusjohtaja Juha Kivelän mukaan selvitys tarjoaa PKO:lle paljon uutta tietoa.

– Tavoitteemme on edistää maakunnan elinvoimaisuuden kehittymistä. Esimerkiksi elinvoimaa ja sosiaalisia hyötyjä on vaikea mitata, mutta nyt selvitettyjä vaikutuksia voidaan mitata, hän sanoo.

– Vain liiketoiminnallisesti kannattava yritys voi kehittää toimintaansa. Se vahvistaa myönteisen kehityksen kierrettä, kun toiminnan kehittyessä tuloja ja työpaikkoja tulee myös yhteistyökumppaniyrityksiin.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta