play

Cecibin keittiössä: Pavlovan vaikein osuus on valkuaisten erottelu keltuaisista – katso myös lemon curdin ohje

Tällaista kakkua balettitanssija Anna Pavlova sai nauttia Uudessa-Seelannissa.

Tällaista kakkua balettitanssija Anna Pavlova sai nauttia Uudessa-Seelannissa. Kuva: Hanna Suhonen

Hanna Suhonen

Helmikuun alussa juhlittiin J. L. Runebergin päivää ja sen kunniaksi monessa kodissa nautittiin varmasti runebergintorttuja joko itse leivottuina tai valmiina ostettuina. Yhtä kaikki, juhlaan kuuluvat juhlaherkut, ja ainakin itselleni juhlien suunnittelemisen tärkein osuus on tarjottavien miettiminen jo hyvissä ajoin etukäteen. Seuraavaksi suunnitelmissani on oman valmistujais- ja synttärikakkuni sisältö.

Suomalaiset ovat kakkukansaa. Ristiäisissä tarjoillaan hempeää kakkua, syntymäpäivillä tarjotaan teemakakkua, konfirmaatiota juhlistetaan varmasti kakulla, hääjuhlaa ei voi ajatellakaan vietettävän ilman näyttävää kerroskakkua, eläköitymisjuhlassa on kakkua pöydässä ja lopulta viimeistä matkaakin kunnioitetaan eleettömällä kakulla.

Viime syksynä pääsin leipomaan itselleni tärkeät kakut, sillä minusta tuli pienen tytön täti ja sain leipoa hänen kastejuhlaansa täyte- ja voileipäkakut. Leipomisella voi osoittaa rakkautta, ja se voi olla myös kunniatehtävä.

Lapsuudesta muistuu mieleen varmasti monelle mansikkahillolla ja banaanilla täytetyt kermakakut, joiden päälle ripoteltiin nonparelleja tai aseteltiin namusia. Muotia olivat myös tuoreilla hedelmillä, kuten persikalla, kiivillä ja rypäleillä sekä sokerikiilteellä silatut kakut, eikä juhannusta vietetty ilman mansikkakermakakkua.

Näyttävyydestään huolimatta pavlova on varsin vaivaton ja nopea valmistaa.

Mansikkakermakakkua jossain muodossa teen itsekin juhannuspöytään – viimevuotinen juhannuskakkumme on oheisessa reseptissä. Rakastan lemon curdia eli sitruunatahnaa, sen kirpeänpehmeä maku sopii mainiosti rapean pavlovan ja tuoreiden mansikoiden kaveriksi.

Pavlova on näyttävä kakku, jonka juuret juontavat sadan vuoden taakse Australiaan tai Uuteen-Seelantiin, jossa kevyttä kakkua on tarjoiltu venäläiselle balettitanssijalle Anna Pavlovalle. Pavlova on rapea päältä, sisus on vaahtokarkkimaisen sitkeä, ja sen voi täyttää millä tahtoo – kesällä parhain täyte ovat marjat, talvella hedelmät, ja makumaailmaan sopivat myös erilaiset kastikkeet, tahnat ja muut lisukkeet. Näyttävyydestään huolimatta pavlova on varsin vaivaton ja nopea valmistaa.

Kompastuskivi on kananmunien valkuaisten erottelu keltuaisista.

Oma vinkkini on, että riko kuori varovasti ja kumoa kananmuna kädellesi, valkuainen valuu sormien välistä kulhoon keltuaisen jäädessä kämmenelle. Harjoitus tekee tässäkin mestarin! Eikä kannata erotella valkuaisia jo onnistuneesti eroteltujen valkuaisten päällä – pienikin määrä keltuaista aiheuttaa sen, etteivät valkuaiset vaahtoudu. Keltuaisista kannattaa keitellä lemon curdia, johon ohessa on myös ohje. Curdia voi tehdä myös muista hapokkaista marjoista ja hedelmistä.

Kauniin kirpeän säväyksen upean värin ohella curdiin saa tyrnimarjalla.

Vuoden juhlat ovat vielä pääsääntöisesti edessäpäin. Mieti juhlien luonnetta ja teemaa, kutsuttavien mieltymyksiä, omia bravuureitasi ja lemppareitasi, satokautta sekä onko tarjottavissa jokin yhteinen linja, joka ohjaa menun suunnittelua.

Uusia reseptejä kannattaa koeleipoa etukäteen, ja leipominen kannattaa aikatauluttaa, ettei kakku ole kuorruttamatta vielä siinä vaiheessa, kun ensimmäiset vieraat ovat oven takana. Tärkeintä on kuitenkin rentous – liiallinen pingottaminen vie ilon sekä juhlista että juhlien järjestäjistä. Juhlien on tarkoitus olla mukava yhteinen hetki, josta jää kauniita muistoja tulevaisuuteen.

Ihanaa juhlien täyteistä vuotta Heilin lukijoille!

Pavlova lemon curdilla ja mansikoilla (g, l)

8–10 annosta

pavlova


5 kananmunan valkuaista


250 g tomusokeria


1 rkl maissitärkkelystä


1 rkl omenaviinietikkaa

täyte ja koristelu


n. 2 dl lemon curdia


3 dl kuohukermaa


tomusokeria


vaniljasokeria


500–1000 g tuoreita mansikoita


tuoretta minttua

Valmista pavlova. Kuumenna uuni 100-asteiseksi ja leivinpaperoi uunipelti, piirrä leivinpaperiin n. 20 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä.


Erottele kananmunien valkuaiset isoon vatkauskulhoon, säästä keltuaiset muihin leivonnaisiin. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi.


Sekoita tomusokeri ja maissitärkkelys ja siivilöi seosta vähän kerrallaan valkuaisseoksen joukkoon koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki on kiiltävää ja kovaa. Sekoita viimeisenä joukkoon omenaviinietikka.


Lusikoi marenki leivinpaperille piirretyn ympyrän keskelle ja levitä marenkia niin, että reunat ovat korkeat mutta keskelle syntyy kuoppa täytteitä varten.


Siisti ulkoreunat esim. palettiveitsellä alhaalta ylös vetämällä.


Paista pavlovaa 100-asteisessa uunissa 1 tunti 15 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä uuninluukku raolleen, anna pavlovan jäähtyä uunissa kokonaan.

Valmista täyte pavlovan ollessa uunissa. Tee ensin lemon curd jäähtymään. Sen jälkeen perkaa mansikat ja leikkaa ne siivuiksi. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla sekä kevyesti tomusokerilla. Kokoa pavlova levittämällä kuopan pohjalle kermavaahto, sen päälle lemon curdia ja levitä päällimmäiseksi kekomaiseen muodostelmaan mansikat. Koristele mintunlehdillä. Tarjoile pavlova heti, ettei marenki vety.

Lemon curd -sitruunatahna (l)

n. 3 dl valmista curdia 

1 dl sitruunamehua


1 ½ dl tomusokeria


4 kananmunan keltuaista


50 g voita

Purista sitruunasta mehut ja mittaa mehu kattilaan yhdessä tomusokerin kanssa. Kiehauta seos kattilassa ja anna jäähtyä hetki.


Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset, säästä valkuaiset muita leivonnaisia, kuten pavlovaa, varten. Sekoita keltuaiset kattilaan mehuseoksen joukkoon koko ajan käsivispilällä vatkaten, kunnes seos sakenee, voit tarvittaessa kuumentaa seosta kevyesti liedellä, jos se on jäähtynyt liikaa. Varo massan kuumentamista liian kuumaksi keltuaisten lisäämisen jälkeen, ettei keltuaiset kokkeloidu.


Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja sekoita voipalat saostuneen curdin joukkoon. Purkita puhtaaseen lasipurkkiin ja käytä jäähtyneenä


Säilytä jääkaapissa, säilyvyys n. 2 viikkoa. Voit myös pakastaa valmiin lemon curdin, pakastimessa säilyvyys muutaman kuukauden.

Vinkki: curdia voi tehdä kaikista muista sitrushedelmistä, tyrnistä ja marjoista, kuten vadelmasta. Käytä marjoja paseerattuna eli siivilän läpi paineltuna, ettei siemeniä tule mukaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta