play

Anna-Liisa Kotilainen käy viljelypalstallaan monta kertaa viikossa – Marjalan asukkaille tarjolla on myös ilmaisia palstoja

Anna-Liisa Kotilainen on pitänyt omaa viljelypalstaa jo vuosien ajan. Raparperit ovat monivuotisia hyötykasveja.

Anna-Liisa Kotilainen on pitänyt omaa viljelypalstaa jo vuosien ajan. Raparperit ovat monivuotisia hyötykasveja. Kuva: Marja Mölsä

Marja Mölsä

Joensuun keskustassa asuva Anna-Liisa Kotilainen autoilee Marjalassa sijaitsevalle viljelypalstalleen useita kertoja viikossa. Toukokuun lopulla kylvötyöt olivat kiihkeimmillään.

– Perunaa, punajuurta, porkkanaa, sipulia, valkosipulia, tilliä, persiljaa, kesäkurpitsoja, papuja, raparperia, viher- ja mustaherukkaa ja kurkkuja, Kotilainen luettelee kasvimaansa aarteistoa.

Itse asiassa hommat ovat alkaneet jo keväällä kerrostalokodissa.

– Siellä ovat parvekkeella jo kurkut ja kesäkurpitsat taimella. Ne siirrän sitten tänne.

Kun kasvimaa on kylvetty ja istutettu, Kotilainen peittää koko alueen valkoisella kasvatusharsolla. Se antaa hyvää suojaa.

– Viime vuonna jänikset söivät kesäkurpitsan kukat, ja porkkanoihin tulee helposti jokin kemppi, jos niitä ei suojaa. Lämpötasapainokin on parempi harson alla.

Porkkanansiemenet piilotetaan mullan alle nauhoissa. Näin niiden kasvuväli on sopiva, eikä kasvustoa tarvitse harventaa.

Porkkanansiemenet piilotetaan mullan alle nauhoissa. Näin niiden kasvuväli on sopiva, eikä kasvustoa tarvitse harventaa. Kuva: Marja Mölsä

Opit kasvimaan pitoon Anna-Liisa Kotilainen on kerännyt ajan kanssa.

– Teen tätä vanhan kasvimaaopin mukaan. Minulla oli aikoinaan Savossa omakotitalo ja siellä iso kasvimaa, sitten olen lukenut kirjallisuutta. Sieltä saa hyviä vinkkejä niin viljelyyn kuin kompostointiinkin.

Palstalleen Kotilainen tulee aina ajan kanssa ja eväät mukanaan.

– Tämä on minulle suuri ilo. Täällä on mahtavia ihmisiä, jotka viljelevät omia palstojaan ja linnut laulavat. Mikä sen mukavampaa! Viime kesänä täällä oli kettukin.

Sormien upottaminen tuoksuvaan multaan tuntuu hänestä hyvältä.

– Ja kun ei anna rikkaruohojen kasvaa, niin palsta on aina siisti.

Kotilainen kokee, että puuhastelu kasvimaalla on myös mitä parhainta sielunhoitoa.

– Se on henkisestikin tärkeää ja saa hyvää, tuoretta sekä luotettavaa ruokaa. Tietää, mitä syö, kun kasvattaa itse. Makukin on ihan eri kuin kaupasta hankittuna.

Joensuussa on tarjolla asukkaiden omaan viljelyyn tarkoitettuja viljelypalstoja Marjalan lisäksi Mutalassa, Hukanhaudalla, Pilkossa ja Utrassa. Palstan voi vuokrata Joensuun 4H-yhdistykseltä, ja esimerkiksi aarin palstan vuosivuokra on 35 euroa.

Vesi täällä on ongelma.
Anna-Liisa Kotilainen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Vesi täällä on ongelma. Sitä on hankala saada, Kotilainen harmittelee.

Hän esittää nöyrän toiveen, että kaupunki tulisi viljelijöitä vastaan ja toisi pyörillä olevan vesisäiliön kasvimaan reunalle.

– Joillakin palstoilla sellainen on mutta ei täällä Marjalassa.

Tänä kesänä Marjalassa on mahdollisuus kokeilla palstaviljelyä matalalla kynnyksellä. Marjalan Asukasyhdistys on vuokrannut kaksi viljelypalstaa ja tarjoaa niistä jaettuja pienempiä palstoja ilmaiseksi alueen asukkaille.

– Vuokratut palstat on merkitty langoin pienempiin osioihin, joten oman alueen valinta on helppoa, sanoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Laura Kangas.

Tarkoitus on, että jokainen huolehtii istutuksiensa hoidosta ja siisteydestä.

– Toteutamme palstoille omat kompostikehikot maatuvan jätteen kompostointiin. Pyrimme lisäksi järjestämään paikalle muutamia yhteiskäyttöön tarkoitettuja puutarhavälineitä, Kangas lupaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta