play

Poliisin päätös vapautti Joakim Kärkkään siirtymään arkeen, mutta rankka kokemus jätti jälkensä

Joakim Kärkäs sanoo kokeneensa puolentoista vuoden aikana ihmismielen pimeän puolen, mutta myös sen, kuinka paljon on hyviä ihmisiä.

Joakim Kärkäs sanoo kokeneensa puolentoista vuoden aikana ihmismielen pimeän puolen, mutta myös sen, kuinka paljon on hyviä ihmisiä. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Huhtikuun lopussa Joensuun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Kärkäs (sd.) sai tietää tutkinnanjohtajana toimineen rikoskomisario Tomi Lautasen päätöksestä, että hän ei ollut syyllistynyt rikokseen ja esitutkinta lopetetaan.

Tutkintapyynnön oli tehnyt tohmajärveläinen viranhaltija. Taustalla oli tohmajärveläisten vanhempien reagointi sosiaalisessa mediassa käytyyn viestittelyyn, jota kunnassa tuolloin opettajana toiminut Kärkäs oli käynyt oppilaidensa kanssa.

Nuorten kanssa viestittely on usein huumorityylistä, mutta sitten lähti liikkeelle hyvin villejä ja perusteettomia huhuja.
Joakim Kärkäs
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Uskoin, että toimintani on ok, kun oppilaani löysivät somekanavani ja ottivat minuun niiden kautta yhteyttä. Nuorten kanssa viestittely on usein huumorityylistä, mutta sitten lähti liikkeelle hyvin villejä ja perusteettomia huhuja, Kärkäs muistelee.

Poliisi totesi selvittelyissään saman, jota Kärkäs kertoi heti asian tultua julkisuuteen: lauseita oli irrotettu asiayhteyksistään ja myös poliisin kuulema nuori ymmärsi, että kyse oli huumorista. Yksi tutkittavista asioista oli Kärkkään kuntosalilta lähettämä kuva. Siinä todettiin olevan kuntosalin seinällä ollut kuva, ei Kärkäs itse.

Julkisuudessa ollut hiplausmaininta liittyi Kärkkään toimeen rinnepäivystäjänä laskettelukeskuksessa, eikä siihen poliisin mukaan liittynyt seksuaalista tarkoitusperää.

– Oppilaani mietti, onko päivystyshomma vaikeaa, ja sanoin, että kuka tahansa pystyy siihen, Kärkäs sanoo Karjalan Heilin haastattelussa.

– Kerroin, että suurin osa on lumilautailíjoiden murtuneita ranteita ja suksilla laskijoiden vääntyneitä polvia, ja että me emme saa väännellä niitä – että se on semmoista hiplaamista, taputtelua, jolla etsitään kuoppia tai kohoumia, jotka saattavat olla merkkejä murtumista.

Kärkäs sanoo ymmärtävänsä vanhempien huolta, jos opettajasta lähtee liikkeelle tuollaisia huhuja. Hän olisi kuitenkin toivonut, että asioita olisi selvitetty heti alussa suoraan hänen kanssaan.

– Sain kyllä kannustustakin Tohmajärveltä, ja onneksi minulla oli läheisiä ihmisiä, jotka tukivat minua.

Tohmajärveltä Kärkäs siirtyi opettajaksi Outokumpuun.

– Siellä minulla on loistava esimies, joka on tsempannut ja luonut uskoa tulevaisuuteen ja auttanut jaksamaan niin, että olen pysynyt jollain tavoin arjessa mukana.

Sairauslomalla Kärkäs kertoo olleensa yhden toukokuisen flunssaviikon ajan ja aiemmin väsymyksen vuoksi. Kyse ei siis ole ollut vakavasta sairaudesta, joka olisi estänyt häntä toimimasta tehtävissään.

Ahdistusta ehti kuitenkin kertyä aikana, joka alkoi huhujen liikkeelle lähdöstä ja paheni kesäkuussa 2023, kun huhut levisivät valtakunalliseen mediaan. Siinä vaiheessa Kärkäs jättäytyi pois poliittisista luottamustoimistaan.

Odotuksesta tuli pitkä niin Kärkkäälle itselleen kuin muillekin Joensuun poliittisille päättäjille, jotka joutuivat vaikeiden päätösten keskelle ilman yhtä keskeistä luottamusihmistä.

– Poliisi sanoi minulle kuulusteluissa, että heillä oli hyvin paljon painavia asioita, jotka menivät edelle. Totta kai ymmärrän sen. Poliisi teki hyvää työtä, mutta kyllä nämä olivat raastavat puolitoista vuotta.

Maaliskuussa 2024 poliisi lopulta pääsi kuulemaan Kärkästä. Huhtikuun lopussa tuli päätös ja Kärkäs palasi luottamustoimiinsa.

Tuntumaa Joensuussa päätettäviin asioihin Kärkäs piti yllä lukemalla asiakirjoja ja selvittämällä, millaisia keskusteluja on käyty.

– Papereista löytää vain julkisen puolen, mutta ei sitä, millaisia neuvottelut ovat olleet ja mitä siinä taustalla on. Kirittävää riittää, mutta luotan siihen, että politiikka on kunnallisella tasolla yhteispeliä ja saan tukea niin omalta puolueeltani kuin muiltakin, ja sillä voimalla pääsen varmasti hyvin valtuustokauden loppuun saakka.

Kärkäs sanoo, että kaiken tämän jälkeen kestää varmaan pitkään, että hän pystyy vilpittömästi luottamaan uusiin ihmisiin. Puolentoista vuoden aikana hän näki ihmisyyden pimeän puolen, mutta myös sen, miten paljon on olemassa hyviä ihmisiä.

Valitettavasti huomasin itsessänikin pienen uutisointiin liittyvän tunteenpurkauksen, mutta niin rankkaa tämä on ollut, että välillä pääsee pintaan ikäviä asioita.
Joakim Kärkäs

– Ammattilaisen kanssa en ole vielä käynyt puhumassa, mutta olen kyllä pohtinut, että kun tämä asia saadaan loppuun asti, on varmasti hyvä puhua jonkun kanssa, Kärkäs vastaa kysymykseen, onko hän käynyt prosessin aikana juttelemassa terapeutin kanssa.

– Tämä on varmasti semmoinen asia, joka helposti jättää jälkiä. Edelleen asia pyörii päivittäin mielessä useita kertoja päivässä. Valitettavasti huomasin itsessänikin pienen uutisointiin liittyvän tunteenpurkauksen, mutta niin rankkaa tämä on ollut, että välillä pääsee pintaan ikäviä asioita.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta