play

Heilin lakipalsta: Mitä voi seurata, kun en ole ilmoittanut koiraani Ruokaviraston rekisteriin?

Suomessa on runsaasti koiria, mutta uuteen rekisteriin niistä on ilmoitettu vain pieni osa.

Suomessa on runsaasti koiria, mutta uuteen rekisteriin niistä on ilmoitettu vain pieni osa. Kuva: Juha Inkinen

Karjalan Heili

Kysymys: En ole ilmoittanut koiraani Ruokavirastoon uuteen rekisteriin, mitä siitä voi seurata minulle? En haluaisi ilmoittaa, koska rekisteri on turha. Oma koirani on sirutettu mutta kaverin koira ei, mitä siitä voi seurata hänelle? Kuka näitä asioita valvoo?

Vastaus: Ruokaviraston koirarekisteri perustuu maa- ja metsätalousministeriön asetukseen koirien tunnistamisesta ja rekisteröinnistä.

Valvonnasta ja seuraamuksista on puolestaan säädetty laissa eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä, joka sääntely koskee myös muita eläimiä kuin koiria. Valvonta ja seuraamukset ovat samat koiran rekisteröinnin ja tunnistamisen eli siruttamisen osalta.

Valvonta tapahtuu käytännössä kuntien valvontaeläinlääkärien, kunnaneläinlääkärien sekä aluehallintovirastojen läänineläinlääkärien toimesta. Valvontaoikeus on myös ely-keskusten tarkastajilla sekä Tullilla.

Laiminlyönnistä seuraa ensisijaisesti viranomaisen määräys velvollisuuden täyttämisestä. Tätä määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla ja teettämisuhalla. Lisäksi laiminlyönnistä on mahdollista määrätä seuraamusmaksu, jonka määrä lain mukaan on vähintään 300 euroa.

Vaikka keskustelussa koirarekisteri on yleisesti leimattu turhaksi, on sääntelyn tarkoituksena parantaa eläinten oloja ja muun muassa vaikeuttaa pentutehtailua. Rekisteröinnillä pyritään siis esimerkiksi havaitsemaan toimijoita, jotka myyvät huomattavia määriä koiria. Kun toimijat ovat tunnistettavissa, on heihin helpompaa kohdistaa tarvittaessa muita toimenpiteitä. Rekisteri voi toimia tarkoituksensa mukaisesti pentutehtailun ennaltaehkäisijänä vain, jos koirankasvattajat ja koiranostajat tunnistavat rekisteröinnin tarpeellisuuden ja näin vaikeuttavat epätoivottavan toiminnan jatkamista.

Vastauksen on laatinut asianajaja Heidi Huusko Asianajotoimisto Lakipalvelu Petri Sallinen Oy:stä.

Lähetä oma lakiaiheinen kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen toimitus@heili.fi tai kirjepostitse osoitteeseen Kauppakatu 26 C, 80100 Joensuu. Palsta ilmestyy kerran kuussa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta