play

Cecibin keittiössä: Vuonna 2016 kehitetty marry me chicken on nyt huippusuosittu

Maukkaassa ja kermaisessa marry me chickenissä maistuvat valkosipuli, timjami, parmesaani ja aurinkokuivattu tomaatti.

Maukkaassa ja kermaisessa marry me chickenissä maistuvat valkosipuli, timjami, parmesaani ja aurinkokuivattu tomaatti. Kuva: Hanna Suhonen

Hanna Suhonen

Ruokatrendejä tulee ja menee, osa niistä säilyttää suosionsa vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, kun taas osa menettää hohtonsa jo viikoissa. Tiktok-sovellus lienee tällä hetkellä suosituin trendien laukaisualusta, mutta minulle kyseisen palvelun seuraaminen tai käyttö ei ole kovinkaan luontevaa. Vanhaan tapaan ammennan itselleni uusia juttuja muualta netistä, televisio-ohjelmista ja ruokalehdistä sekä perinteisistä keittokirjoista.

Viime vuosien suosituimpia ja kauppojen hyllyt tyhjentäneitä kotimaisia ruokatrendejä lienevät Hanna G:n avokadopasta sekä Liemessä-blogin uunifetapasta, jota varmasti on monessa Heilinkin lukijan kodissa kokkailtu. Itsekin olen näitä testannut ja kokkaillut, useampaankin kertaan. Tällä hetkellä trendaa marry me chicken, jonka resepti on luotu jo 2016, mutta sosiaalisen median ansiosta se pomppasi suursuosioon vasta nyt. Yleensä en ehdi itse ensimmäisten joukossa uusia reseptejä kokeilemaan, mutta tällä kertaa tein poikkeuksen. Niinpä pakkaspäivänä nopeasti valmistuva, vienosti valkosipulinen broileriruoka oli paikallaan.

Omaa ruokavuottani värittävät näin alkuvuodesta sitrukset, keväällä parsa ja villiyrtit.

Vuoden 2024 ruokatrendien osalta voisin veikata, että suosiotaan jatkavat Aasian eri keittiöt, kulhoihin kasattavat ruoat, vegaanisten tuotteiden valikoima kasvanee varmasti ja toisaalta kunniaan nousee arjen helppous yhdistettynä itse tekemiseen. Omaa ruokavuottani värittävät näin alkuvuodesta sitrukset, keväällä parsa ja villiyrtit, kesällä marjat jatkuen syksyn runsaaseen satoon.

Alkaneelle vuodelle olen tehnyt saman lupauksen kuin aiemminkin: opettelen leipomaan vähintään yhden itselleni uuden karjalaisen perinneleivonnaisen. Puhelin on täynnä erilaisia muistiinpanoja kokeiltavista resepteistä, ja toisaalta kansalaisopiston kursseille on suunnitteilla erilaisia reseptejä kokeiltavaksi. Toivottavasti pääsee myös välillä herkuttelemaan valmiiseen pöytään!

Mukavaa alkanutta vuotta Heilin lukijoille, olkoon vuosi täynnä herkullisia hetkiä ja hyviä muistoja!

Kirjoittaja on ruokaintoilija Cebicin keittiö -blogista.

Marry me chicken

4 annosta


500 g broilerinfilettä


tilkka öljyä


ripaus suolaa


mustapippuria


4 valkosipulinkynttä


½ ptt tuoretta timjamia


1 tl chilihiutaleita


½ kanaliemikuutio


2 dl vettä


2 dl kuohukermaa


2/3 pieni prk aurinkokuivattua tomaattia


n. 70 g parmesaania tai grana padanoa


lisukkeeksi


jasmiiniriisiä


koristeluun


parmesaania


tuoretta timjamia


1. Ota broilerinfileet huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen ruoanlaittoa. Pyyhi fileet kuiviksi talouspaperilla, ja halutessasi voit leikata fileet pitkittäin puoliksi.


2. Paista broilerinfileet öljytilkassa kuumalla pannulla kauniin ruskeiksi muutaman minuutin ajan. Mausta fileet kevyesti suolalla sekä mustapippurilla. Nosta fileet uunivuokaan.


3. Hienonna valkosipulinkynnet ja kuullota kevyesti paistinpannulla (lisää tarvittaessa tilkka öljyä), lisää tuoreet timjaminlehdet sekä chilihiutaleet. Lisää pannulle murusteltu puolikas kanaliemikuutio, vesi ja kuohukerma. Raasta parmesaani tai grana padano ja valuta aurinkokuivatut tomaattisuikaleet ja lisää ne pannulle. Kiehauta kastike ja tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita.


4. Kaada kastike vuokaan broilerinfileiden päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia. Keitä sillä välin lisukkeeksi jasmiiniriisiä. Tarjoile marry me chicken -annokset parmesaanilastuilla ja tuoreella timjamilla koristeltuna.


Vinkki: Parmesaanissa on paras maku, mutta se on melko arvokasta. Ruoanlaitossa sen voi usein korvata mainiosti esim. grana padano -juustolla, joka on edullisempaa. Myös muut vastaavat juustot soveltuvat ruokaan. Aurinkokuivatuista tomaateista kannattaa valita suoraan valmiiksi suikaloitu versio, jolloin välttyy pilkkomiselta – parhaiten isot aurinkokuivatut tomaatit saa palasiksi saksilla. Pienen purkin aurinkokuivattua tomaattia voi käyttää myös kokonaan ruokaan, jolloin purkinpohjat eivät jää pyörimään kaappiin. Jäljelle jäävän öljyn voi käyttää salaatinkastikkeena tai marinoida siinä vaikkapa fetajuustoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta