play

Parafestissa nähdään niin jalkapalloa kuin Palefacen ja Cepan Maailman yhteiskeikkakin

Arto Pippuri, Jussi Väisänen, Erja Pakarinen, Kati Nevalainen ja Tuija Vartiainen-Gomez kertoivat elokuisen festivaalin sisällöstä.

Arto Pippuri, Jussi Väisänen, Erja Pakarinen, Kati Nevalainen ja Tuija Vartiainen-Gomez kertoivat elokuisen festivaalin sisällöstä. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Parafest tuo tänäkin vuonna 14.–17. elokuuta Joensuuhun monipuolisen elokuisen kulttuurifestivaalin, jota tällä kertaa täydentää jalkapallo. Kahtena peräkkäisenä päivänä (16. ja 17. elokuuta) Suomen ja Ranskan CP-maajoukkueet pelaavat maaottelut.

– Tämä idea tuli Matti Ikoselta, joka on Jipon edustusjoukkueen valmennuksen apuna kuvaamalla kaikki harjoitukset ja ottelut. Hän on myös Suomen CP-maajoukkueen kuvaaja, ja kun hän ei päässyt viime kesänä yhteen Jipon peliin maaottelun vuoksi, syntyi ajatus, että tuodaan maajoukkue Joensuuhun, Jipon Jussi Väisänen kertoo.

Ensimmäistä kertaa jalkapallo ei Parafestin ohjelmassa ole. Aiemmin siitä on ollut Sinisellä virralla Jippo Vutiksen pienpeliversiona.

Maajoukkueiden tuominen Joensuuhun maksaa Väisäsen mukaan 20 000 euroa. Rahoituksen järjesti Jippo, joka sai tukea Joensuun kaupungilta.

Kaupungin tukea kiittää myös Parafestin perustajiin kuuluva Arto Pippuri. Noin 50 000 euron kokonaisbudjetti saatiin kokoon, kun kaupungin, säätiöiden ja opetusministeriön tuen seuraksi saatiin viimeisimpänä Pohjois-Karjalan kulttuurirahaston apuraha.

Majoituksen ja ruokailut Parafest kustantaa kaikille esiintyjille, mutta joukossa on myös Palefacen ja Kalle Salonen Bandin kaltaisia nimekkäitä ammattilaisia, joiden esiintymispalkkioihin saatiin avustusta Joensuun Popmuusikoilta ja Musiikin edistämissäätiöltä.

Kalle Salosen yhtyeessä soittavat Salosen itsensä lisäksi Jukka Gustafsson ja Pekka Björn. Paleface siintyy yhdessä Cepan Maailma -räppärin kanssa, jonka kanssa hän on esiintynyt aiemminkin.

Tuija Vartiainen-Gomez korostaa vuosien aikana kertyneiden yhteistyökumppaneiden merkitystä.

 Joka vuosi tulee uusia yhteistyökumppaneita ja sitä kautta uusia tekijöitä.
Tuija Vartiainen-Gomez

– Joka vuosi tulee uusia yhteistyökumppaneita ja sitä kautta uusia tekijöitä. Nytkin on torstain aamupäivää tekemässä parikymmentä yhdistystä ja järjestöä.

Arto Pippuri ottaa esimerkiksi sähkärirallin, josta hän ei tiennyt mitään siinä vaiheessa, kun Parafestille ehdotettiin semmoisen järjestämistä.

– Ahjon eteen rakennetaan pujottelurata sähköpyörätuoleille. Jokainen ajaa vuorollaan, ja jokaiselle otetaan aika, Pippuri kertoo.

– Siihen on hirveästi osallistujia. Itse he hoitavat kaiken rallin järjestämisessä, Vartiainen-Gomez jatkaa.

Erja Pakarinen kertoo, että Parafest alkaa ennen varsinaista festivaalia Ahjossa olevalla näyttelyssä, jossa joensuulainen taiteilija Sanna Jokinen tuo esiin ALSin monia kasvoja.

– Jokinen haluaa kertoa sairaudesta taiteen kautta. Hän maalaa jaloillaan, ja hänellä on myös taidevalokuvia. Ahjon pienten salien näyttelyt ovat vielä vaiheessa, Pakarinen toteaa.

Torstain 15. elokuuta aamupäivässä keskitytään paikallisiin esiintyjiin ja paikallisten toimijoiden esittäytymiseen.

– Parefestin nettisivut päivitetään pian, ja sinne tulee tarkka päiväkohtainen ohjelma, Pakarinen sanoo.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta