play

Tero Tiaisella, 46, on työ, joka ei varsinkaan nuoria innosta – "Tarvittaessa pitää olla jämäkkä"

Tero Tiainen onnistuu yleensä jättämään työt työpaikalle. ”Kaikille asioille kun ei voi mitään, vaikka tekee oman työnsä mahdollisimman hyvin.”

Tero Tiainen onnistuu yleensä jättämään työt työpaikalle. ”Kaikille asioille kun ei voi mitään, vaikka tekee oman työnsä mahdollisimman hyvin.” Kuva: Kari Viljakainen

Kari Viljakainen

Abloyn pääluottamushenkilö Tero Tiainen, 46, kasvoi tehtävään vähitellen. Ikäkysymyshän tuollainen tehtävä ei ole, mutta ei noihin hommiin hypätä ihan kylmiltäänkään. Hänen vastuullaan on tällä hetkellä noin 400 työntekijäpuolen edunvalvonta Joensuun-tehtaalla.

– Tottahan se on, että nuoria eivät nämä hommat hirveästi kiinnosta. Ajatus on ehkä sellainen, että kun se laissa on näin, niin sieltä asiat tulevat kuin Manulle illalliset. Nuoret vaihtavat monesti työpaikkaakin tiheästi. Näin ei synny suhdetta ammattiliittoihin, Tiainen sanoo.

– Meillä on harvinaisen pitkiä työuria, kun vertaa moneen yksityispuolen yritykseen. Se on merkki, että työantajakin hoitaa hommansa, hän naurahtaa.

Tiaisen ura Abloylla alkoi vuoden 2001 tammikuussa ovensulkijaosastolla. Sitten seurasi kokoonpanotehtäviä ja pintakäsittelyä. Logistiikkapuolella vajaat 10 vuotta sitten tulivat ensimmäiset ajatukset, että katsotaan, minkälaisia silloin luottamusmieheksi kutsutun hommat ovat.

Mistä siihen tuli sysäys?

– Edellinen pääluottamusmies Eero Holsti jäi reilu vuosi sitten eläkkeelle. Hän kysyi ehkä vuonna 2016, kiinnostaisiko. Mietinnän jälkeen olin sitten osa-aikaisesti ensin pintakäsittelyosaston luottamusmies.

– Menestyin vaaleissa. Se antoi uskoa, että homma toimii. Eihän näihin hommiin hirveästi tunkua ole, Tiainen muistelee.

Sen jälkeen varapääluottamusmies siirtyi toimihenkilötehtäviin, ja sitä kautta ovi aukeni Tiaiselle.

– Monesti olin jo silloin kuuntelulla erilaisissa tilanteissa. Viiden vuoden jälkeen Eeron eläköityessä tuli eteen nousu hänen paikalleen. Kun kysyttiin kauniisti ja uskottiin, että pärjään, niin asia konkretisoitui. Uskaltauduin mukaan.

– Kahden vuoden pestejähän nämä kerrallaan ovat. Katsotaan nyt, mitä nuo hallitusohjelman heikennykset näillekin hommille tekevät. Nyt on itselläni menossa se toinen vuosi.

Mitä ominaisuuksia työssäsi tarvitaan?

– Aidosti pitää olla kiinnostunut ja osata kuunnella sekä asettua toisen henkilön asemaan. Auttamisen halua pitää olla ja tahtoa, että asiat menevät reilusti ja sovitusti. Tarvittaessa pitää olla jämäkkä. Itse koen, että aina ei ole paras huutaa kovimmin ja lyödä nyrkkiä pöytään.

Tero Tiainen painottaa, että luottamuksen saavuttamiseksi pitää itse olla esimerkkinä ja pitää kiinni sovitusta. Täytyy myös olla helposti lähestyttävä ja avoin. Ihmissuhdetaidoillahan tehtävässä pitkälti pelataan.

– Ulosanti pitää olla riittävän selkeä. Kukaan meistä ei ole täydellinen, ja virheet pitää paikata. Jos et jotain tiedä, ota selvää. Yksin ei tarvitse tehdä, voi kysyä apua.

Työnantajaan on oltava myös hyvät välit ja luottamus.

– Kun juttelen työntekijän kanssa, asiat ovat vain minun ja hänen välisiä.

Nyt Abloylla on menossa toimihenkilöiden muutosneuvottelut. Heillä on oma luottamushenkilö.

Joskus saattaa illalla tai yöllä jokin asia putkahtaa mieleen, mutta aika hyvin on selvitty ja työpäivän jälkeen asiat unohdettu.
Tero Tiainen

– Olen sielläkin saanut olla mukana neuvotteluissa, eli tiedän, missä mennään. Nämä muutosneuvottelut eivät koske työntekijäporrasta. Ne käytiin viime vuonna.

Onko kokopäiväinen työ haastavassa tehtävässä jäänyt mukaan työpaikalta poistuttaessa?

– Joskus saattaa illalla tai yöllä jokin asia putkahtaa mieleen, mutta aika hyvin on selvitty ja työpäivän jälkeen asiat unohdettu, Tiainen sanoo.

Haastavinta on se, että tietyt tilanteet tulevat eteen hyvin nopeasti. Oikeaa vastausta ei heti ole antaa.

– Aina oma kantani ei mene läpi. Asiathan ne kuitenkin riitelevät, eivät henkilöt.

Tiaisen mukaan työtä helpottaa se, että Abloylla on hyvä maine.

– Eniten itse arvostan joustavuutta työvuorosuunnittelussa erilaisissa perhetilanteiden muutoksissa, sairaustapauksissa tai vaikkapa harrastuksiin liittyvissä asioissa.

Nyt kuuma peruna ammattiyhdistysrintamalla on hallituksen kaavailemat leikkaukset, jotka iskevät erityisesti työntekijäportaaseen.

– Kokonaispaketistahan tässä puhutaan. Onhan se karmeaa, kun kaikki toimenpiteet kohdistuvat kuitenkin vain työntekijäportaaseen. Osa meilläkin on hyvinkin aktiivisia sen suhteen, mutta osa ottaa asian lunkimmin.

– Eniten arvostellaan sitä, että toista osapuolta kuuntelematta aletaan hommaa toteuttaa. Yritetään ottaa selkävoitto ay-mafiasta. Pitäisi jokin keskusteluyhteys kyllä olla. Itse en usko, että näillä tempuilla saadaan 100 000 uutta työllistä Suomeen.

Paikallinen sopiminen on myös yksi hallituksen pureskeltavana oleva asia.

– Se on nyt vain järjestäytyneille yrityksille ja näin ollen hyvä homma meille. Jos se avataan kaikille myös järjestäytymättömille, niin mikä on Abloynkin into olla järjestäytynyt.

– Monessa isossa firmassa saadaan varmaan työehdot kyllä kohdalleen, mutta pienimmissä nyrkkipajoissa asiat voivat mennä sanelupolitiikalla. Sopimalla, ei sanelemalla, se on oma mottoni asioihin, Tero Tiainen päättää mielenkiintoisen keskusteluhetken Abloyn liukuhihnalla yhden kesän aikanaan viettäneen haastattelijan kanssa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta