play

Polkupyörien huoltoa ja hautakivien puhdistusta – Tuokko Linjama, 16, ja Hertta Pietarinen, 18, ovat 4H-yrittäjiä

Nimi Puhdas rauha kuvaa Hertta Pietarisen yrityksen periaatteita. Pietariselle on tärkeää, että hänen toimintansa ylläpitää rauhaa ympäristössä eikä aiheuta häiriötä.

Nimi Puhdas rauha kuvaa Hertta Pietarisen yrityksen periaatteita. Pietariselle on tärkeää, että hänen toimintansa ylläpitää rauhaa ympäristössä eikä aiheuta häiriötä. Kuva: Veera Vuori

Veera Vuori

Kanervalassa sijaitsevan Pyörähuolto Valokon yrittäjä on Tuokko Linjama, 16. Linjama perusti oman yrityksensä vuonna 2021. Idean hän sai perheeltään: hänen isosiskonsa ovat aiemmin pitäneet omia 4H-yrityksiään.

– Mietin pienenä, että haluaisin itsekin olla vanhempana yrittäjä. Päätin sitten perustaa Valokon, Linjama kertoo.

Ensimmäiset kaksi vuotta yritys puhdisti vanhoja kynttilöitä. Pyöräbisnekseen Linjama vaihtoi noin vuosi sitten.

– Isäni on opettanut minulle paljon polkupyörien korjaamisesta ja huoltamisesta, minkä takia päädyin vaihtamaan juuri polkupyörähommiin. Tykkään tällaisesta käytännön työstä.

Hertta Pietarisen, 18, yritys Puhdas rauha tarjoaa hautakivien puhdistuspalveluita. Myös Pietarinen sai idean yritykselleen lähipiiristään.

– Pari kesää sitten tätini pyysi minua ja siskoani pesemään sukulaistemme hautakiviä. Tätini mainitsi, että tästähän voisi saada yritysidean. Silloin en tarttunut vielä ideaan mutta nyt päätin, että on sopiva aika perustaa tämä yritys.

Pietarinen perusti yrityksensä noin kuukausi sitten. Hautakivien pesua hän ei ole vielä aloittanut, mutta hän on hoitanut valmistelut.

– Kävin 4H-koulutuksen, hankin Y-tunnuksen ja hoidin vero- ja yritysasiat kuntoon, Pietarinen kertoo.

– Muutamia asiakkaita on jo tiedossa, ja kiinnostus on herännyt. Työn osaan jo entuudestaan, joten sitä ei tarvinnut sen tarkemmin harjoitella.

Linjamalle yrityksen perustamiseen kuului työtilan remontointi sopivaksi. Hän huoltaa polkupyöriä omakotitalon kellarissa. Tila on pieni, mutta sinne mahtuu kaikki tarvittava.

Tuokko Linjama aloitti 4H-yrittäjänä siskojensa jalanjäljissä.

Tuokko Linjama aloitti 4H-yrittäjänä siskojensa jalanjäljissä. Kuva: Veera Vuori

– Kun aloitin polkupyörähuoltoa, tämä tila oli ihan sekaisin. Tila siivottiin, seinät maalattiin, työkaluille hankittiin säilytystilaa seinälle ja renkaille rakennettiin rekki, Linjama luettelee esitellessään tilaa.

– Täällä on mukava työskennellä ja oleskella, koska tila pysyy viileänä myös kesällä.

Sekä Pyörähuolto Valokko että Puhdas rauha ovat 4H-yrityksiä. Joensuun 4H-yhdistyksen kautta yrittäjänä toimii tällä hetkellä 27 nuorta, minkä lisäksi koulutuksessa ja yrityksen perustamista suunnittelemassa nuoria on kymmenkunta.

Yrittäjät saavat koulutusta, ohjausta ja apua 4H-yhdistykseltä. Yrityksille tarjotaan myös taloudellista apua: joensuulaiset 15–19-vuotiaat 4H-yrittäjät voivat saada kesäkaudella kaupungilta nuoren yrittäjän tukea jopa 250 euroa kuussa. Hyötyä voi olla myös opinnoissa: Pietarinen mainitsee, että 4H-yrittäjä voi saada yritystoiminnasta opintopisteen opintoihinsa.

– 4H-yrittäjyys näkyy paitsi koulutuksen tarjoamissa opeissa, myös siinä, miten yritys toimii. Koska 4H-yhdistys on yritykseni takana, voin taata asiakkailleni tietyn varmuuden ja laadun sekä itselleni tukea, Pietarinen toteaa.

Pyörähuolto Valokon asiakaskunta koostuu pääosin aikuisista ja opiskelijoista. Asiakkaita käy keskimäärin pari viikossa, ja tienestejä kertyy mukavasti.

– Yksittäisistä pienistä korjauksista veloitan kymmenestä viiteentoista euroa, koko pyörän huollosta 40 euroa. Hankalammat korjaukset katsotaan tapauskohtaisesti. Laskin vasta, että viime kuussa tienasin yhteensä noin 300 euroa, Linjama kertoo.

Puhdas rauha puolestaan veloittaa pesusta hautakiven koosta, kunnosta ja likaisuudesta riippuen 45 eurosta 150 euroon. Kuluja tulee mahdollisista matkakustannuksista sekä työvälineistä. Työhön menee tunnista pariin, ja tarkka ja huolellinen työ on yrittäjälle tärkeää.

– Pidän tärkeänä sitä, että työ on hienovaraista ja asiakasta, hautaa, hautausmaata ja luontoa kunnioittavaa. Haluan, että mikään, mitä teen, ei aiheuta haittaa luonnolle eikä häiritse ketään hautausmaalla, Pietarinen toteaa.

Sekä Linjama että Pietarinen pitävät itsensä työllistämisessä sen joustavuudesta ja mahdollisuudesta päättää asioista itse. Myös oma työnkuva on kummallekin mieleinen.

Minusta on palkitsevaa nähdä ero hautakivessä ennen pesua ja sen jälkeen.
Hertta Pietarinen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Omassa yrityksessäni parasta on itse työ. Minusta on palkitsevaa nähdä ero hautakivessä ennen pesua ja sen jälkeen. Voin myös kuvitella, miten ilahduttavaa asiakkaalle on nähdä, kun tärkeä hautakivi pääsee uudelleen oikeuksiinsa, Pietarinen kertoo.

Linjamalle mahdollisuus omaan tilaan ja omien aikataulujen mukaan toimimiseen on myös erityisen mieluisaa.

– On kiva, kun ei ole tiettyjä työaikoja, vaan niistä voi itse sopia asiakkaan kanssa. Tykkään myös siitä, kun on oma työtila, jossa voi vaikka kuunnella musiikkia työskennellessään.

Yrittäjänä toimimisessa Pietarinen on uutta oppinut vero- ja lakiasioista. Hän toivoo oppivansa paljon myös asiakkaiden kohtaamisesta. 4H-yrittäjänä uusissa tilanteissa ei tarvitse pärjätä yksin vaan saa tukea yhdistykseltä.

– Kun toimin 4H-yrittäjänä, minulla on tukiverkko, jolta saan apua, kun sitä tarvitsen. Tulevaisuudessa saamani opit ja kokemukset voivat olla monessa hyödyksi, eikä minun tarvitse opetella niitä yksin uudelleen.

Myös Linjama kertoo oman yrityksen opettaneen lisää asiakaspalvelusta, viestinnästä ja mainostamisesta. Itse polkupyöristäkin oppii uutta.

Tuokko Linjaman työtila pysyy viileänä, sillä se sijaitsee omakotitalon kellarissa.

Tuokko Linjaman työtila pysyy viileänä, sillä se sijaitsee omakotitalon kellarissa. Kuva: Veera Vuori

– Jos vastaan tulee uudenlainen korjaustehtävä tai muu hankala tilanne, pyydän isää avuksi ja katson netistä tutoriaalivideoita.

Millaiselle nuorelle kesäyrittäjyys sitten sopii? Sekä Linjama että Pietarinen ovat sitä mieltä, että yrittäjyys sopii oikeastaan kenelle vain. Hyötyä on tietysti siitä, että on oma-aloitteinen ja motivoitunut eikä luovuta heti.

– Kenestä tahansa voi tulla yrittäjä, mutta kenestä tahansa ei voi tulla minkä vain alan yrittäjä. On tärkeää löytää yritysidea, joka sopii juuri itselle. Esimerkiksi juuri tämä työ ja tähän yritykseen vaadittavat asiat ovat minulle luontevia, Pietarinen huomauttaa.

– Yrittäjyys sopii sellaiselle nuorelle, joka haluaisi tekemistä tai rahaa mutta ei saanut kesätöitä. Kun perustaa oman yrityksen, voi tehdä oikeastaan mitä haluaa. Yrityksessä voi tarjota sellaisia palveluita, joihin itsellä on osaamista ja jotka itseä kiinnostavat, Linjama summaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta