play

Isännöintikoulutusta saa pitkästä aikaa Pohjois-Karjalassa – tarvetta selvästi on

Timo Laine näkee ammatti-isännöitsijöiden tarpeen tulevaisuudessa vain kasvavan.

Timo Laine näkee ammatti-isännöitsijöiden tarpeen tulevaisuudessa vain kasvavan. Kuva: Kari Viljakainen

Kari Viljakainen

Usean vuoden tauon jälkeen Joensuussa viime keväänä aloitettu isännöinnin ammattitutkinnon toteuttaminen on osoittautunut tarpeelliseksi. Aiemmin on tutkinnon saadakseen pitänyt lähteä yleensä Savon suuntaan. Vajaan kahdenkymmenen opiskelijan joukosta Riveriasta ovat ensimmäiset valmistuneetkin.

Lähiopetuspäiviä on ollut kaikkiaan 12, joista viimeinen pidettiin joulukuussa. Kevään aikana odotellaan lisää valmistuneita.

– Koulutus on nähty tarpeelliseksi jo tehtävässä toimiville kuten myös uusille alalle tulijoille. Isännöintitoimistossa työskentelevän kiinteistösihteerinkin on ollut mahdollista kehittää ja laajentaa osaamistaan isännöinnin tehtäviin, kertoo ryhmän omavalmentaja, liiketoiminta-alan lehtori Marja Holopainen.

Hänen kanssaan on toteutuksessa mukana ollut lehtori Eija Kahelin, ja luennoimassa on käynyt useita alan asiantuntijoita.

– Asiantuntijaluennot ovat tuoneet uutta näkökulmaa omaan työhön. Erityisesti esille on noussut hyvien vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaitojen kehittäminen osana isännöitsijän työkenttää.

Mukana on ollut myös asunto-osakeyhtiölakiin perehtynyt lakimies sekä kiinteistöjen vakuutuksiin perehtynyt asiantuntija.
Eija Kahelin

Luennoitsijoina ovat vierailleet paikallisten isännöintitoimistojen asiantuntijat sekä teknisen isännöinnin ja taloushallinnon osaajat.

– Mukana on ollut myös asunto-osakeyhtiölakiin perehtynyt lakimies sekä kiinteistöjen vakuutuksiin perehtynyt asiantuntija, kuvaa Kahelin laajaa kirjoa mukana olleista ammattilaisista.

Karelian Kiinteistötili Oy:ssä toisena yrittäjänä toimiva Timo Laine on saanut jo tutkinnon valmiiksi. Hänellä oli alan taustaa aiemmin, ja näin valmistuminen oli muita nopeampaa.

– Tulin alalle vuonna 2016 taloushallinnon ja myynti- ja asiakaspalvelutyön kautta. Aiemmin maakunnasta käytiin paljon koulutuksessa Kuopiossa ja Iisalmessa. Itse maltoin odotella, että saatiin koulutus tänne Joensuuhun, hän toteaa.

– Koulutus oli hyvää. Olin työskennellyt jo alalla, joten minulla oli eri lähtökohta kuin monella muulla. Sain siitä huolimatta uusia näkökantoja asioihin koko ajan muuttuvalla alalla.

Timo Laine pitää tärkeänä, että koulutukselle on jatkuvuutta. Hän kiittelee asiantuntijoiden osuutta opetuksessa, erityisesti lakitietoutta.

– Näyttää, että alan koulutukselle on jatkossakin tarvetta. Keski-ikä on alalla aika korkea. Vaatimuksetkin kasvavat koko ajan. Maallikkoisännöitsijät vähenevät tästä syystä koko ajan.

Laineen mukaan tutkinnon rakenne palvelee hyvin nykypäivää.

– Yksi lähipäivä kuukaudessa oli hyvä rytmi. Minulle se sopi paremmin kuin että olisi ollut paljon Teams-etäluentoja. Oli hyvä tavata muitakin opiskelijoita ja vaihtaa ajatuksia ihan livenä, Laine painottaa.

Myös lehtori Marja Holopainen pitää vertaisoppimista, kokemusten jakamista ja työelämälähtöisyyttä tärkeinä osina koulusta.

– Tutkintoon liittyvät näytöt ovat aitoja työelämän tehtäviä. Näin konkretiaa alaan tulee nopeasti.

Aloittaessa ei välttämättä tarvitse olla alan kokemusta, mutta työ- tai harjoittelupaikka isännöintitoimistossa on oltava.
Marja Holopainen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Opinnoissa on mahdollista suorittaa koko isännöinnin ammattitutkinto tai yksittäinen tutkinnon osa, vaikkapa asumisneuvonta tai tekniset palvelut isännöinnissä.

– Osaamisensa vahvistamiseksi voi vapaasti suunnitella oman polkunsa. Aloittaessa ei välttämättä tarvitse olla alan kokemusta, mutta työ- tai harjoittelupaikka isännöintitoimistossa on oltava, kannustaa Holopainen alalle aikovia.

Tutkinto koostuu yhdestä pakollisesta osasta, isännöinnin toimintaympäristön hallinnasta, ja kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta. Opiskelu tapahtuu usein oppisopimuskoulutuksena.

Seuraava koulutus alkaa Riveriassa maaliskuussa. Hakuaikaa on tammikuun loppuun.

– Alallemme on hyvä arvostus tutkintoa kohtaan, ja näkymät töiden suhteen ovat jatkossakin mainiot, Timo Laine painottaa.

Joensuun Isännöintipalvelun (JIP) toimitusjohtaja Toivo Korhosella on laajemmaltikin näkökulmaa nyt toteutettavaan koulutukseen. Korhonen on toiminut syksystä 2018 alkaen luottamustehtävässään valtakunnallisen Isännöintiliiton hallituksen puheenjohtajana.

Hän oli mukana myös koulutuksen suunnitteluvaiheessa. JIP:llä on maakunnassa toimistot Joensuussa, Lieksassa ja Juuassa ja henkilökuntaa kaikkiaan 45.

Korhosen mukaan paikallinen yhteistyö toimii täällä erittäin hyvin.

– Opiskelijan ei tarvitse lähteä reissun päälle tai olla kuuntelemassa etäluentoa. Kokemuksemme osoittavat, että lähiopetusta mahdollisimman lähellä kannattaa suosia, Korhonen painottaa.

Meneillään olevassa koulutuksessa JIP-isännöinnistä on mukana viisi opiskelijaa. Useampi henkilö on Korhosen mukaan suunniteltu lähtevän koulutukseen maaliskuussakin.

– Lähtökohtana meillä on, että isännöitsijöillä tulee olla vähintään isännöitsijän ammattitutkinto. On myös hyvä, jos toimistotyötä tekevillä, esimerkiksi kirjanpitäjillä, on opintoja isännöinninkin puolelta.

Työnantajan näkökulmasta on ollut erinomaista, että opiskelijoilta vaaditaan lähipäivien välissä monenlaisia tehtäviä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta