play

Missä ovat maakunnan parhaat paikat revontulien näkemiseen? Valokuvaaja Satu Juvonen vastaa

Otollisin ajankohta revontulien näkemiselle on selkeällä säällä.

Otollisin ajankohta revontulien näkemiselle on selkeällä säällä. Kuva: Noora Kaasinen

Noora Kaasinen

Pitkin syksyä olen yrittänyt ottaa kuvia revontulista, mutta taivaan peittävä pilviharso on usein tullut havaintojen tielle. Sitten, yhtenä sunnuntai-iltana, onnisti: pellon ylle taivaalle piirtyi vihreä, aaltoileva leimahdus.

Tästä innostuneena lähdin selvittämään, mistä löytyisivät parhaimmat mahdollisuudet revontulten ja tähtitaivaan havainnointiin sekä valokuvaamiseen Pohjois-Karjalassa.

Tähtitaivasta ja revontulia eri puolilla maakuntaa tallentanut kuvataiteilija, valokuvaaja Satu Juvonen tietää, millaisista paikoista revontulten leiskuntaa voi nähdä parhaiten.

Revontulet ovat kiehtoneet ihmisiä aina. Muun muassa revontulikuvat herättävät mielenkiintoa, sillä Juvosen Instagramissa julkaisemia taidonnäytteitä seuraa yli 20 000 seuraajaa. Myös Juvosen mielestä yötaivaan ilmiöt ovat kiehtovia, ja hän kuvaileekin yötaivasta käsittämättömän ihmeelliseksi.

– Revontulinäytöstä on jännittävä katsella. Siinä on yllätyksellisyyttä, kaunista liikettä, hienoja muotoja, valoa ja värejä, Juvonen kuvailee.

Revontulet voivat jäädä huomaamatta ikkunasta katsellessa, joten leiskahduksia nähdäkseen on mentävä ulos. Otollisin ajankohta on silloin, kun sää on selkeä. Revontulten todennäköisyyttä voi katsoa esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen revontulet ja avaruussää -sivulta.

Mutta mitä tulisi ottaa huomioon, jos haluaisi löytää parhaimmat mahdollisuudet revontulten näkymiselle Pohjois-Karjalassa? Tästä on kysyttävä Juvoselta, sillä hän on reissannut kameran kanssa ympäri maakuntaa sekä myös pitänyt opastettuja tähtiretkiä.

– Revontulien bongailua varten kannattaa tutkia karttaa ja etsiä paikkoja, joista on esteetön näkymä pohjoiseen. Revontulet ovat Pohjois-Karjalassa monesti melko matalalla pohjoishorisontissa, Juvonen kuvailee.

– Järvien etelärannat, peltoaukeat, suot ja korkeat mäet ovat otollisia paikkoja.

Toisinaan revontulet voivat olla niin voimakkaat ja kirkkaat, että ne näkyvät hyvin kaupungissakin, joskus olen katsellut revontulia Joensuun Penttilänmäellä.

Kontiolahden puolella Höytiäisen rannalla oleva Häikänniemi on hyvä paikka revontulien katseluun.
Satu Juvonen

Revontulten voimakkuuden vaihtelu on tyypillistä. Juvosen mukaan aluksi voi myös näyttää siltä, ettei mitään näy. Heti ei kuitenkaan kannata luovuttaa, sillä hetken päästä tilanne voi olla toinen.

Mutta missä päin Juvosen kokemuksien mukaan ovat olleet ne kaikista parhaimmat revontulten havaintopaikat Pohjois-Karjalassa? Hän kertoo, että ehdottomasti parhaat paikat hänen mielestään sijaitsevat Patvinsuon seutuvilla.

– Siellä on mahtavan pimeää ja upea tähtitaivas, Juvonen taustoittaa.

Parhaiten revontulten tanssimista ja tähtikuvioita voi tarkastella paikoista, joissa ei ole liikaa havainnointia häiritsevää valaistusta. Toiset saattavat matkata katsomaan revontulia pitkienkin matkojen taa. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä kovinkaan kauas.

– Kontiolahden puolella Höytiäisen rannalla oleva Häikänniemi on hyvä paikka revontulien katseluun. Edessä on pitkä näkymä Höytiäisen selälle. Joensuun ja Kontiolahden valot ovat lähellä, joten kovin paljon tähtiä ei näy, mutta revontulille se on ihan oiva paikka. Rääkkylän Vuoniemestä on avarat näkymät Pyhäselälle. Joensuun valot kajastavat pohjoisessa, paikka on kuitenkin melko pimeä, Juvonen kuvailee.

Entä mikä on hänen unohtumattomin valokuvausmuistonsa revontuliin liittyen? Juvonen palaa muistoissaan vuoteen 2015. Hän kertoo, että tuolloin oli useamman päivän kestävä revontulimyrsky.

– Olin kuvannut sitä edellisenä yönä pikkutunneille asti, ja seuraavana iltana väsytti. Revontuliaktiivisuus oli sen verran vielä koholla, että päätin jättää kameran takapihalle ottamaan itsekseen kuvaa. Haeskelin kameralle sopivaa kohtaa, siirtelin ja kääntelin, kunnes vaikutti hyvältä, Juvonen kertoo.

– Painuin sitten itse pehkuihin. Aamulla kuulin, että taivaalla oli lentänyt yöllä suuri tulipallo. En päässyt heti purkamaan yön satoa. Hyvässä lykyssä se olisi valottunut minunkin kamerani kennolle.

Illalla Juvonen alkoi katsella kuvia ja hämmentyi nähdessään tulipallon taltioituneen kuvaan. Juvonen kuvailee tulipallon kuvassa näkyvää ilmentymää vihreänä hohtavaksi ja vahvaksi, upeaksi lennoksi.

– Hykerryttävän hyvä onni ja kuvan jakamisesta seurannut moninkertainen ilo saivat suupielet hymyyn monta päivää.

Muokattu kuvatekstiä kello 12.15.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta