play

Vääräpyörä tuo Pakkahuoneelle musiikki-iloittelun ajan ja iän ilmiöistä

Tellu Turkka (Telma), Hannele Autti (Selma), Leena Halonen (Velma) ja Jari Lappalainen (Ginger Joe) pohjustivat Penttilän kolmosia jo viime kevään kulttuuritupsahduksissa..

Tellu Turkka (Telma), Hannele Autti (Selma), Leena Halonen (Velma) ja Jari Lappalainen (Ginger Joe) pohjustivat Penttilän kolmosia jo viime kevään kulttuuritupsahduksissa.. Kuva: Pasi Räsämäki

Aimo Salonen

Vääräpyörä tuo tulevana viikonloppuna Pakkahuoneelle ensi-iltaan musiikkiteatteri-iloittelun Penttilän kolmoset, jota viedään tämän vuoden aikana myös maakuntaan.

Selma (Hannele Autti), Telma (Tellu Turkka) ja Velma (Leena Halonen) tanssivat vanhoja jatseja Ginger Joen (Jari Lappalainen) säestyksellä.

Musiikin välissä on tarinoita ajan ilmiöistä ja ihmiselämästä, muun muassa terveydenhuollosta, miehistä, naisista, vanhenemisesta, kumppanin etsimisestä ja kumppanin menettämisestä.

Esitys on saanut inspiraationsa Sylvain Chomet’n piirroselokuvasta Bellevillen kolmoset, jossa ikääntyneet revyylaulajat jatkavat sitkeästi uraansa nuoruuden hehkun jo sammuttua.

Työryhmä on itse käsikirjoittanut ja ohjannut esityksen ja valinnut siihen tulevan musiikin.

– Siellä on kaikkea, mitä matkan varrella on putkahtanut vastaan, Hannele Autti sanoo.

Ensimmäiset osaset nelikko valmisteli jo vuosi sitten, jolloin oltiin lähdössä Joensuun kulttuurin unelmavuoteen liittyviin kulttuuritupsahduksiin.

Tämä aika tarjoaa koko ajan uutisia, jotka järisyttävät. Kuinka varpaillaan työryhmä on tekstiensä pysymisestä mukana?

– Viimeisin uusi juttu pumpsahti käsikirjoitukseen viime viikolla, Tellu Turkka totesi torstaina, jolloin Vääräpyörä järjesti musiikkiteatteristaan tiedotustilaisuuden.

Esitys elää pitkin matkaa, ja sana improvisaatiokin vilahtelee nelikon puheissa.

Minä oikein odotan sitä, että tämän saa niin varmaksi, että jos kesken esityksen tulee jokin älynväläys, sen voi heittää kavereille pelkäämättä, että toiset sortuu elon tiellä sen takia.
Leena Halonen

– Minä oikein odotan sitä, että tämän saa niin varmaksi, että jos kesken esityksen tulee jokin älynväläys, sen voi heittää kavereille pelkäämättä, että toiset sortuu elon tiellä sen takia, Leena Halonen sanoo.

Näyttelijä-tanssija-laulajakolmikko on tuntenut toisensa niin pitkään ja istunut keskenään niin usein saunanlauteilla, että yhteisymmärrys on ehtinyt muodostua vahvaksi. Kuinka paljon tekstissä on sitten heitä itseään?

– On siellä tietyt karikatyyrit havaittavissa, mutta kyllä nämä roolihahmot sanovat toisilleen semmoisia asioita, joita me emme sano toisillemme, Turkka vastaan.

– Mutta nehän ovat sisaruksia. Kyllä sisarusten välinen hattuilu on toiminut siitä asti, kun nämä ovat olleet olemassa, Halonen huomauttaa.

Turkka kertoo, että jokaisella sisaruksella on oma selviytysmisstrategiansa: yksi menee pää edellä, toinen on koko ajan vastahankaan, kolmas on toisaalta ja toisaalta -puntaroija.

– Mutta kyllä ne kaikki omia rajojaan koettelee, Autti toteaa.

– Harppoo ylikin, Turkka jatkaa.

– Kyllä ne harppoo, Luojan kiitos, Halonen lisää.

Vääräpyörä toteaa tiedotteessaan, että eritoten varttuneempi väki löytää tarttumapintaa esityksestä, jossa Ginger Joen laulu ja kitara vievät esiintyjänelikkoa vanhemman ikäluokan nuoruuden aikaiseen musiikkiin. Halonen kuitenkin muistuttaa, että kevään kulttuuritupsahduksissa lapsikatsojia oli useammassakin paikassa.

– Kyllä siellä ihan kouluikäisetkin seurasivat meitä aivan herpaantumattomina. Meidän hienot outfitit varmaan lisäsivät kiinnostusta, Halonen viittasi kolmikon liikennevalojen värisiin peruukkeihin: punaiseen, keltaiseen ja vihreään.

Penttilän kolmoset, Vääräpyörä ry:n musiikkiteatteri-iloittelu Pakkahuoneella. Ensi-ilta lauantaina 3.2. kello 18. Kuusi esitystä, joista viimeinen on sunnuntaina 11.2.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta