play

Power Cup on maailman suurin nuorten lentopallotapahtuma – Joensuuhun se tuo 742 joukkuetta

Iloisia tunnelmia kuukausi ennen tapahtumaa. Vasemmalta ruokailuvastaava Jouko Martikainen, tapahtumajohtaja Anna Komu, paikallispäällikkö Sami Leinonen ja  ohjelmavastaava Anna-Maria Tenninen.

Iloisia tunnelmia kuukausi ennen tapahtumaa. Vasemmalta ruokailuvastaava Jouko Martikainen, tapahtumajohtaja Anna Komu, paikallispäällikkö Sami Leinonen ja ohjelmavastaava Anna-Maria Tenninen. Kuva: Kari Viljakainen

Kari Viljakainen

Maailman suurin lasten ja nuorten lentopalloturnaus Power Cup rantautuu Joensuuhun 6.–9. kesäkuuta toisen kerran 40-vuotisen historiansa aikana. Mukaan on ilmoittautunut 742 joukkuetta, joista ulkomaisia on 54. Paikallistasolla järjestelyjen päävastuun kantaa Joen Juju. Suomen lentopalloliitto on toteutuksessa vahvasti mukana.

Liiton edustajat kävivät juuri ennen vappua tapahtumajohtaja Anna Komun johdolla tarkastamassa järjestelyjen tilannetta ja toimintaympäristöä.

– Mehtimäellä on erittäin hyvä ja toimiva alue. Keskusta on lähellä, ja muitakin aktiviteetteja on tässä vieressä. Tämä on täydellinen alue tällaisen ison urheilutapahtuman toteuttamiseen, Komu sanoo tyytyväisenä.

– Joukkuemäärät ovat vähitellen nousussa koronan jälkeen. Ilahduttavaa on ulkomaisten joukkueiden määrän kasvu. Henkilöinä heitä tulee noin 100 enemmän kuin viime vuonna oli Imatralla. Kaukaisimmat vieraat ovat Algeriasta.

Tässä muodossa tapahtuma on koko maailman laajin nuorten lentopallotapahtuma. Ikähaitari osallistujissa on 7–22 vuotta, ja sarjoja on kaikkiaan 25. Joensuuhun odotetaan tapahtuman ajaksi arviolta noin 15 000:tä kävijää.

Toisen kerran mukana on 7–15-vuotiaille tarkoitettu kesäleiri.
Anna Komu

Uutuutena tapahtumassa on u18-ikäisten beach volley -turnaus.

– Toisen kerran mukana on 7–15-vuotiaille tarkoitettu kesäleiri. Se on tarkoitettu niille, joilla ei ole lajista juuri aiempaa kokemusta, Komu kertoo.

Power Cupin paikallispäällikkönä toimii ampumahiihdon maailmancupeissa meritoitunut Sami Leinonen. Myös Jukolan viesti on viime vuosina kuulunut hänen työsarkaansa.

– Viimeinen kuukausi on nyt menossa ennen tapahtumaa. Kun ilmoittautuneiden määrä selvisi, pääsimme ripeästi etenemään majoitus- ja ruokajärjestelyissä, hän kertoo.

– Tietty turva tulee siitä, että koulumajoitukset on ulkoistettu paikallisille urheiluseuroille ja yhdistyksille. Ruokailu on iso kokonaisuus, ja myös turvallisuusasiat ja liikenteenohjaus ovat haastavia suunnitella.

Majoitustiloja on käytössä kaikkiaan 16, joista 14 on kouluja. Niistä kaikista ehtii bussilla pelipaikoille alle vartissa. Ylimääräisiä busseja on viikonlopun aikana Joensuun liikenteessä yli 100.

Eri osa-alueiden talkoolaisten kasaamisessa on vahva loppukiri menossa.

– Loppurekrytointi tapahtuu tyypillisesti aika myöhäisessä vaiheessa. Järjestäjien kannaltahan se on inhottavaa. Kiinnostusta on, mutta se konkretisoituu usein vasta tapahtuman lähestyessä. Kaikkiaan heitä tarvitaan yli 700, Sami Leinonen laskeskelee.

Minkälaisella budjetilla tapahtumaa pyöritetään?

– Paikallistasolla järjestäjien budjetti on noin 200 000 euroa. Toivon mukaan vaivanpalkkaa jää heille esimerkiksi kioskimyynnistä, Leinonen toivoo.

Lentopalloliitolla on tapahtumaan oma kustannusrakenne, josta se tiettyjen kriteerien mukaan maksaa korvaukset järjestäjille.

Pelitapahtumien lisäksi Power Cupiin kuuluu Lähtelän puistoalueella toimiva Power-tori ja kaikille avoimet avajaiset torstaina kello 19. Esiintyjinä on räppäri Ahti ja popartisti Hugo. Nuoria pelaajia innostaa taatusti myös perinteinen lauantainen kisadisko.

Tulkaa ihmeessä katsomaan todella merkittävää, iloista ja suuruusluokassaan ainutlaatuista nuorten tapahtumaa.
Sami Leinonen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Tapahtumasta pyörii myös joka päivä striimi Youtubessa. Siitä voi seurata tapahtumia, jos ei pääse paikalle, kertoo ohjelmavastaava Anna-Maria Tenninen lentopalloliitosta.

– Tulkaa ihmeessä katsomaan todella merkittävää, iloista ja suuruusluokassaan ainutlaatuista nuorten tapahtumaa, kannustaa paikallispäällikkö Sami Leinonen.

– Kyllä Joensuussa on rautainen porukka. Täällä voitaisiin olla useamminkin, tapahtumajohtaja Anna Komu hymyilee vierailun päätteeksi paikalle olleille vastuuhenkilöille.

Edellisen kerran Power Cup järjestettiin Joensuussa vuonna 1998. Silloin mukana oli 849 joukkuetta. Siltä ajalta monet muistavat läpi kaupungin menneen näyttävän avauskulkueen. Se on jäänyt kuitenkin vuosien varrella pois järjestelyistä. Eniten joukkueita, 954, on ollut Lahdessa vuonna 2007.

Kenttärajoja yli 15 kilometriä

Kenttäpäällikkö Jere Sinkkonen tuntee töidensä kautta Mehtimäen liikuntapaikat. Näin ollen haastavat kenttäjärjestelyt ovat edenneet suunnitellusti.


– Kaikkiaan 226 kenttää on mitoitettu Mehtimäen alueelle ja Kirkkopuiston kentälle. Jos kilpajäähalli ei olisi remontissa, olisimme saaneet sinne ruokailun ja koko Joensuun areenan pelikäyttöön.


Power Cupin mittakaavat tuntuvat uskomattomilta. Esimerkiksi otteluita on nelisentuhatta ja rajaviivoja piirretään kentille reilut 15 kilometriä. Sateita tai ihmisten ylikävelyjä ei toivota rajoja sotkemaan.


– Joensuun kaupungille iso kiitos, että se on antanut kaiken mahdollisen alueella tarvittavan avun ja välineet käyttöömme, Sinkkonen kiittelee.


Kun kentillä taistellaan iloisesti mutta tosissaan, ruokailun toimivuus on tärkeä osa tapahtumaa. Ruokailun vastuuhenkilölle Jouko Martikaiselle eivät isot tapahtumat ole vieraita.


– Osa ruuasta tulee valmiiksi lämmitettynä ja osa lämmitetään areenassa, jossa ruokailukin tapahtuu. Talkoolaisia tarvitaan yhteen vuoroon aina 80. Keittiötilat rakennetaan ammattilaisten voimin, koska areenassa niitä ei pysyvästi ole.


Annoksia menee ruokailua kohti noin 6 500, joten yhteismäärä viidestä ruokailusta on reilusti yli 30 000. Pinaattilettuja Martikainen veikkaa suurimmaksi nuorten suosikiksi.


– Monessa tapahtumassa on useampia ruokavaihtoehtoja. Täällä on vain yksi, joten toteutus on helpompaa. Haasteena on ison henkilömäärän ruokkiminen hyvin nopeassa tahdissa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta