play

Kaupunginorkesteri: Uusi johtaja oli unohtaa oopperayhdistyksen, mutta kertoikin sitten soittaneensa sen riveissä

Jukka Untamala sai heti tiedotustilaisuuden jälkeen juttukumppanikseen Helena Hulmin, yhden mahdollisen uuden yhteistyökumppaninsa.

Jukka Untamala sai heti tiedotustilaisuuden jälkeen juttukumppanikseen Helena Hulmin, yhden mahdollisen uuden yhteistyökumppaninsa. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Uusi johtaja tuntui olevan Joensuun kaupunginorkesteriin tyytyväinen ja orkesterin kuulijakunta uuteen johtajaan.

– Oikein hyvä uutinen. Olemmehan me katsoneet häntä monta kertaa suhteellisen läheltä, kun hän on johtanut täällä ennenkin, Carelia-salin vakiokävijä Raimo Paltakari totesi tiistaina iltapäivällä, kun uusi taiteellinen johtaja Jukka Untamala oli esitelty orkesterin ystäville ja paikalliselle medialle.

Yhden huomautuksen Paltakari tosin ehti antaa Untamalalle, joka oli luetellut sujuvasti edesmenneen hotelli-ravintola Jokelan, konservatorion, Ilosaarirockin, laulujuhlat, musiikkitalven ja musiikkijuhlat Helena Hulmin kysyttyä, mitkä joensuulaiset kulttuurijutut ovat Kuopiosta kotoisin olevalle viulisti-kapellimestarille tuttuja.

– Et maininnut sanallakaan Joensuun oopperayhdistystä, Paltakari huomautti ja sai Untamalan tunnustamaan, että kiinni hän jäi, mutta olisi hän kyllä sen muistanut, jos olisi vähän pitemmän aikaa miettinyt.

– Täällä on todella aktiivinen oopperayhdistys, jota olen seurannut arvostavasti ulkoa päin, ja olinhan minä soittamassakin Joensuun Jevgeni Oneginissa.

Joensuun kaupunginorkesteri on Untamalalle monella tapaa ennestään tuttu. Paitsi että hän on käynyt täällä kapellimestarin roolissa, hän on myös istunut muusikkona orkesterin riveissä.

Yksi ensimmäisistä oikeista töistäni oli, kun olin täällä yli 20 vuotta sitten keikkaviulistina. Myöhemmin toimin täällä yhden vuoden konserttimestarina.
Jukka Untamala

– Yksi ensimmäisistä oikeista töistäni oli, kun olin täällä yli 20 vuotta sitten keikkaviulistina. Myöhemmin toimin täällä yhden vuoden konserttimestarina.

Untamala sanoi odottavansa erityisen paljon sitä, että pääsee luomaan oman kontaktinsa paikalliseen yleisöön niin, että kaikki joensuulaiset tuntisivat orkesterin omakseen. Miten hän sitten aikoo tehdä sen?

– Se kulkee mukana kaikessa tekemisessä Olen valmis kaiken näköiseen yhteistyöhön paikallisten toimijoiden kanssa ja odotankin nyt teiltä valaistusta niihin asioihin, mitä voimme yhdessä tehdä.

Untamalan pesti uudessa tehtävässä alkaa syyskaudella 2024. Syksystä 2020 hän on toiminut Lohjan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana. Kamus-kvartetin alkuperäisjäsenenä hän on yhdessä kvartetin muiden jäsenten kanssa toiminut kamarimusiikkifestivaali Meidän Festivaalin taiteellisena johtajana.

Lisäksi hän on yksi taiteellisista johtajista vuonna 2022 aloittaneessa kansainvälisessä kamarimusiikkisarja Helsinki Seriösissä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta