play

Viisikymppisiään juhliva Marttakahvio kutsuu kaupunkilaiset keskiviikkoisille synttäreilleen

Toiminnanjohtaja Heli Hjälm on saanut iloita kahvion pääsystä niin Aku Ankkaan kuin kaupunginteatterin näytelmäänkin.

Toiminnanjohtaja Heli Hjälm on saanut iloita kahvion pääsystä niin Aku Ankkaan kuin kaupunginteatterin näytelmäänkin. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Onhan tässä jonkin näköinen uutiskynnys ylitetty, jos Aku Ankkaankin on päästy.

Pohjois-Karjalan martat ry:n toiminnanjohtajan Heli Hjälmin on helppo hymyillä, kun puhe kääntyy Marttakahvioon, joka juhlii tulevana keskiviikkona 50-vuotista toimintaansa Joensuun torilla. Juhlaan on kutsuttu myös Pirkko Päivänurmi, joka käynnisteli torilla Päivänurmen kahviota samoina 70-luvun vuosina, jolloin Marttakahvio toimi ensimmäisiä vuosiaan.

– Sen vuoksi halusin Pirkon tänne kutsua muistelemaan, koska meillä nykyisillä Marttakeskuksen työntekijöillä ei ole siitä ajasta omia muistoja, Hjälm toteaa.

– Lapsuudestani muistan, että kun torilla käytiin, olen tuolla torin toisella laidalla kahviossa istunut. Ihan en ole varma, osasinko silloin tehdä eroa Päivänurmen ja Marttakahvion välillä.

Hjälm huomauttaa, että naapurusten kilpailu ei suinkaan haitannut toimintaa, vaan päinvastoin hyödytti. Esimerkkinä hän mainitsee, että kun munkit tulivat myyntiin ensiksi Päivänurmelle, ihmiset alkoivat kysellä niitä martoiltakin, ja sitten martatkin rupesivat tekemään munkkeja.

– Puhelimessa kun juteltiin, Pirkko mainitsi, että piirakkapajassa, joka on toiminut vähän lyhyemmän aikaa kuin Marttakahvio, kolmisenkymmentä vuotta, oli aluksi ihan oikeasti puulla lämmitettävä vuolukiviuuni, joka keväällä rakennettiin ja syksyllä purettiin. Ymmärtääkseni martat luopuivat siitä ja siirtyivät sähköuuniin siksi, että torin ympärillä olevat kiinteistöt valittivat savun tuomista haitoista.

Käsitteeksihän marttojen piirakat ovat tulleet. Kun Karjalan Heili kyseli kymenkunta vuotta sitten Ilosaarirockissa kävijöiden muistoja, yksi eteläsuomalainen festarivieras mainitsi, että rokkipäivä pitää aloittaa piirakalla Marttakahviossa.

Aku Ankan lisäksi kahvio on päässyt muihinkin lehtiin. Joskus 1990-luvulla Karjalaisen nimimerkki Vatasen Potsi eli Pentti Väistö kertoili pakinnoissaan, mistä kaikista asioista hän oli Marttakahvion poikain kanssa jutellut.

– Onhan Marttakahvio iso osa joensuulaista kaupunkikulttuuria. Loistava esimerkki tästä on se, kun kävin keväällä katsomassa kaupunginteatterissa Joen sydämen, tämä mainittiin repliikissä ja seinälle heijastettiin teksti 1974 Marttakahvio, Hjälm huomauttaa.

Kun haastattelusta siirrytään ottamaan kuvaa, naapuripöydässä istuva ikilappeenrantalainen Ulla Mikkola varmistaa Hjälmiltä, oliko tämä muistanut mainita, mistä marttakahvioidea oikein Joensuuhun tuli.

Muistihan Hjälm.

– Puolanteen Kaija oli nähnyt Lappeenrannassa, että martat pyörittivät siellä menestyvää vohvelikioskia. Hän alkoi pohtia, voisiko samanlainen ajatus toimia myös Joensuun torilla.

Heinäkuussa 100 vuotta täyttävä Puolanne on kutsuttu mukaan kaikille avoimeen juhlaan, jota vietetään keskiviikkona 5.6.2024 kello 10–12.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta