play

Suunnitelma Kansallisarkiston Joensuun toimipisteen lakkauttamisesta ei etene tällä hetkellä

Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Joensuun kaupungin strategiajohtaja Sami Laakkonen uskoo, että Petteri Orpon (kok.) hallitus ei tee muutoksia Kansallisarkiston toimipisteverkkoon.

– Meillä on vastuuministerin (tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala, kok.) esikunnalta sellainen vastaus, että ministeriö ei vie tällä hetkellä suunnitelmaa eteenpäin eikä valmistele muutoksia Kansallisarkiston toimipisteverkkoon, eli toistaiseksi se suunnitelma ei etene, Laakkonen sanoi torstaina iltapäivällä.

Luotan siihen vastaukseen, ja kyllä minun oma tulkintani on, että tämän hallituskauden aikana asia ei pullahda uudestaan esiin.
Sami Laakkonen

– Ministerille jätettiin tästä yksi kirjallinen kysymyskin. Vastauksessa ei suoraan sanottu mitään, muitta sen lisäksi saimme vastauksen ministerin lähimmiltä avustajilta. Luotan siihen vastaukseen, ja kyllä minun oma tulkintani on, että tämän hallituskauden aikana asia ei pullahda uudestaan esiin.

Suunnitelmasta supistaa toimipisteverkkoa uutisoitiin marraskuussa. Joulukuun alussa kahdeksan oppositiopuolueiden kansanedustajaa julkaisi suunnitelmaa vastustavan mielipidekirjoituksen, ja joensuulainen Seppo Eskelinen (sd.) teki siitä ministerille kirjallisen kysymyksen, johon Multala vastasi 15.12.2023.

Myös Karjalan Heilin torstaina haastattelemalla Itä-Suomen yliopiston professorilla Kimmo Katajalalla on tieto, jonka mukaan ministeriö ei ole viemässä suunnitelmaa eteenpäin.

– Kyllähän meillä oli koko verkostomme täsmävaikuttamista ministeriöön ja maan hallitukseen, koska meillä oli tieto, että Kansallisarkiston Helsingin päässä suunnittelua lakkauttamisesta oli tehty jo jonkin verran, Laakkonen totesi.

Kansanedustaja Eskelisen kysymykseen antamassaan vastauksessa ministeri Multala totesi, että Kansallisarkiston toimipaikoista päättää muodollisesti valtioneuvosto, mutta hallitusohjelmassa asiasta ei ole linjattu ja siitä keskustellaan Kansallisarkiston kanssa.

Multala kuitenkin nosti esiin, että digitalisaation vuoksi toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi.

– Hallitusohjelman mukaisesti valtionhallinnon tuottavuusohjelman toimeenpanossa hyödynnetään digitalisaation mahdollisuuksia, jotta voimme turvata kattavat palvelut erittäin haastavasta taloustilanteesta huolimatta, vastauksessa todetaan.

Professori Kimmo Katajalan haastattelu sekä juttu Kansallisarkiston paikallisen toimipisteen merkityksestä Itä-Suomen yliopiston historiantutkimukselle ja yhteiskuntatieteelliselle tutkimukselle julkaistaan Karjalan Heilissä ensi viikolla.

Jutun alusta on korjattu nimivirhe 12.1.2024 kello 9.03

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta