play

Juhlatunnelma syntyy muun muassa musiikista, ruoasta ja juomasta – häätanssina on kuultu jopa Tiputanssi

Vilkas keikkakesä hymyilyttää juhlaorkesteri Rai Rai Companyn solistia Janne Keinosta.  Keinosen lisäksi bändissä soittavat rumpali Taija Veijonmaa, kitaristi Jere Kekäle, basisti Juho Prokki ja kosketinsoittaja Martti Orre.

Vilkas keikkakesä hymyilyttää juhlaorkesteri Rai Rai Companyn solistia Janne Keinosta. Keinosen lisäksi bändissä soittavat rumpali Taija Veijonmaa, kitaristi Jere Kekäle, basisti Juho Prokki ja kosketinsoittaja Martti Orre. Kuva: Henri Jumppanen

Henri Jumppanen

Kevät ja kesä ovat tunnetusti vilkasta juhlasesonkia. Onnistuneiden juhlien takana on vieraiden lisäksi usein muitakin elementtejä, kuten herkulliset ruuat, poreilevat juomat ja elävä musiikki.

Karjalan Heili haastatteli kesäkauden kynnyksellä juhlaorkesteri Rai Rai Companyn solistia Janne Keinosta, outokumpulaista kahvila- ja pitopalveluyrittäjää Raisa Piiroista sekä Joensuun keskustan, Pilkon, Liperin ja Outokummun Alkojen palvelupäällikkönä toimivaa Tarja Ravattista.

Vaikka bilebändit tekevät keikkaan ympäri vuoden esimerkiksi pikkujouluissa ja harjannostajaisissa, on kesä joensuulaisen Janne Keinosen mukaan selvästi vilkkainta aikaa keikkailla.

Vuonna 2020 perustetun Rai Rai Companyn keikkakalenterissa on ainoastaan yksi tyhjä viikonloppu tulevan kesän heinä–elokuulle, jolloin yhtye soittaa vain hääkeikkoja. Bändi keikkailee Pohjois-Karjalan lisäksi myös Savon sekä Keski-Suomen puolella.

– Tämän kesän hääkeikat myytiin jo viime kesänä, Keinonen kertoo.

Viisihenkinen orkesteri soittaa tanssittavaa musiikkia laidasta laitaan.

– Soitamme suomipopin ja rokin helmiä mutta myös uudempia listahittejä. Meidät voi myös buukata halutessaan keikalle esimerkiksi akustisena duona, triona tai vaikka kvartettina.

Janne Keinonen ja Lola-koira sohvan mutkassa. Kesällä juhlaorkesteri Rai Rai Companyn solisti Keinonen ei juurikaan ehdi sohvalla makoilla, koska bändi on varattu jo viime kesänä keikkailemaan lähes jokaiselle heinä-elokuun viikonlopulle.

Janne Keinonen ja Lola-koira sohvan mutkassa. Kesällä juhlaorkesteri Rai Rai Companyn solisti Keinonen ei juurikaan ehdi sohvalla makoilla, koska bändi on varattu jo viime kesänä keikkailemaan lähes jokaiselle heinä-elokuun viikonlopulle. Kuva: Henri Jumppanen

Janne Keinonen ei tykkää käyttää bändistä termiä bilebändi, koska se on hänen mielestään rajoittava.

– Meidän ohjelmistomme on sen verran laaja, että se taipuu sujuvasti lavatansseihin siinä missä myös häiden jatkoille tai vaikka 70-vuotisjuhlille. Sen takia juhlaorkesteri kuvaa meitä paremmin – toki sen mukaan mennään, mitä tilaaja toivoo.

Tyypillisesti Rai Rai Company soittaa juhlissa kaksi tai kolme settiä. Bändillä on Keinosen mukaan opeteltuna valmiiksi monipuolinen kattaus lauluja, joita se esittää, mutta myös toiveita otetaan vastaan.

– Kun vain on riittävästi aikaa, niin pyrimme treenaamaan toivebiisejäkin mukaan settiin. Mutta jos toive tulee parin viikon varoajalla, niin siinä ei oikein ehdi, kun soittajat asuvat sen verran kaukana toisistaan.

Keinonen kertoo myös bändin ja yleisön välisen vuorovaikutuksen olevan tärkeä osa onnistunutta juhlakeikkaa.

– Tykkään itse heittää hieman vinksahtaneita välispiikkejä, ja mikäli yleisö ei meinaa syttyä, niin lähden mikin kanssa yleisön joukkoon nostattamaan tunnelmaa.

Yksi eksoottisimmista hääkeikkamuistoista Janne Keinosen mukaan on häätanssina soitettu Tiputanssi.

– Se oli hääparin toive, ja olihan se hillitön hetki, kun kappale lähti soimaan ja kaikki tulivat joraamaan niitä tiputanssin liikeitä hääparin seuraksi.

Raisa Piiroinen on toiminut Outokummun uimahallin kahvion yrittäjänä 12 vuotta. Hän tekee myös säännöllisesti pitopalvelukeikkoja.

Raisa Piiroinen on toiminut Outokummun uimahallin kahvion yrittäjänä 12 vuotta. Hän tekee myös säännöllisesti pitopalvelukeikkoja. Kuva: Henri Jumppanen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Outokumpulainen kahvio- ja pitopalveluyrittäjä Raisa Piiroinen kertoo kevään ja kesän olevan vilkasta aikaa. Outokummun uimahallin kahviota ja pitopalvelua Piiroinen on pyörittänyt jo 12 vuotta. Pitopalvelukeikkoja Piiroinen tekee esimerkiksi ristiäisissä syntymäpäivillä, häissä ja valmistujaisissa sekä muistotilaisuuksissa.

– Eilen esimerkiksi olin pariskunnan yhteisillä syntymäpäiväjuhlilla. Sinne teimme emännän toiveesta tarjoilun 75 vieraalle. Päivälle tuli pituutta kaikkiaan 14 tuntia.

Uransa aikana Piiroinen on havainnut, että nykyään pitopalvelua käytetään enemmän kuin ennen.

– Ei varmasti ollut tavallista, että entisaikoina ristiäisiin tai rippijuhliin olisi otettu pitopalvelu, vaan lähes kaikki tehtiin itse. Siinä mielessä ajat ovat muuttuneet.

Juhlien kattauksen suunnittelu tehdään Raisa Piiroisen mukaan aina asiakkaan toiveiden mukaiseksi.

– Selvitämme asiakkaan kanssa, halutaanko juhliin lämmin ruoka vai pelkästään kahvipöytä – siitä se kattaus muokkaantuu. Jokainen juhla on aina omannäköisensä.

Tietyt elementit juhlapöydässä pitävät Piiroisen mukaan pintansa vuodesta toiseen.

– Meilläpäin ne karjalanpiirakat ovat lähes vakio, en muista edes juhlaa, jossa niitä ei olisi ollut tarjolla. Myös kotimaisia marjoja ja paikallisia perinteitä halutaan vaalia tarjoilussa.

– Jossain vaiheessa oli myös trendinä, että tehtiin pelkkiä juustokakkuja, mutta nyt taas perinteiset täytekakut tuntuvat palanneen juhlapöytiin.

Myös voileipäkakut pitävät Raisa Piiroisen mukaa pintansa osana juhlapöydän tarjoilua, varsinkin jos tarjolla ei ole lämmintä ruokaa. Mutta yksi perinteinen kahvileipä on saanut väistyä monesta juhlapöydästä.

– Pullaa ei juurikaan juhlapöydissä enää näe. Korkeintaan koristeeksi saatetaan haluta pullakranssi, Piiroinen sanoo.

Kuohujuomaa nautitaan tänäkin kesänä monissa juhlissa.

Kuohujuomaa nautitaan tänäkin kesänä monissa juhlissa. Kuva: Niko Jouhkimainen/arkisto

Alkon palvelupäällikkönä työskentelevä Tarja Ravattinen kertoo Alkosta ostettavan näin kevätkesän aikaan paljon kepeitä juhlajuomia, kuten roséviinejä ja erilaisia kuohuviinejä.

– Myös trendikkäät ja raikkaat Spritzer-juomat ovat tehneet uutta tulemista viime vuosina.

Menneiden vuosikymmenten juhlapöydän kunkkua eli boolia tehdään Ravattisen mukaan edelleen.

– Varsinkin häihin ja syntymäpäiville booliohjeita tiedustellaan meiltä säännöllisesti. Toki booleja tehdään hieman eri tavalla kuin kasarilla, esimerkiksi boolimaljat saattavat olla nykyään hyvinkin koristeellisia.

– Myös hedelmiä ja yrttejä, kuten minttua ja rosmariinia, uskalletaan kokeilla boolin maustamisessa.

Kuohujuomia ostetaan Ravattisen mukaan nykyään monipuolisesti.

– Niinhän sitä sanotaan, että kuplat tuovat juhlan, olipa sitten kyseessä prosecco, cava, samppanja tai alkoholiton vaihtoehto.

Alkoholittomien juomien suosion kasvun myötä myös alkoholittomien kuohujuomien laatu on Ravattisen mukaan parantunut merkittävästi.

– Kyllä nykyään lähes juhliin kuin juhliin ostetaan myös alkoholittomia vaihtoehtoja.

Ostokäyttäytyminen Alkossa on Ravattisen mukaan kokenut ylipäätään viime vuosikymmeninä muutoksen. Asiakkaat tulevat hänen mukaansa rohkeammin kyselemään juomasuosituksia, olipa kyse juhlasta tai illallisesta.

– Rohkeasti vain kysymään, jos jokin juhlien juomatarjoilussa askarruttaa, Tarja Ravattinen vinkkaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta