play

Niina Sedanosta, 26, tuli sittenkin kapteeni, vaikka sotilasura sai jäädä – "Liigapelit ovat ihan eri asia kuin ykkösdivarin aika Katajassa"

Niina Sedanolle joukkueen kapteenin rooli oli  suuri kunnia.

Niina Sedanolle joukkueen kapteenin rooli oli suuri kunnia. Kuva: Kari Viljakainen

Kari Viljakainen

Naisten Korisliigassa kaksi kautta pelannut Joensuun Katajan kasvatti Niina Sedano, 26, koki melkoisen yllätyksen viime syksynä, kun hänet valittiin Tampereen Pyrinnön kapteeniksi.

Kahdeksanvuotiaasta asti Katajassa koripalloillut Sedano muutti sairaanhoitajaopiskelujen myötä Tampereelle keväällä 2022.

– Lähdin kokeilemaan myös koriksessa rajojani. Nousujohteisesti on mennyt. Rooli on muuttunut ensimmäiseen vuoteeni nähden merkittävästi.

– Onhan tämä suuri kunnia toimia tällaisen perinteikkään seuran kapteenina. Yllätyksenähän se tuli, iloinen Sedano toteaa Joensuussa äitienpäivän aattona.

Käynnit kotimaisemissa ovat käyneet vähiin, koska koripallon ja opiskelun lisäksi pelikaudella aika kuluu ainakin kerran viikossa töissä paikallisessa K-kaupassa.

Haave Korisliigasta ei ollut Sedanolle itsestäänselvyys. Viisi vuotta sitten armeijan aikana tuli välivuosi koko lajista. Tarkoitus oli jopa jäädä ansaitsemaan tuleva elanto puolustusvoimissa.

Paluu Kajaanista Joensuuhun toi innon vielä kokeilla, miltä laji maistuu. Itsekriittisyys ja armollisuus itseään kohtaan olivat myös hieman pehmentyneet välivuoden aikana. Ei kaikessa voi aina onnistua.

– Tuntui yllättävän hyvältä, ja tein päätöksen, että koris ei jää pelkkään Katajaan. Määrätietoinen luonteeni antoi sitten eväitä yrittää divaritasolta ylöspäin, Sedano kertoo.

Forssan Alun Jade Vega Niina Sedanon puolustuspihdeissä.

Forssan Alun Jade Vega Niina Sedanon puolustuspihdeissä. Kuva: Jani Virolainen

Viime kaudella Pyrintö sijoittui runkosarjassa neljänneksi. Tiukan kamppailun jälkeen puolivälierissä tuli Forssan Alulle tappio voitoin 2–3. Kauden aikana Sedano oli aloitusviisikossa kaikkiaan yhdeksän kertaa ja pelasi kaikissa 29 ottelussa.

Alkua vastaan tulivat kauden parhaat pelitkin ja syntyi Korisliigan piste-ennätys 13.

– Hyvä kausi oli koko joukkueella, mutta ei se helppo ollut. Olihan se pettymyskin, kun emme päässeet mitalipeleihin.

– Pelaajia vaihtui aika paljon sarjan puolivälissä, ja piti rakennella vähän joukkuetta uudelleen. Ylpeä on oltava siitä, mitä saatiin kuitenkin aikaiseksi kauden aikana.

– Meillä oli hyvä onni myös jenkkien suhteen. He sopeutuivat heti joukkueeseen ja olivat osa meitä hyvinkin kiinteästi. Teimme paljon yhdessä myös koriksen ulkopuolella.

Roolitus peleissä menee naisten puolella vielä enemmän kuin miehissä jenkkipelaajien kautta. Heitä voi naisten Korisliigassa olla kolme joukkuetta kohti. Pyrinnössä on menty useana vuonna kahdella vahvistuksella.

– Kyllähän he tuovat myös itselleni intoa tsempata vielä enemmän. Mestarijoukkueen Torpan Poikien Carmen Tyson-Thomas oli samankokoisena haastava mutta mukava puolustettava. Kunnon taistelua saimme aikaan. Hyvä tyyppi tuntui olevan muutenkin.

Luon hyvää fiilistä ja tsemppaan muita.
Niina Sedano
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Minkälainen olet kapteenina?

– Olen helposti lähestyttävä. Luon hyvää fiilistä ja tsemppaan muita. En ole kentällä se, joka taktisesti on eniten äänessä. Siihen meiltä kyllä löytyi sanavalmiimpia pelaajia. Uskon, että onnistuin omassa tehtävässäni.

Uutta sopimusta tulevalle kaudelle ei 175-senttisellä laiturilla vielä ole. Oletettavaa on, että opiskelu pitää Sedanon Tampereen suunnalla ainakin joulukuuhun 2025 saakka.

– Olen sopeutunut hyvin. Paikka ei ole liian iso minulle. Jääkiekkopainotteisessa kaupungissa koripallokin saa jalansijaa.

Miten itse olet kehittynyt Pyrinnössä?

– Itsevarmuus on kasvanut, ja uskallan tehdä asioita kentällä aiempaa rohkeammin. Puolustus on edelleenkin vahvuuteni. Ovathan liigapelit ihan eri asia kuin ykkösdivarin aika Katajassa. Tempokin on ihan toisesta maailmasta.

Sedanon mukaan hänen ensisijaisia kehityskohteitaan ovat pallollinen pelaaminen hyökkäyspäässä ja pallovarmuuden lisääminen.

– Pitäisi pystyä antamaan hyökkäyspäässä joukkueelle enemmän.

Katajan naisten takkuista divarikautta Sedano seurasi melko vähän.

–  Toki pari kotipeliä näin paikan päältäkin. Harmittaahan se, että ollaan taas tilanteessa, että jatkuuko laji ensinkään putoamisen jälkeen Joensuussa ja millä tasolla. Kasvattajaseuraan on aina rakkaat tunteet.

Toivon, että jaksan pelata mahdollisimman pitkään ja että koripallo on kivaa.
Niina Sedano

Mitkä ovat tulevat tavoitteesi?

– Joukkueena tavoittelen Pyrinnössä vielä mitalia. Pirkanmaalla on nyt tiukka kilpailutilanne, kun naapurimme BC Nokia nousi Korisliigaan.

– Toivon, että jaksan pelata mahdollisimman pitkään ja että koripallo on kivaa. Valmistuminen määrittelee, mihin suuntaan. Opinnot ovat hektisessä elämässäni pysyneet aikataulussa.

Niina Sedano ei naisissa ole ainoa Katajan kasvatti, joka on pelannut ylimmällä sarjatasolla. Pyrinnössä pelasi kaudella 2004–2005 Maiju Kekki, jolla on liigataustaa myös Tapiolan Hongasta.

Juuli Piiroinen puolestaan pelasi kaudella 2007–2008 HoNsUssa Jyväskylässä ja kaudella 2018–2019 Kouvottarissa. Muutaman Joensuu-vuoden jälkeen Piiroinen muutti perheineen takaisin pääkaupunkiseudulle tänä keväänä.

Poimintoja

Niina Sedano, Tampereen Pyrintö

Poimintoja (peliä kohti) kaudelta 2023–2024


Peliaika: 21 min.


Pisteet: 4,6, levypallot 4,6.


Heittoprosentit: 48,6 (2 pist.) 31,0 (3 pist.), 92,6 (vapaaheitot).


Syötöt: 1,3, menetykset: 1,5, riistot: 0,5.


Vapareissa Korisliigan ehdotonta kärkeä.


Katajan kaudella (21–22) ykkösdivisioonan paras vapaaheittäjä: 85,81 prosenttia.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta