play

Näyttelijäntyön koulutus: Johanna Immonen hyödyntää Niittylahdesta saatuja oppeja työssään puhevammaisten tulkkina

Johanna Immonen uskaltautui kesällä 2021 teatteriin vain kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa ja innostui niin, että haki jo samana kesänä opiskelemaan näyttelijäntyössä tarvittavia asioita.

Johanna Immonen uskaltautui kesällä 2021 teatteriin vain kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa ja innostui niin, että haki jo samana kesänä opiskelemaan näyttelijäntyössä tarvittavia asioita. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Kesä 2021 oli merkittävä kiteeläiselle Johanna Immoselle. Silloin hän uskaltautui ottamaan kesäteatterista tarjotun roolin, ja sen innostamana hän hakeutui myös Niittylahteen Riverian näyttelijätyön koulutukseen.

Ammattinäyttelijäksi hän ei tähdännyt, eikä hän osaa jälkikäteen edes sanoa, miksi hän loppujen lopuksi haki ja meni Janne Hyytiäisen vetämään koulutukseen. Tyytyväinen hän kuitenkin on vuodestaan Niittylahdessa.

– Teatterialan koulutus antaa rohkeutta sietää itseään sellaisena kuin on, Immonen sanoo.

Oivallus keventää elämää ylipäätään, mutta sai Immonen näyttelijätyön koulutuksesta myös konkreettisia välineitä omaan työhönsä puhevammaisten tulkkina.

Käänteisesti löysin siitä paljon yhtymäkohtia omaan leipätyöhöni, jossa tehtäväni on tulkita pientä ilmaisua kehonkielestä ja kaikesta, mitä on voinut oppia tästä matkasta.
Johanna Immonen

– Koulutuksessa opetellaan luontevaa pientä ilmaisua. Käänteisesti löysin siitä paljon yhtymäkohtia omaan leipätyöhöni, jossa tehtäväni on tulkita pientä ilmaisua kehonkielestä ja kaikesta, mitä on voinut oppia tästä matkasta.

Immosella oli ennestään puhevammaisten tulkin erikoisammattitutkinto. Nykyisin hän työskentelee Kelan keskisellä alueella, kuten ennen näyttelijänkoulutukseen menoaankin.

Talvella 2021 hän meni mukaan Tarja Jäniksen ohjaamaan Kiteen talviteatteriin, joka kuitenkin jäi kesken.

– Kevätpuolella jäin siitä pois, koska töitä ajoittui juuri sille ajalle. Korona kun söi töitä, ne vähäiset menivät kaiken mahdollisen edelle.

Merkittävää oli, että Kiteen teatteriharjoitusten aikana Immonen oppi tuntemaan Teemu Jaatisen, joka ohjasi Tohmajärven Teatterille kesän 2021 näytelmää Tuhannen riemun rysä, johon tarvittiin yksi näyttelijä kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa.

Jaatinen otti yhteyttä Immoseen – aloittelijaan, joka siihen mennessä ei ollut näytellyt kertaakaan yleisön edessä.

Ensin arvelin, että missään nimessä en lähde, mutta taisin nukkua yön yli ja kysyä sitten Teemulta, että voisitko lähettää sen kässärin, ja vähän kurkistaa sitä. Sitten se olikin menoa.
Johanna Immonen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Ensin arvelin, että missään nimessä en lähde, mutta taisin nukkua yön yli ja kysyä sitten Teemulta, että voisitko lähettää sen kässärin, ja vähän kurkistaa sitä. Sitten se olikin menoa.

Teatteriopintojensa ja kolmen kesän näyttelemisen jälkeen Immonen arvioi, että pinnalliseksihan hänen roolisuorituksensa tuolloin jäi. Olo oli kuitenkin onnellinen: ei se yleisön eteen uskaltautuminen tappanutkaan.

– Kaiken kaikkiaan siitä muotoutui ikimuistoinen kesä. Teatterimaailma vetäisi mennessään, ja siihen vaikutti varmasti se vastaanotto, jonka sain. Siinä työryhmässä oli ihan mieletön tsemppi.

Kesän mittaan mieleen alkoi liihotella ajatus näyttelijätyön koulutuksesta.

– Muutamia kertoja kävin netissä katselemassa, mitä sinne vaaditaan ja millaista se opiskelu oikeastaan on. Oikeastaan se koko hakemus luiskahti menemään vähän vahingossa.  Valtavan paljon sain Riveriasta itseni kehittämistä ja ylittämistä. Roolin rakentamisessa oppi tosi paljon ihmisyydestä, erilaisuudesta ja itsestä.

Riveria tarjoaa Niittylahdessa kansanopistotasoisen näyttelijäntyön koulutuksen. Hakuaika on 20.2.-9.8.2024 ja koulutuksen kesto on 26.8.2024-4.6.2025.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta