Etsivä on nuorelle kuin kartta ja kompassi mutta ei tee asioita hänen puolestaan
Etsivä nuorisotyö on 15–29-vuotiaille suunnattua erityisnuorisotyötä, jonka keskiössä on yksilöohjaaminen. Ohjaus voi olla tarpeen mukaan lyhyt- tai pitkäkestoista. Nuoren kanssa saatetaan etsiä töitä, koulupaikkaa tai oikeaa palvelua.
Erityisnuorisotyön tila Wintti sijaitsee kauppakeskus Ison Myyn kolmannessa kerroksessa nuorisokeskus Whisperin läheisyydessä.
Wintillä on muun muassa huoneita, joissa ohjaajat voivat keskustella yksityisesti nuorten kanssa, sekä ryhmätyötiloja, joissa on järjestetty esimerkiksi lautapeli-iltoja pienryhmille.
Etsivät nuorisotyöntekijät Toni Pakarinen ja Petja Hamunen kertovat, että etsivä kulkee nuoren rinnalla, ei tee asioita heidän puolestaan.
– Etsivä on ikään kuin nuoren karttana ja kompassina, joka auttaa selviytymään palveluverkostoissa ja kaikessa mitä on, nuorisotyön koordinaattori Petri Happonen sanoittaa.
Yhteydenotto etsiviin saattaa tulla työllisyyspalveluista, koulusta tai vanhemmilta, mutta yhä useammin nuoret ottavat myös itse yhteyttä.
– Yhteyttä otetaan, jos tarvitsee ohjausta oikeaan paikkaan tai ihan vain tietotaitoa, kuten miten haetaan toimeentulotukea, Hamunen sanoo.
Yksi etsivistä on töissä Nuorisoverstaalla, jossa järjestetään erilaisia pajoja esimerkiksi käsitöihin tai mielenterveyteen liittyen. Petri Happonen kertoo Nuorisoverstaan olevan tärkeä yhteistyökumppani.
Harrastustoiminta on oleellinen osa etsivää nuorisotyötä. Petri Happonen painottaa, että on tärkeää pitää kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolta.
– Elämässä on paljon muitakin osa-alueita kuin työ tai opiskelu, johon nuoret voivat tarvita etsivän tukea, Happonen sanoo.
Joskus on tärkeää saada nuori ihan vain käymään pihalla.Petja Hamunen
Esimerkiksi Whisperillä biljardia pelatessa tai kävelyllä käydessä on etsivien mukaan myös helpompi tutustua nuoreen ja rakentaa luottamusta.
– Voidaan käydä museoissa, kuntosalilla tai skeittaamassa, ja nyt on viritelty myös bänditoimintaa, Pakarinen kertoo.
– Joskus on tärkeää saada nuori ihan vain käymään pihalla, Petja Hamunen huomauttaa.
Hamunen aloitti yksilöohjaamisen viime vuoden elokuussa tehtyään pitkään muuta nuorisotyötä.
– Yksilöohjaamisessa ehtii keskustelemaan nuorten kanssa ja pääsee olemaan paremmin läsnä.
Hän kertoo, että itsellekin tulee hyvä mieli, kun nuori saa jonkin asian maaliin.
– Yhdelle nuorelle löysimme mieluisen työpaikan, johon hakea. Hän sitten soitti minulle yllättäen, kun sai paikan, ja iloisuus kuului äänestä.
– Kävin myös Uimaharjussa tapaamassa sellaista nuorta, jolla oli mielestään toivoton tapaus. Ei mennyt kuin tunti, niin saimme hoidettua kaverille koulupaikan, ja hän on nyt aloittanut opiskelun, Hamunen kertoo.
Etsivät ovat pistäneet merkille nuorten mielenterveysongelmat ja yksinäisyyden.
– On ahdistusta, masennusta ja pelkoja, Pakarinen sanoo.
– Monesti mielenterveyspalveluita voidaan joutua myös jonottamaan, mutta etsivä voi olla sen aikaa tukena, hän lisää.
Nuoret tarvitsevat tukea myös raha-asioiden kanssa. Heillä voi etsivien mukaan olla maksuhäiriöitä tai lainoja. Tukien hakeminen ja muuttuvien järjestelmien kanssa painiminen yksin voi olla haastavaa.
– Taloudellisen tuen putoaminen on iso asia. Pieneltä vaikuttava summa on nuorelle paljon, Happonen sanoo.
– Nuorille mahdollisesti tehtävät talouden tiukennukset ja kiristykset voivat näkyä työn lisääntymisenä, mutta meillä on hyvä tiimi.
Viime vuoden henkilöstövaihdokset ja uudet tilat ovat Petri Happosen mukaan rakentaneet hyvän pohjan alkaneen vuoden nuorisotyölle.
– Joensuun kaupungin poliittiset päättäjät ovat toimineet hienosti, sillä nyt leikkauksia ei ole vielä näkynyt. Uskon heidän näkevät meidän ennaltaehkäisevän työn tärkeyden.
Valtion avustuksista ollut puhe huolettaa Happosta.
– Toivotaan, että tämä työ nähdään merkityksellisenä. Ennalta ehkäisevällä tuella on tärkeä rooli myös talouden kannalta.